Business & Finance Τρίτη 17/01/2023, 21:32
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όλαφ Σολτς: Η Γερμανία πήρε το μάθημά της από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Όλαφ Σολτς: Η Γερμανία πήρε το μάθημά της από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Η Γερμανία πήρε το μάθημά της από τον πόλεμο στην Ουκρανία και αυτό είναι ότι δεν θα πρέπει να εξαρτάται από μία μόνο χώρα για τις ενεργειακές της προμήθειες, είπε ο Καγκελάριος Όλαφ Σόλτς σε συνέντευξή του στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός. 

Η ενέργεια έχει κυριαρχήσει από την αρχή της ανάληψης της θητείας του Σολτς αφότου η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εξέθεσε τον ευάλωτο χαρακτήρα της γερμανικής ασφάλειας. Με την Ρωσία να προμηθεύει το 55% του φυσικού αερίου της Γερμανίας πριν από τον πόλεμο, η κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς αναγκάστηκε να προβεί σε έκτακτα μέτρα για να απομακρύνει τις ανησυχίες για τις ελλείψεις τον χειμώνα. 

Οι φόβοι αυτοί μετριάστηκαν προς το παρόν, καθώς οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και οι προσπάθειες για τη μείωση της χρήσης φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένης και της επαναδραστηριοποίησης των μονάδων παραγωγής ενέργειας με άνθρακα, κράτησαν τα αποθέματα σε επάρκεια 90%. Όμως οι μακροπρόθεσμες προκλήσεις για την απεξάρτηση της Γερμανίας από την Ρωσία παραμένουν. 

«Θα πρέπει να μάθουμε το μάθημά μας από τον πόλεμο και από τα υπόλοιπα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και αυτό είναι το εξής: θα πρέπει να διαφοροποιήσουμε τις αλυσίδες τροφοδοσίας μας, δεν θα πρέπει να εξαρτιόμαστε μόνο από μία χώρα», είπε ο Σολτς σε συνέντευξή του στο Bloomberg. 

German Gas Storages Well Filled and Prices Are Falling
 
 
H βασική στρατηγική της κυβέρνησης είναι να διαφοροποιήσει τους προμηθευτές της ανοίγοντας τέρμιναλ για την εισαγωγή LNG από χώρες όπως ΗΠΑ και Κατάρ. Δύο προσωρινές εγκαταστάσεις τέθηκαν σε λειτουργία και μία τρίτη αναμένεται να ανοίξει την Παρασκευή. Συνολικά, η κυβέρνηση έχει πέντε τέτοιες εγκαταστάσεις. 

Όλες αυτές οι προσπάθειες της γερμανικής κυβέρνησης να περιορίσει τον αντίκτυπο της ενεργειακής κρίσης στην οικονομία θα συμβάλουν ώστε να αποφευχθεί η ύφεση φέτος, είπε ο Γερμανός Καγκελάριος. «Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι αυτό δεν θα συμβεί», είπε χαρακτηριστικά. Να σημειωθεί ότι ο Όλαφ Σολτς είναι ο μοναδικός επικεφαλής κυβέρνησης χώρας μέλους της Ομάδας του G7 που δίνει το «παρών» στο Νταβός. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News