Business & Finance Δευτέρα 16/01/2023, 10:02
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bloomberg: Οι ειδικοί βλέπουν «ταβάνι» στο 3,25% για τα επιτόκια της ΕΚΤ 

Bloomberg: Οι ειδικοί βλέπουν «ταβάνι» στο 3,25% για τα επιτόκια της ΕΚΤ 

Η μάχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με τον πληθωρισμό μπορεί να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του έτους, εκτιμούν οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg. 

Tο βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ θα φτάσει το 3,25, από το 2% που βρίσκεται σήμερα, σε τρία βήματα. Η βασική εκτίμηση είναι θα πραγματοποιηθούν δύο ακόμη αυξήσεις, 50 μονάδων βάσης η καθεμία, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο. Θα ακολουθήσει μια ακόμη αύξηση 25 μονάδων βάσης τον Μάιο ή τον Ιούνιο. 

Μάλιστα, η μέση εκτίμηση των αναλυτών προβλέπει και μείωση του βασικού επιτοκίου στο 3% στις αρχές του τρίτου τριμήνου. Πάντως ένα τέτοιο σενάριο δεν έχει ακουστεί από την πλευρά των αξιωματούχων της ΕΚΤ. Οι περισσότεροι από αυτούς αναμένουν ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στο λεγόμενο τελικό επίπεδο και κανείς δεν έχει μιλήσει για μειώσεις επιτοκίων. 

Σε αντίθεση με τους οικονομολόγους οι επενδυτές προβλέπουν πως τα επιτόκια θα αυξηθούν περαιτέρω, αναμένοντας ότι το βασικό επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ θα φτάσει το 3,5% ή ακόμη υψηλότερα. 

Καθώς οι αυξήσεις τιμών μετριάζονται και οι καταναλωτές είναι λιγότερο ανήσυχοι, οι διαμορφωτές πολιτικής στρέφουν την προσοχή τους στον δομικό πληθωρισμό. «Όσο ο δομικός πληθωρισμός δεν φτάνει στο υψηλότερο σημείο του, οι αλλαγές στον ονομαστικό πληθωρισμό δεν θα αλλάξει την πολιτικής», δήλωσε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας την προηγούμενη εβδομάδα. 

Οι οικονομολόγοι εκτιμούν πως ο δομικός πληθωρισμός – από τον οποίοι εξαιρούνται τα τρόφιμα, η ενέργεια και άλλα ευμετάβλητα προϊόντα- θα φτάσει το ανώτερο σημείο του στο 5,1% αυτό το τρίμηνο και στη συνέχεια θα υποχωρήσει στο 3,5% το τελευταίο τρίμηνο του 2023. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης: 

Ευρώ: Το νέο αφήγημα για το ράλι – Πού βλέπουν «ταβάνι» οι αναλυτές

Η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού έχει ξεκινήσει

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News