Business & Finance Δευτέρα 10/01/2022, 12:59
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΙΟΒΕ: Μικρή υποχώρηση στο οικονομικό κλίμα – Ερωτηματικό η πανδημία

Στις 110,3 μονάδες τον Δεκέμβριο

ΙΟΒΕ: Μικρή υποχώρηση στο οικονομικό κλίμα – Ερωτηματικό η πανδημία

Μικρή υποχώρηση εμφάνισε τον Δεκέμβριο ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, ο οποίος βέβαια παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), ο σχετικός δείκτης διαμορφώθηκε στις 110,3 μονάδες από 113,4 μονάδες προηγουμένως.

Η μείωση προήλθε κυρίως από την έντονη επιδείνωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στους κλάδους των υπηρεσιών και των κατασκευών, ενώ στη βιομηχανία η πτώση ήταν ήπια.

Αντίθετα, οι προσδοκίες βελτιώθηκαν σημαντικά στο λιανικό εμπόριο, φθάνοντας στο επίπεδο του καλοκαιριού του 2019, καθώς φαίνεται πως η δραστηριότητα κινήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα σε όλους τους επιμέρους κλάδους, υπό την πρόσκαιρη επίδραση και των εποχικών επιδομάτων.

Από την πλευρά της καταναλωτικής εμπιστοσύνης συνεχίστηκε η υποχώρηση, κατόπιν της πρόσκαιρης ανόδου τον Νοέμβριο, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις κλιμακώθηκαν με αποτέλεσμα να υπάρξει ανησυχία για την εξέλιξη των πραγματικών εισοδημάτων των νοικοκυριών.

Επισημαίνεται ότι ο δείκτης βρέθηκε ακριβώς στην ίδια επίδοση με τις αρχές του έτους (Ιανουάριος 2021), όταν όμως η χώρα βρισκόταν σε κατάσταση lockdown. Σήμερα, εξάλλου, τα μέτρα προστασίας αφορούν πολύ λιγότερες δραστηριότητες και έχουν χαμηλότερη ένταση.

Ωστόσο, καθώς η έξαρση της νέας μετάλλαξης βρίσκεται σε εξέλιξη, το εύρος των περιοριστικων μέτρων την προσεχή περίοδο και οι επιπτώσεις στην οικονομία δεν είναι δεδομένα.

Αξιολογώντας συνολικά την πορεία του δείκτη οικονομικού κλίματος το 2021, αυτή χαρακτηρίστηκε από ισχυρή άνοδο, ειδικά στο δεύτερο τρίμηνο τους έτους, ενώ γενικά η εξέλιξή του συγχρονίζεται με τη δυναμική του ΑΕΠ.

Είναι αξιοσημείωτη, όμως, η απόκλιση που εμφανίστηκε σταδιακά στο δεύτερο εξάμηνο μεταξύ των τάσεων στις επιχειρηματικές προσδοκίες και την καταναλωτική εμπιστοσύνη, με το δεύτερο δείκτη να επιδεινώνεται σημαντικά (Ιούνιος ’21: -25,6 μονάδες, Δεκέμβριος ’21: -43,2 μονάδες).

Αυτό το γεγονός αναδεικνύει τις διαφορετικές αξιολογήσεις από τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά επί της πορείας της ελληνικής οικονομίας κατά το β’ εξάμηνο και επί των προοπτικών για τη νέα χρονιά.

Αναλυτικότερα:

  • στη Βιομηχανία, το ήπια θετικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση ενισχύθηκε ελαφρά, οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα κλιμακώθηκαν ήπια και οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες αποκλιμακώθηκαν ήπια.
  • στις Κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για την παραγωγή υποχώρησαν ήπια, ενώ παράλληλα οι προβλέψεις για την απασχόληση επιδεινώθηκαν.
  • στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις ενισχύθηκαν σημαντικά, με το ύψος των αποθεμάτων να διατηρείται σχεδόν αμετάβλητο, ενώ οι θετικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη των πωλήσεων κλιμακώνονται αισθητά.
  • στις Υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων διατηρήθηκαν υψηλά και υποχώρησαν ελαφρά, όπως και εκείνες για τη ζήτηση, ενώ οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης μεταβλήθηκαν οριακά.
  • στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι αρνητικές προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας ενισχύονται ελαφρά όπως και οι αντίστοιχες για τη δική τους οικονομική κατάσταση εντός ενός έτους, ενώ παράλληλα επιδεινώνονται οι εκτιμήσεις για μείζονες αγορές και υποχωρεί η πρόθεση για αποταμίευση.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Τα ορόσημα του Ιανουαρίου για την ελληνική οικονομία

Η ελληνική οικονομία το 2022: Οι προβλέψεις 12 ξένων οίκων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News