ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΧΣ: Διοικητικές αλλαγές εν όψει της αναμόρφωσης

ΤΧΣ: Διοικητικές αλλαγές εν όψει της αναμόρφωσης

Στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) μετακινείται, σύμφωνα με πληροφορίες, ο σημερινός Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης.

Ο κ. Κουρμούσης αναλαμβάνει ρόλο μέλους στην Εκτελεστική Επιτροπή μετά από υπόδειξη της ΤτΕ και σε αντικατάσταση του Ιορδάνη Αϊβάζη, που αποχωρεί από το ΤΧΣ από τις αρχές του νέου έτους. Την αναβάθμιση του κ. Κουρμούση προεξόφλησε ο «ανασχηματισμός» στις κυβερνητικές θέσεις Γενικών και Ειδικών Γραμματέων που ανακοινώθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου και η τοποθέτηση ως νέας επικεφαλής στην ΕΓΔΙΧ της Μαριαλένας Αθανασοπούλου. 

Πρόκειται για το δεύτερο νέο μέλος με το οποίο στελεχώνεται η Εκτελεστική Επιτροπή του ΤΧΣ, καθώς από την αρχή του χρόνου, καθήκοντα αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου αναλαμβάνει ο Νικόλαος Βαλαντάσης, που θα συμπληρώσει μαζί με τον διευθύνοντα σύμβουλο Ηλία Ξηρουχάκη τη σύνθεση της Επιτροπής.

Οι διοικητικές αλλαγές στο ΤΧΣ πραγματοποιούνται ενόψει της συζήτησης για τη συνολικότερη αναμόρφωση της δομής του Ταμείου, που δρομολογείται με νομοσχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών. Το νομοσχέδιο θα επεκτείνει, σύμφωνα με πληροφορίες, τη διάρκεια ζωής του Ταμείου πέραν του 2022 που προβλέπεται σήμερα και θα καθορίζει μεταξύ άλλων αλλά και τον τρόπο αποεπένδυσης του Ταμείου από τη συμμετοχή του στις τράπεζες. 

Η ανάληψη καθηκόντων ως μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΤΧΣ από τον κ. Κουρμούση αναμένεται από τις αρχές του νέου χρόνου και αφού προηγηθεί η έγκριση από το EWG, η σύμφωνη γνώμη του οποίου απαιτείται για τους διορισμούς μελών του Ταμείου. Η τοποθέτηση έρχεται σε συνέχεια της διαδικασίας που «έτρεξε» η Επιτροπή Επιλογής του Ταμείου, αξιολογώντας τη σημαντική εμπειρία που διαθέτει στον τομέα της διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων, μετά και την πολυετή εμπειρία του στην ΕΓΔΙΧ, της οποίας ηγείται από τον Ιούλιο του 2016. 

Από τη θέση αυτή έφερε εις πέρας τον συντονισμό εφαρμογής του θεσμικού πλαισίου για τη μείωση του ιδιωτικού χρέους, με έμφαση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, καθώς και στις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο (ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ). Τα σημαντικότερα έργα του περιλαμβάνουν τη δημιουργία και εφαρμογή της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων – ελευθέρων επαγγελματιών – αγροτών – ομόρρυθμων εταίρων, καθώς και της προστασίας πρώτης κατοικίας και επιδότησης των αντίστοιχων στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων από το κράτος. 

Με σκοπό την αντιμετώπιση της υπερχρέωσης και την προαγωγή του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού έχει αναπτύξει ένα πανελλαδικό δίκτυο 41 Γραφείων Εξυπηρέτησης Οφειλετών που συμβουλεύουν και υποστηρίζουν δωρεάν τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πριν την ανάληψη καθηκόντων Ειδικού Γραμματέα (2011-2016) ήταν υπεύθυνος υλοποίησης (project manager) σημαντικών έργων στα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, όπως η άρση θεσμικών εμποδίων και η θέσπιση κινήτρων για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι κανόνες λειτουργίας των funds και των servicers, η ανάπτυξη – αναβάθμιση πληροφοριακών συστημάτων (TAXIS), η απλοποίηση διαδικασιών και η ψηφιοποίηση εντύπων, η κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας, η ενοποίηση των ΔΟΥ, η παρακολούθηση μνημονιακών υποχρεώσεων, η ανάπτυξη νέου βαθμολογίου, η αναδιοργάνωση δομών, ο αναπτυξιακός νόμος κλπ. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News