BUSINESS & FINANCE

Τράπεζες: Δεν βλέπουν σημαντική αύξηση κόκκινων δανείων

Τράπεζες: Δεν βλέπουν σημαντική αύξηση κόκκινων δανείων

Οριακά περισσότερα ήταν τα νέα κόκκινα δάνεια που δημιουργήθηκαν στις τράπεζες σε σχέση με τις εκροές κόκκινων δανείων το 9μηνο του 2022, καταγράφοντας τις πρώτες δειλές ενδείξεις επιδείνωσης του χαρτοφυλακίου των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Τα στοιχεία των τριών τριμήνων του 2022 αποτυπώνουν την αντιστροφή της τάσης του 2021, που οι νέες εισροές κόκκινων δανείων ήταν λιγότερες από τις εκροές, αλλά όπως προκύπτει από τα στοιχεία του 9μήνου τα μεγέθη αυτά είναι μικρά –περιορίζονται σε μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ– και δεν προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία στις τράπεζες για το ενδεχόμενο δημιουργίας νέας γενιάς κόκκινων δανείων.

Η συγκρατημένη αισιοδοξία που διατυπώθηκε από τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών κατά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του γ΄ τριμήνου ενισχύεται από το γεγονός ότι ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων στο σύνολο του χαρτοφυλακίου τους συνεχίζει να μειώνεται σταθερά, υποβοηθούμενος από τη συνέχιση των πωλήσεων δανείων αλλά και την καθαρή αύξηση των χορηγήσεων για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, με νέες χρηματοδοτήσεις κυρίως προς τις επιχειρήσεις.

Συγκρατημένη αισιοδοξία δείχνουν και τα ποιοτικά στοιχεία των αναλύσεων που έχουν κάνει οι τράπεζες, με βάση τα οποία η επίπτωση των επιτοκίων στο στεγαστικό κυρίως χαρτοφυλάκιο, που είναι η πιο ευαίσθητη κατηγορία, είναι διαχειρίσιμη για τη συντριπτική πλειονότητα των δανειοληπτών. Η ανάλυση την οποία πραγματοποίησε η Eurobank δείχνει ότι μια συνολική αύξηση του euribor κατά 300 μονάδες βάσης θα επιφέρει:

– Αύξηση της δόσης κατά 10% για το 50% του χαρτοφυλακίου στεγαστικών δανείων.

– Κατά 20%-25% κατά μέσον όρο για το υπόλοιπο 50% του χαρτοφυλακίου, η οποία όμως δεν ξεπερνά τα 60-70 ευρώ.

Ο βασικός λόγος της διαφοροποίησης αυτής είναι ότι για τα παλαιότερα δάνεια, δηλαδή αυτά που χορηγήθηκαν την τελευταία 15ετία ή 20ετία, έχει ωριμάσει η τοκοφόρος περίοδος (με βάση τον τοκοχρεωλυτικό πίνακα) και έτσι τα δάνεια αυτά έχουν αποπληρώσει το μεγαλύτερο μέρος των τόκων, με συνέπεια η επιβάρυνση που «βλέπουν» τώρα στη μηνιαία δόση τους να είναι σχετικά μικρή. Με βάση τα ίδια στοιχεία, το 90% των στεγαστικών δανείων που δόθηκαν μετά το 2017-18 είναι σταθερού επιτοκίου και έτσι σήμερα δεν επηρεάζονται από την άνοδο του euribor.

Αισιόδοξη είναι η εικόνα που μεταφέρεται και για το επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο, το οποίο σύμφωνα με την ανάλυση της Alpha Bank εμφανίζει χαμηλό βαθμό αθέτησης, που διαμορφώνεται κοντά στο 0,7%. Παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία των τραπεζών δείχνουν ότι ο βαθμός ευαισθησίας είναι μεγαλύτερος για τις πολύ μικρές και τις μικρές επιχειρήσεις, που εμφανίζουν παραδοσιακά υψηλότερα ποσοστά αθέτησης, η ανθεκτικότητα που εμφανίζει το επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο στηρίζεται στην υψηλή κερδοφορία που παρουσιάζει το corporate χαρτοφυλάκιο και το χαρτοφυλάκιο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αντισταθμίζοντας τις αδυναμίες των μικρών επιχειρήσεων.

Διαβάστε επίσης: 

Στουρνάρας: Έρχονται μεγάλες αυξήσεις στα επιτόκια

S&P: Ποιες τράπεζες κινδυνεύουν από την διόρθωση των ακινήτων – Τι λέει για Ελλάδα

ΕΚΤ: Ο πληθωρισμός-ρεκόρ απειλεί τράπεζες και κυβερνήσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News