Business & Finance Σάββατο 26/11/2022, 11:47
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στ. Πέτσας: Οι πυλώνες του ισπανικού μοντέλου για τους δανειολήπτες

Στ. Πέτσας: Οι πυλώνες του ισπανικού μοντέλου για τους δανειολήπτες

Το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για τη στήριξη των συνεπών δανειοληπτών στεγαστικών δανειών, στα πρότυπα του ισπανικού μοντέλου, σκιαγράφησε το πρωί του Σαββάτου ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, επιβεβαιώνοντας το σχετικό ρεπορτάζ που δημοσίευσε χθες η το MR

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στους βασικούς πυλώνες του σχεδίου, που αφορά: 

  • Επιμήκυνση δανείου
  • Μείωση δόσης κατά 40%-50%
  • Πάγωμα επιτοκίου
  • Ρύθμιση 5ετιας
  • Ετήσιο εισόδημα 25.000 (2.000 ευρώ το μήνα)

Τι είναι το ισπανικό μοντέλο

Το μοντέλο που συμφωνήθηκε στις αρχές της εβδομάδας μεταξύ της ισπανικής κυβέρνησης και των τραπεζών της χώρας, προβλέπει:

• Την επιμήκυνση της διάρκειας των στεγαστικών δανείων προκειμένου να μειωθεί η μηνιαία δόση στο επίπεδο του 40% του μηνιαίου εισοδήματος.

• Το «πάγωμα» του επιτοκίου στο επίπεδο του euribor για όσα νοικοκυριά θεωρούνται ευάλωτα.

Το μοντέλο συζητήθηκε στην προχθεσινή συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με τους επικεφαλής των συστημικών τραπεζών και το προεδρείο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε υπό την παρότρυνση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να αναζητηθούν λύσεις και να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες για τους συνεπείς δανειολήπτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σταϊκούρας κάλεσε τις τράπεζες να επιδείξουν ευαισθησία στις ανάγκες της κοινωνίας και να επανέλθουν με προτάσεις, αφού εξετάσουν τα οικονομικά τους δεδομένα και αξιολογήσουν τις πρακτικές που ακολουθούνται στο εξωτερικό.

Η συµφωνία της ισπανικής κυβέρνησης µε τις τράπεζες της χώρας αφορά περισσότερα από ένα εκατοµµύριο νοικοκυριά για την εξυπηρέτηση των στεγαστικών τους δανείων, επιµηκύνοντας τον χρόνο αποπληρωµής τους. Παράλληλα, οι τράπεζες θα εφαρμόσουν ένα σύστηµα ευνοϊκής μεταχείρισης και στήριξης των ευάλωτων οικογενειών, όσων δηλαδή έχουν ετήσιο εισόδηµα έως 25.200 ευρώ. Αυτές οι οικογένειες θα µπορούν να αναδιαρθρώσουν τα στεγαστικά τους δάνεια µε χαµηλότερα επιτόκια για µια περίοδο χάριτος πέντε ετών. Τα σχετικά µέτρα ανακοίνωσε το ισπανικό υπουργείο Οικονοµικών, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί στο ενδεχόµενο κόστος που συνεπάγονται για τα χρηµατοπιστωτικά ιδρύµατα, όπως και στο κατά πόσον θα χρειαστεί να προβούν οι τράπεζες σε περισσότερες προβλέψεις έναντι µη εξυπηρετούµενων δανείων. Να σηµειωθεί ότι τα τελευταία στοιχεία φέρουν τα µη εξυπηρετούµενα δάνεια των ισπανικών τραπεζών να βρίσκονται σε ιστορικά χαµηλά επίπεδα, µόλις στο 3,86% του συνόλου, έναντι 7%-8% που είναι ο µέσος όρος των τεσσάρων συστηµικών τραπεζών στη χώρα µας µε βάση τα στοιχεία 9µήνου.

Οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών δεσµεύθηκαν να µελετήσουν τις εναλλακτικές δυνατότητες, προτάσσοντας ωστόσο το γεγονός ότι το ισπανικό µοντέλο δεν µπορεί να λειτουργήσει στην Ελλάδα γιατί, όπως υπογράµµισαν, η πλειοψηφία των στεγαστικών δανείων στη χώρα µας έχει ήδη ρυθµιστεί.

Το ενδεχόµενο εκ νέου ρύθµισης θα οδηγούσε τα δάνεια αυτά στην κόκκινη περιοχή και θα τα καθιστούσε ουσιαστικά ως µη εξυπηρετούµενα. Σύµφωνα άλλωστε µε τα στοιχεία που έχουν επεξεργαστεί οι τράπεζες, η πλειοψηφία των στεγαστικών δανείων που είναι σήµερα µε κυµαινόµενο επιτόκιο θα έχει µικρή επιβάρυνση από την άνοδο του euribor, εξαιτίας του ότι πρόκειται κυρίως για παλιά δάνεια για τα οποία έχει λήξει η τοκοφόρος περίοδος και άρα δεν επιβαρύνονται ιδιαίτερα από την άνοδο των επιτοκίων.

Στα σενάρια διευκόλυνσης των δανειοληπτών που θα εξεταστούν δεν αποκλείεται να τεθεί και θέµα στήριξης από την πλευρά της κυβέρνησης, κάτι που προς το παρόν απορρίπτεται επισήµως από την πλευρά του υπουργείου Οικονοµικών, προβάλλοντας ως βασικό επιχείρηµα τα στενά δηµοσιονοµικά περιθώρια, αλλά και τη δυσκολία ένα νέο πακέτο µέτρων να λάβει την έγκριση των θεσµών και κυρίως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Χθες, εξάλλου, ο κ. Σταϊκούρας µιλώντας στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών και απαντώντας στο ερώτηµα αν θα υπάρξει ρύθµιση στήριξης των δανειοληπτών, είπε ότι αξιολογούνται όλες οι παρεµβάσεις, λαµβάνοντας υπόψη τον υφιστάµενο δηµοσιονοµικό χώρο, γιατί δεν υπάρχει η δηµοσιονοµική ευελιξία του παρελθόντος. Επικαλέσθηκε το παράδειγµα της Ισπανίας για να σηµειώσει ότι εκεί δεν θα υπάρξει δηµοσιονοµικό κόστος, αλλά µετακύλιση του κόστους των δανειοληπτών στο µέλλον. Η επόµενη συνάντηση προσδιορίστηκε για την επόµενη εβδοµάδα, αφού προηγουµένως οι τράπεζες καθορίσουν την περίµετρο των δανείων που οφείλονται από τα οικονοµικά ασθενέστερα νοικοκυριά.

Επιτόκια καταθέσεων

Στη συνάντηση που είχε µε τους τραπεζίτες, ο υπουργός Οικονοµικών Χρήστος Σταϊκούρας υποστήριξε ότι οι τράπεζες πρέπει να αναµορφώσουν την τιµολογιακή πολιτική δανείων, καταθέσεων και προµηθειών, δηλαδή ουσιαστικά να αυξήσουν τα επιτόκια των καταθετών και να µειώσουν αυτά των δανειοληπτών, καθώς και τις προµήθειες. Επίσης, τις κάλεσε να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες για τις ρυθµίσεις οφειλών µέσω του νέου εξωδικαστικού. Σύµφωνα µε υψηλόβαθµο στέλεχος του υπουργείου Οικονοµικών, η πίεση που ασκείται προς τις τράπεζες αφορά κυρίως το αίτηµα για αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων, για αύξηση των εξωδικαστικών ρυθµίσεων και των διµερών συµβάσεων, ενώ στη συνάντηση δεν συζητήθηκε το θέµα των πλειστηριασµών.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Στο τραπέζι το ισπανικό μοντέλο για τη στήριξη των δανειοληπτών

Επιτόκια, χρεώσεις και πλειστηριασμοί στην ατζέντα της συνάντησης Σταϊκούρα με τραπεζίτες

Τράπεζες: Δεν βλέπουν σημαντική αύξηση κόκκινων δανείων

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News