ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επιτόκια, χρεώσεις και πλειστηριασμοί στην ατζέντα της συνάντησης Σταϊκούρα με τραπεζίτες

Επιτόκια, χρεώσεις και πλειστηριασμοί στην ατζέντα της συνάντησης Σταϊκούρα με τραπεζίτες

Συνάντηση με τους CEOs των ελληνικών τραπεζών θα έχει σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά την οποία αναμένεται να συζητηθούν θέματα επιτοκίων, καθώς και των πλειστηριασμών και της προστασίας των ευάλωτων νοικοκυριών. 

Μείζον θέμα για την κυβέρνηση συνιστά και η μείωση των τραπεζικών χρεώσεων προκειμένου να ενισχυθούν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές. Από την συζήτηση σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα εξαιρεθεί και το θέμα των πλειστηριασμών και της προστασίας της πρώτης κατοικίας, που έχει κυριαρχήσει στην επικαιρότητα τις τελευταίες μέρες,

Στην συνάντηση ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να επισημάνει στις τράπεζες την ανάγκη να αυξήσουν τα επιτόκια καταθέσεων προκειμένου να μειωθεί η ψαλίδα μεταξύ επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων και να αντισταθμιστεί ένα μικρό έστω τμήμα της ανόδου του πληθωρισμού,  ενώ στο τραπέζι θα τεθεί και το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων προστασίας των στεγαστικών δανείων στη βάση και των σχετικών κατευθύνσεων που έδωσε χθες με δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Να σημειωθεί ότι πρωτοβουλία στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών από την άνοδο των επιτοκίων έλαβε αυτή την εβδομάδα η Ισπανία, η οποία είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που προχωρά σε μέτρα για την μείωση της δόσης των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο για όσα νοικοκυριά θεωρούνται ευάλωτα, δηλαδή έχουν εισόδημα έως 25.000 ευρώ. Σύμφωνα με το ισπανικό υπουργείο Οικονομικών για ένα στεγαστικό δάνειο 120.000 ευρώ η δόση του στεγαστικού δανείου θα μπορεί να μειωθεί από τα 524 ευρώ το μήνα στο μισό, δηλαδή στα 246 ευρώ το μήνα με παράλληλη επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής του δανείου έως και 7 χρόνια.  

Το euribor μετά τις διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων στις οποίες έχει προχωρήσει η ΕΚΤ έχει αναρριχηθεί στο 1,9% και επιβαρύνει κυρίως όσα νοικοκυριά έχουν στεγαστικό δάνειο με κυμαινόμενο επιτόκιο. Πρόκειται για το 90% των στεγαστικών δανείων στην χώρα μας, τα οποία όμως σύμφωνα με την ανάλυση των τραπεζών θα έχουν μικρή επιβάρυνση, εξαιτίας του ότι πρόκειται κυρίως για παλιά δάνεια για τα οποία έχει λήξει η τοκοφόρος περίοδος και άρα δεν επιβαρύνονται ιδιαίτερα από την άνοδο των επιτοκίων. 

Η ανάλυση την οποία πραγματοποίησε η Eurobank δείχνει ότι μια συνολική αύξηση του euribor κατά 300 μονάδες βάσης θα επιφέρει , 

  • αύξηση της δόσης κατά 10% για το 50% του χαρτοφυλακίου στεγαστικών δανείων και 
  • κατά 20%-25% κατά μέσο όρο για το υπόλοιπο 50% του χαρτοφυλακίου, η οποία όμως δεν ξεπερνά τα 60-70 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι τα δάνεια που δόθηκαν μετά το 2017-18 είναι σταθερού επιτοκίου και έτσι σήμερα δεν επηρεάζονται από την άνοδο του euribor.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News