Σαν Σήμερα Τετάρτη 1/02/2023, 07:03
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

Του είπαν «θα καταλήξεις ή στη φυλακή ή εκατομμυριούχος»: Το ένα πράγμα που τον έκανε πλούσιο

Του είπαν «θα καταλήξεις ή στη φυλακή ή εκατομμυριούχος»: Το ένα πράγμα που τον έκανε πλούσιο

1η Φεβρουαρίου 1970

Ο Richard Branson ξεκινά την επιχείρησή του που πουλά δίσκους μέσω του ταχυδρομείου, παρακάμπτοντας τα δισκάδικα της αγοράς. Αυτή η εταιρεία θα γίνει τελικά η Virgin Records LTD αλλά και η απαρχή μιας επιχειρηματικής διαδρομής που έκανε τον εκκεντρικό Βρετανό δισεκατομμυριούχο.

Άλλωστε, ο Branson είχε δείξει την έφεσή του για τις business από μικρή ηλικία. Δεν τον ενδιέφερε και πολύ το σχολείο, καθώς ως δυσλεκτικός, δυσκολευόταν να ακολουθήσει τα άλλα παιδιά της τάξης του.

Έτσι, όταν στα 16 του αποφάσισε να δημιουργήσει ένα περιοδικό για νέους, το «Student», ο διευθυντής του σχολείου τον κάλεσε και του έδωσε ένα τελεσίγραφο: Μπορούσε να μείνει και να τελειώσει το λύκειο, αλλά εάν ήθελε να ξεκινήσει το περιοδικό του, έπρεπε να εγκαταλείψει το σχολείο. Εκείνος αποφάσισε να φύγει. Και την τελευταία ημέρα στο σχολείο, ο διευθυντής του είπε ότι θα κατέληγε είτε στη φυλακή ή εκατομμυριούχος. Είχε δίκιο.

Ο Branson παράτησε το σχολείο και ίδρυσε το περιοδικό του. Η μητέρα του είχε βρει ένα κολιέ και το είχε παραδώσει στην αστυνομία. Όταν κανείς δεν το ζήτησε και της το έδωσαν πίσω, εκείνη το πούλησε για 100 λίρες. Έδωσε τα χρήματα αυτά στον γιο της και εκείνος τα χρησιμοποίησε για να τυπώσει το περιοδικό του. Ήταν το πρώτο βήμα για τη δημιουργία μιας επιχειρηματικής αυτοκρατορίας που αξίζει δισεκατομμύρια.

«Θα καταλήξεις ή στη φυλακή ή εκατομμυριούχος»: Πώς ο «χαζός του σχολείου» έγινε μεγιστάνας-3
 φωτ.: AP

Παράλληλα με το περιοδικό, θα αρχίσει να πουλά δίσκους μέσω του ταχυδρομείου, προκειμένου να χρηματοδοτήσει την εκδοτική του προσπάθεια. Τελικά, το περιοδικό του θα κλείσει, αλλά η επιχείρηση με τους δίσκους θα μετατραπεί σε κάτι πραγματικά μεγάλο: Κάπως έτσι γεννήθηκε η Virgin Records. Ο Branson άνοιξε το πρώτο του δισκάδικο και μετά σκέφτηκε να ιδρύσει τη δική του δισκογραφική εταιρεία. Τα χρόνια εκείνα, στήριζε συγκροτήματα και καλλιτέχνες «με τους οποίους κανένας δεν ήθελε να υπογράψει συμβόλαιο», όπως για παράδειγμα οι Rolling Stones, οι Sex Pistols και η Janet Jackson.

Το 1984, και ενώ είχε ήδη συμπληρώσει πάνω από μία δεκαετία στη βιομηχανία της μουσικής, τόλμησε να κάνει το επόμενο μεγάλο βήμα, ιδρύοντας την αεροπορική εταιρεία Virgin Atlantic. «Κανείς δεν πίστευε ότι θα επιβιώναμε», παραδέχεται σήμερα, αλλά οι επιβάτες είχαν διαφορετική άποψη. «Ενώ η αγορά ήταν γεμάτη με απαίσιες αεροπορικές, εμείς δημιουργήσαμε μια εταιρεία την οποία ο κόσμος ήθελε να χρησιμοποιεί.  Οι επιβάτες έκαναν τα πάντα για να πετάξουν μαζί μας», θυμάται.

Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το εντυπωσιακό success story του Branson δεν περιλαμβάνει και μερικές αποτυχίες. Το 1994, η Virgin Group κυκλοφόρησε το δικό της αναψυκτικό τύπου κόλα, με τον επιχειρηματία να παραδέχεται εκ των υστέρων ότι αυτό ήταν ένα από τα μεγαλύτερα λάθη του. «Το να κηρύξουμε τον πόλεμο στην Coca Cola ήταν μια τρέλα», έγραψε το 2014 στο blog του, παραδεχόμενος ότι η Virgin Cola δεν ήταν αρκετά διαφορετική για να ξεχωρίσει στην αγορά.

Το μυστικό της επιτυχίας του

Είναι μία κίνηση την οποία λίγοι έχουν παρατηρήσει, αλλά ο Branson την κάνει παντού και πάντα. Ακόμα και τη στιγμή που ετοιμαζόταν να πετάξει με το διαστημόπλοιο της εταιρείας του, της Virgin Galactic, κάπου ανάμεσα σε συνεντεύξεις με δημοσιογράφους και οδηγίες από τους τεχνικούς, ο δισεκατομμυριούχος έβγαλε ένα σημειωματάριο και άρχισε να γράφει.

«Θα καταλήξεις ή στη φυλακή ή εκατομμυριούχος»: Πώς ο «χαζός του σχολείου» έγινε μεγιστάνας-2
φωτ.: AP

Μερικά από αυτά που σημείωσε ήταν τα λόγια που ήθελε να πει στον κόσμο, την ώρα που είχε δεθεί στο κάθισμά του και περίμενε την αντίστροφη μέτρηση για την εκτόξευση. «Στην επόμενη γενιά των ονειροπόλων, εάν εμείς μπορούμε να κάνουμε αυτό, απλά φανταστείτε τι μπορείτε να κάνετε εσείς».

Στις σελίδες του σημειωματάριού του, ο Branson έγραψε 35 πράγματα που πρέπει να βελτιωθούν στις εμπορικές πτήσεις στο διάστημα:

–          Οι ζώνες ασφαλείας είναι περίπλοκες. Μπορούν να γίνουν ευκολότερες στη χρήση;

–          Χρειάζονται ταμπέλες για το πού βρίσκονται οι θέσεις.

–          Χρειάζονται λαβές για καλύτερο κράτημα όταν αιωρείσαι σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας.

Η λίστα συνεχίζεται. Ο Branson συνηθίζει να φτιάχνει τέτοιες λίστες εδώ και δεκαετίες. Είναι κάτι που ξεκίνησε όταν σαν έφηβος έπαιρνε συνεντεύξεις από διάσημους και ειδικούς για το περιοδικό «Student».

Σήμερα, λέει ότι «είναι το πιο σημαντικό πράγμα που έχω κάνει για να κρατήσω τον εαυτό μου οργανωμένο  καθώς έχτιζα μια επιχείρηση και εστίαζα στον πελάτη».

Καμία λεπτομέρεια δεν είναι υπερβολικά μικρή για να γραφτεί στο σημειωματάριό του. Ο επιχειρηματίας καταγράφει τα πάντα: Δικές του παρατηρήσεις, απόψεις που του λένε άλλοι, ιδέες που μπορεί να του έρθουν.

Ο Branson πιστεύει ότι είναι πολύ σημαντικό να θυμάσαι ό,τι σου λένε οι άλλοι. «Εάν είσαι σε ένα meeting με 10 άτομα και αυτοί σκεφτούν 20 ή 30 καλές ιδέες, ίσως να θυμάσαι μία ή δύο, αλλά όχι και τις 20», εξηγεί.

«Κανείς μπορεί να ζήσει τη ζωή του χωρίς να κρατά σημειώσεις, αλλά δεν θα είναι εξίσου επιτυχημένος», λέει.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Η Ακρόπολη, μια μεγάλη αδικία και ένας δολοφόνος: Όσα δεν γνωρίζουν αυτοί που φορούν τα παπούτσια της Nike

Κάθε γυναίκα ήταν ερωτευμένη μαζί του και κάθε άνδρας ήθελε να είναι εκείνος: Ο θάνατος του «Βασιλιά» της Ιταλίας

Τρία πράγματα που πρέπει να κάνεις στα 20 – Τι λέει ένας αυτοδημιούργητος εκατομμυριούχος 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News