BUSINESS & FINANCE

ΤΧΣ: Ανέβηκαν οι ζημιές από τη συμμετοχή του στις τράπεζες

Υπό αναθεώρηση το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του Ταμείου ώστε να καταστεί πιο ευέλικτη η διοίκησή του

ΤΧΣ: Ανέβηκαν οι ζημιές από τη συμμετοχή του στις τράπεζες

Ζημιά ύψους 2 δισ. ευρώ παρουσίασε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στη χρήση του 2020, η οποία, όπως σημειώνεται στις οικονομικές καταστάσεις που δημοσίευσε το Ταμείο χθες, ανεβάζει το ύψος των συσσωρευμένων ζημιών του Ταμείου από τη συμμετοχή του στις τράπεζες στα 37,7 δισ. ευρώ. 

Συγκεκριμένα η ζημιά των 2 δισ. ευρώ οφείλεται κυρίως στην αποτίμηση των συμμετοχών του Ταμείου στις τέσσερις συστημικές τράπεζες και στη μετατροπή των CoCos ως εξής:

• από την αποτίμηση των μετοχών κατά το 2020 προέκυψε ζημιά 657,1 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 1,1 εκατ. ευρώ το 2019

• από τη μετατροπή των CoCos το 2020 προέκυψε ζημιά 1,3 έναντι κερδών 174 εκατ. ευρώ το  2019

Η περίοδος αποεπένδυσης του ΤΧΣ, δηλαδή η προθεσμία για τη διάθεση των μετοχών που κατέχει, έληγε στις 31 Οκτωβρίου του 2020 και μετά από σχετική ρύθμιση έχει παραταθεί για δύο ακόμη χρόνια και συγκεκριμένα έως την 1η Νοεμβρίου 2022. Η κυβέρνηση προωθεί την αποεπένδυση του Ταμείου από τις τράπεζες και για το λόγο αυτό το ΤΧΣ θα προσλάβει σύμβουλο προκειμένου να σχεδιαστεί η στρατηγική βάσει της οποίας αυτό θα καταστεί δυνατό. Ο χρόνος αποεπένδυσης θα καθοριστεί μετά από πρόταση του συμβούλου που θα προσληφθεί. Σήμερα το ΤΧΣ ελέγχει ποσοστό 40,3% στην Εθνική Τράπεζα, ενώ το ποσοστό του στην Τράπεζα Πειραιώς και την Alpha Bank –μετά τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που ολοκλήρωσαν– έχει μειωθεί στο 27% και το 9% αντίστοιχα. Στη Eurobank, τέλος, το ποσοστό του έχει υποχωρήσει στο 1,4%. 

Παράλληλα υπό αναθεώρηση είναι το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία του Ταμείου έτσι ώστε να καταστεί πιο ευέλικτη τη διοίκηση του ταμείου. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρχει ένα διοικητικό συμβούλιο, το οποίο θα αντικαταστήσει την υφιστάμενη δομή του Γενικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής. Στόχος των αλλαγών που θα θεσμοθετηθούν είναι επίσης να απομειωθούν τα ειδικά δικαιώματα που έχει σήμερα το ΤΧΣ στη διοίκηση και τις αποφάσεις των τραπεζών. Πρόκειται για το δικαίωμα βέτο σε ειδικά θέματα και το δικαίωμα σύγκλησης γενικής συνέλευσης, που απορρέουν από τις παλιές μετοχές που έχει το ΤΧΣ στις τράπεζες, καθώς οι νέες μετοχές που απέκτησε στο πλαίσιο των πρόσφατων αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου δεν του δίνουν ειδικά δικαιώματα. Στο νέο νόμο θα περιληφθούν και αλλαγές για τα κριτήρια επιλογής μελών διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών και σύμφωνα με το σχεδιασμό θα είναι έτοιμος προς τα τέλη του επόμενου μήνα, ώστε να ψηφιστεί στη συνέχεια από τη Βουλή και να τεθεί σε ισχύ από το 2022.

Όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις του 2020 η μετατροπή των Cocos ύψους 2 δισ. ευρώ της τράπεζας Πειραιώς σε μετοχές στις αρχές Ιανουαρίου του 2021, καταγράφηκε ως ζημία ύψους 1,3 δισ. ευρώ. Επιπλέον με βάση την τιμή της μετοχής της τράπεζας την 4η Ιανουαρίου 2021 (1,241 ευρώ ανά μετοχή) η αξία των μετοχών μετατροπής ανήλθε σε 490 εκατ. ευρώ στις 4 Ιανουαρίου του 2021 και η συνολική σωρευτική ζημία από τη μετατροπή ανήλθε σε 1,5 εκατ. ευρώ. 

Συνολικά η ζημιά από την αποτίμηση της συμμετοχής του Ταμείου στις τέσσερις συστημικές τράπεζες διαμορφώθηκε το 2020 στα 657,1 εκατ. ευρώ, καθώς η αποτίμησή τους στην εύλογη αξία διαμορφώθηκε στα 1,2 δισ. ευρώ από 1,8 δισ. ευρώ το 2019. 

Στο πλαίσιο της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,4 δισ. ευρώ που πραγματοποίησε η τράπεζα Πειραιώς τον περασμένο Απρίλιο, το ΤΧΣ απέκτησε 306.703.672 μετοχές της Τράπεζας σε τιμή 1,15 ευρώ ανά μετοχή, ενώ 41.964.132 μετοχές στην τιμή 1 ευρώ ανά μετοχή, απέκτησε κατά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 800 εκατ. ευρώ που πραγματοποίησε η Alpha Bank τον περασμένο Ιούλιο. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News