ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ταμείο Ανάκαμψης: Σήμα εκκίνησης με τις επιχειρησιακές συμβάσεις των τραπεζών

Πώς θα γίνεται το bridge financing - Τι προβλέπει η διαδικασία ελέγχου των επενδυτικών projects

Ταμείο Ανάκαμψης: Σήμα εκκίνησης με τις επιχειρησιακές συμβάσεις των τραπεζών

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει το Ταμείο Ανάκαμψης με την υπογραφή εντός της εβδομάδας της επιχειρησιακής σύμβασης μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και τραπεζών, που θα καθορίζει τους όρους για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων που θα ενταχθούν στο Ταμείο. Η υπογραφή των συμβάσεων αποτελεί το πρώτο ουσιαστικό βήμα καθώς θα ανοίξει και το δρόμο για τη δημόσια πρόσκληση που θα απευθύνουν οι τράπεζες προς τις επιχειρήσεις, ώστε να καταθέσουν τις επενδυτικές προτάσεις που θα διεκδικήσουν χρηματοδότηση από το RRF.

Με τον τρόπο αυτό θα ξεκινήσει και η αξιολόγηση των επενδυτικών έργων που θα μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν από τα κεφάλαια του Ταμείου μέσω της διαδικασίας του bridge financing. 

Όπως εξηγούν στο MoneyReview αρμόδια τραπεζικά στελέχη, για να συμβεί αυτό, θα πρέπει το έργο να έχει εξασφαλίσει εγκρισιμότητα για την ένταξή του στο Ταμείο Ανάκαμψης και έτσι η τράπεζα να κάνει «γέφυρα» τη χρηματοδότηση έως την υπογραφή και της τελικής σύμβασης. 

Τα βήματα περιλαμβάνουν την αξιολόγηση της επένδυσης, την έγκρισή της από την τράπεζα αλλά και την έγκριση από τους ελεγκτές που θα αξιολογήσουν την επιλεξιμότητα της επένδυσης με βάση τις προϋποθέσεις που ορίζουν τα κριτήρια ένταξης στο Ταμείο Ανάκαμψης.  Η ολοκλήρωση αυτών των σταδίων σημαίνει ότι ο επενδυτικός φάκελος μπαίνει στη φάση της συμβασιοποίησης και άρα η επένδυση μπορεί να επωφεληθεί από τους ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης που προβλέπει το Ταμείο.

Με δεδομένο ότι ειδικά στα μεγάλα επενδυτικά έργα του corporate, ο χρόνος της συμβασιοποίησης προϋποθέτει από 2 τουλάχιστον μήνες και μπορεί να φτάσει έως και τους 6 μήνες, η τράπεζα μπορεί να κάνει bridge τη χρηματοδότηση προκειμένου να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στην υλοποίηση της επένδυσης.

Η διαδικασία, όπως εξηγούν, θέτει τις απαραίτητες ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να αποτραπεί το refinancing για τα έργα που δεν έχουν περάσει τη βάση των εγκρίσεων, αλλά και να αποφευχθούν οι καθυστερήσεις για ώριμες επενδυτικές προτάσεις, που πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας του Ταμείου. Πρόκειται, όπως σημειώνουν, για μια διαδικασία που αποτελεί και τραπεζική πρακτική, η οποία επιτρέπει στις τράπεζες να αντλούν από αλληλόχρεους λογαριασμούς ένα μικρό μέρος των απαιτούμενων κεφαλαίων, έως ότου οριστικοποιηθεί η long term σύμβαση με την επιχείρηση. 

Όπως έχει προαναγγείλει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης σε πρόσφατη τοποθέτησή του στη Βουλή, σε πρώτη φάση θα διοχετευθούν 800 εκατ. ευρώ στις συστημικές και άλλα 600 εκατ. ευρώ στην EBRD και στην ΕΙΒ για να ξεκινήσει το τεράστιο και πολύ σημαντικό εργαλείο για επενδύσεις στη χώρα μας. 

Υπενθυμίζεται ότι συνολικά θα μοχλευθούν 32 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 12,7 δισ. ευρώ  (40%) θα είναι ο δανεισμός από τις  τράπεζες. Σε αυτά περιλαμβάνονται 5 δισ. ευρώ που έχει δεσμευτεί ότι θα εισφέρει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και άλλα 500 εκατ. ευρώ η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, ενώ στα 6,6 δισ. ευρώ (20%) θα είναι η ίδια συμμετοχή των επιχειρήσεων.

Η συμμετοχή της ΕΤΕπ και της EBRD ανεβάζει το θερμόμετρο του ανταγωνισμού μεταξύ των τραπεζών, καθώς με δεδομένο ότι οι δύο ευρωπαϊκοί χρηματοδοτικοί μηχανισμοί θα επικεντρωθούν κυρίως στις μεγάλες επιχειρήσεις, η κάνουλα της χρηματοδότησης ανοίγει και για τις μικρότερες επιχειρήσεις και η μάχη μεταξύ των τραπεζών για την προσέγγισή τους προοιωνίζεται σκληρή. 

Η διαδικασία προϋποθέτει επίσης την ολοκλήρωση της πλατφόρμας, στην οποία θα «ανεβαίνουν» τα στοιχεία της επιχείρησης και της επένδυσης, καθώς και τη σύσταση του Μητρώου Ανεξάρτητων Αξιολογητών, το οποίο είναι απαραίτητο για να τρέξει η διαδικασία της αξιολόγησης.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να στηρίξει τις μικρές επιχειρήσεις προκειμένου να καταρτίσουν βιώσιμα επιχειρηματικά σχέδια και να ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης, μέσω της χρηματοδότησης  του κόστους αξιολόγησης από πιστοποιημένο ανεξάρτητο ελεγκτή των μικρών επενδυτικών σχεδίων έως 1,5 εκατ. ευρώ.

Η διαδικασία ελέγχου περιλαμβάνει: 

• την αξιολόγηση της δυνατότητας χρηματοδότησης με βάση τα τραπεζικά κριτήρια,

• τον έλεγχο επιλεξιμότητας ως προς τους επενδυτικούς στόχους, καθώς και τον υπολογισμό της ποσόστωσης του δανείου που θα προέλθει από δανεισμό του Ταμείου στο συνολικό προϋπολογισμό της επένδυσης,

• τον έλεγχο επιλεξιμότητας με βάση και την αρχή μη πρόκλησης σημαντικής βλάβης. 

Διαβάστε επίσης: 

ΕΤΕπ στο «MR»: Με τεχνητή υποστήριξη το momentum στις επενδύσεις

Δημόσιες επενδύσεις: Αλλαγή σκηνικού από το 2022 – Επιταχυντής το Ταμείο Ανάκαμψης

Κομισιόν: «Πράσινο φως» για τις επιχειρησιακές ρυθμίσεις του Σχεδίου «Ελλάδα 2.0»

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News