Business & Finance Σάββατο 4/02/2023, 10:02
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Είναι ο Elon Musk ένας «πλούσιος ψεύτης – δράκος που αναπνέει φωτιά»; Η απόφαση του δικαστηρίου

Είναι ο Elon Musk ένας «πλούσιος ψεύτης – δράκος που αναπνέει φωτιά»; Η απόφαση του δικαστηρίου

Αθώος κρίθηκε ο Elon Musk στη δίκη σχετικά με το tweet που ανέβασε το 2018, ισχυριζόμενος ότι είχε εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση για να βγάλει την Tesla από το χρηματιστήριο. Ο CEO της Tesla και δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στη γη αντιμετώπιζε την αγωγή μετόχων της εταιρείας, που ισχυρίστηκαν ότι το tweet αποτελούσε χρηματιστηριακή απάτη, καθώς η προτεινόμενη εξαγορά ύψους 72 δισ. δολαρίων δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

Εάν οι ένορκοι στο δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο έβρισκαν τον Musk ένοχο, τότε θα ήταν αναγκασμένος να πληρώσει δισεκατομμύρια δολάρια σε αποζημιώσεις.

Οι εννέα ένορκοι χρειάστηκαν λιγότερο από δύο ώρες για να καταλήξουν στην ετυμηγορία τους.

Ο Musk, που είχε προσπαθήσει να μεταφέρει τη δίκη στο Τέξας, λέγοντας ότι υπήρχε υπερβολικά μεγάλη προκατάληψη σε βάρος του στο Σαν Φρανσίσκο, καλωσόρισε το αποτέλεσμα.

«Ευχαριστώ το Θεό, η σοφία του κόσμου υπερίσχυσε!», έγραψε στο Twitter.

Το επίμαχο tweet «ανέβηκε» στις 7 Αυγούστου του 2018 και έγραφε: «Σκέφτομαι να βγάλω την Tesla από το χρηματιστήριο στα 420 δολάρια. Η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη».

Οι μηνυτές ισχυρίστηκαν ότι ο Musk έλεγε ψέματα όταν έγραψε αργότερα την ίδια ημέρα ότι «η στήριξη των επενδυτών είναι επιβεβαιωμένη».

Η μετοχή της Tesla εκτινάχθηκε μετά τα tweets, αλλά έπεσε ξανά μέσα σε μέρες, καθώς έγινε σαφές ότι το deal δεν θα προχωρούσε.

Οι ζημιές των επενδυτών υπολογίστηκαν έως και στα 12 δισ. δολάρια, από έναν οικονομολόγο τον οποίο προσέλαβαν οι μηνυτές.

Η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έκανε αγωγή σε βάρος του Musk για τα tweets αυτά, κατηγορώντας τον ότι είπε ψέματα στους επενδυτές. Ο Musk συμβιβάστηκε να πληρώσει 20 εκατ. δολάρια και να παραχωρήσει τη θέση του προέδρου του δ.σ. της Tesla.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, που κράτησε τρεις εβδομάδες, ο Musk είπε ότι είχε προφορική δέσμευση από το sovereign wealth fund της Σαουδικής Αραβίας για το deal.

«Μόνο και μόνο επειδή γράφω κάτι στο Twitter, δεν σημαίνει ότι ο κόσμος το πιστεύει ή πράττει ανάλογα», είπε στην κατάθεσή του.

Και θύμισε ότι «σε κάποιο σημείο, έγραψα στο Twitter ότι κατά την άποψή μου, η τιμή της μετοχής ήταν πολύ υψηλή. Και πήγε υψηλότερα».

«Το ότι απλά είναι ένα κακό tweet δεν το κάνει απάτη», είπε ο δικηγόρος του, Alex Spiro.

Και εξήγησε ότι οι δικηγόροι των επενδυτών περιγράφουν τον Musk σαν ένα «πλούσιο ψεύτη, έναν δράκο που αναπνέει φωτιές».

«Η κοινωνία μας στηρίζεται σε κανόνες. Χρειαζόμαστε κανόνες για να μας σώσουν από την αναρχία. Οι κανόνες πρέπει να ισχύουν για τον Elon Musk και όλους τους άλλους», είπε ο δικηγόρος των επενδυτών, Nicholas Porritt. Και πρόσθεσε ότι οι πελάτες του απογοητεύτηκαν από την απόφαση και εξετάζουν τα επόμενα βήματά τους.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

«Από το πρωί ως το βράδυ»: Ο Elon Musk «σκοτώνεται» στη δουλειά

Elon Mask: Κινδυνεύει να χάσει το «τιμόνι» της Tesla;

Το κοινό «διώχνει» τον Elon Musk από το Twitter – Πανηγυρίζει η Tesla

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News