Business & Finance Παρασκευή 20/01/2023, 13:31
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Δεν παρεκκλίνουμε από την πορεία στη μάχη εναντίον του πληθωρισμού

Λαγκάρντ: Δεν παρεκκλίνουμε από την πορεία στη μάχη εναντίον του πληθωρισμού

Οι αρμόδιοι για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής θα πρέπει να συνεχίσουν τη μάχη εναντίον του πληθωρισμού, ακόμη και εάν οι τιμές φαίνεται να έχουν κορυφώσει, τόνισε σήμερα από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Στο πλαίσιο πάνελ στο οποίο συμμετείχε σήμερα δήλωσε ότι «πρέπει επίσης να συνεχίσουμε σε αυτή την πορεία της ανθεκτικότητας που παρατηρήσαμε το 2022». «Να ακολουθήσετε μέχρι τέλους, είναι το σύνθημά μου για σκοπούς νομισματικής πολιτικής, σημείωσε.

Επίσης σημείωσε ότι το άνοιγμα της Κίνας θα κλιμακώσει περαιτέρω τις πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρώπη, καθώς αμφότερες οι περιοχές ανταγωνίζονται για διασφάλιση περισσότερων ενεργειακών πόρων.

Σε ομιλία της από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ χθες, η Λαγκάρντ δήλωσε ότι ο πληθωρισμός παραμένει υπερβολικά υψηλός και προσέθεσε ότι οι αρμόδιοι αξιωματούχοι δεν θα σταματήσουν τις προσπάθειές τους να επαναφέρουν τον δείκτη τιμών καταναλωτή στον στόχο τους.

«Ο πληθωρισμός, σε κάθε περίπτωση, όπως και εάν τον δεις, είναι υπερβολικά υψηλός», είπε και δεσμεύτηκε ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει με τη σύσφιγξη της πολιτικής της, ώσπου να ο πληθωρισμός να μπορέσει να επιστρέψει στο 2%.

Καθώς οι τιμές στην Ευρωζώνη δείχνουν επιτέλους σημάδια αποκλιμάκωσης και οι τιμές του φυσικού αερίου υποχωρούν, αρκετοί αξιωματούχοιεξετάζουν το ενδεχόμενο να απαιτούνται πλέον μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ για τον Φεβρουάριο, όπου αναμένεται μία κίνηση 50 μονάδων βάσης, σημειώνει το Bloomberg, επικαλούμενο άτομα που γνωρίζουν.

Κατά τα άλλα, η Λαγκάρντ προέβλεψε μια «μικρή συρρίκνωση» της Ευρωζώνης, αντί για μια ύφεση. «Τα νέα έχουν γίνει πολύ πιο θετικά τις τελευταίες εβδομάδες. Δεν είναι μια καταπληκτική χρονιά, αλλά είναι πολύ καλύτερη από ό,τι φοβόμασταν», είπε.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Κεντρικές τράπεζες: Πότε θα κερδίσουν τη «μάχη» κατά του πληθωρισμού – Οι πιθανοί κίνδυνοι

Bloomberg: Οι ειδικοί βλέπουν «ταβάνι» στο 3,25% για τα επιτόκια της ΕΚΤ

Η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού έχει ξεκινήσει

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News