Business & Finance Τρίτη 22/11/2022, 18:51
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Ανοίγει ο δρόμος για την τελευταία δόση από τα κέρδη των ομολόγων

Κομισιόν: Ανοίγει ο δρόμος για την τελευταία δόση από τα κέρδη των ομολόγων

Πράσινο φως για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης, ύψους περίπου 700 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων προς την Ελλάδα δίνει η Κομισιόν κρίνοντας στην -πρώτη μετά την ενισχυμένη εποπτεία- αξιολόγησή της πως η χώρα μας έχει υλοποιήσει τις απαραίτητες ενέργειες για την ολοκλήρωση tvn δεσμεύσεων που έχει αναλάβει για αυτό το εξάμηνο, παρά τις δύσκολες συνθήκες εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση. 

Ειδικότερα, στην έκθεση σημειώνεται ότι οι ελληνικές αρχές τήρησαν τις δεσμεύσεις τους σε διάφορους τομείς όπως η  δημοσιονομική πολιτική, η φορολογική διοίκηση, η ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης και στις μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Αναφέρει ακόμη πως σε ορισμένους τομείς έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά απαιτούνται περαιτέρω βήματα για να ολοκληρωθεί επίτευξη των στόχων. 

Η θετική αξιολόγηση μπορεί να αποτελέσει τη βάση για να λάβει το Eurogroup απόφαση για την αποδέσμευση μιας τελικής δόσης των μεσοπρόθεσμών μέτρων για το χρέος, δηλαδή της τελευταίας δόσης από τα κέρδη των ομολόγων (ANFA’s, SNP’ ) και της αναβολής πληρωμής του step up interest για δάνειο που πήρε η Ελλάδα το 2012 για την επαναγορά ακριβού χρέους. 

Ελάφρυνση χρέους ύψους 5,2 δισ. ευρώ 

Η νέα αξιολόγηση των θεσµών, συνοδεύεται συνολικά από µια σηµαντική ελάφρυνση χρέους, ύψους 5,2 δισ. ευρώ.

Η ελάφρυνση συνίσταται στη διαγραφή του επιτοκιακού περιθωρίου 2%, το οποίο είχε επιβληθεί στο δάνειο που είχε πάρει η χώρα το 2012 από τον EFSF για επαναγορά χρέους. Συγκεκριµένα δανείστηκε 11 δισ. ευρώ και αγοράστηκαν τότε οµόλογα 31 δισ. ευρώ, σβήνοντας έτσι χρέος 20 δισ. ευρώ. Επιβαρύνθηκε όµως µε αυτό το περιθώριο, το step up, το οποίο τώρα θα διαγραφεί, ως αποτέλεσµα της θετικής –όπως αναµένεται– αξιολόγησης.

Η επικείµενη αξιολόγηση θα συνοδεύεται επίσης από ακόµη µία –την τελευταία– επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών από ελληνικά οµόλογα, τα γνωστά SMPS και ANFAS, ύψους περίπου 700 εκατ. ευρώ. Και τα δύο αυτά «δώρα» θα δοθούν τον ∆εκέµβριο, µε απόφαση του ESM.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News