ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Όχι» παράταση στην παράταση επιστρεπτέας – «Ναι» στις πάγιες δαπάνες 

«Όχι» παράταση στην παράταση επιστρεπτέας – «Ναι» στις πάγιες δαπάνες 

Οι κλάδοι της εστίασης και του λιανεμπορίου ζητούν παράταση για την πληρωμή των επιστρεπτέων προκαταβολών. Ήταν άλλωστε και ένα αίτημά τους που γνωστοποίησαν και στον Πρωθυπουργό στη συνάντηση τους την Δευτέρα. Υπενθυμίζεται πως μέσα στο Νοέμβριο αναμένεται να έρθει ο «λογαριασμός» των επιστρεπτέων προκαταβολών, καθώς αναμένεται να αναρτηθούν τα σχετικά ποσά στο σύστημα TAXIS. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να πληρώσουν τα ποσά των επιστρεπτέων έως 31/12 εφόσον θέλουν να κερδίσουν την επιπλέον έκπτωση του 15%, ειδάλλως έχουν την ευκαιρία να αποπληρώσουν τα «κουρεμένα» ποσά των επιστρεπτέων από τον Ιανουάριο του 2022 και σε 60 δόσεις.

Παρόλο που από το Μαξίμου – σύμφωνα με πληροφορίες – δεν τους απέκλεισαν αυτό το ενδεχόμενο, από τη Νίκης και συγκεκριμένα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξή του έκλεισε το παράθυρο της παράτασης. Συγκεκριμένα ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως δεν μπορεί να δοθεί παράταση για την αποπληρωμή των επιστρεπτέων προκαταβολών αντίθετα άνοιξε το παράθυρο για την παράταση των παγίων δαπανών.

Παράταση για τις πάγιες δαπάνες 

Μέσω των παγίων δαπανών και των κουπονιών που «κέρδισαν» οι επιχειρήσεις έχουν την δυνατότητα να εξοφλήσουν φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές που θα λήξουν μέχρι και τις 31/12/2021.Παρόλα αυτά υπάρχει κίνδυνος να μείνουν αδιάθετα στα χέρια των επιχειρήσεων κουπόνια αξίας ως και 80 – 100 εκατ. ευρώ με τα οποία μπορούν να γίνουν συμψηφισμοί φόρων και εισφορών. Έτσι το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει πλέον τρίμηνη παράταση, δηλαδή αυτό σημαίνει πως θα μπορούν να εξοφληθούν οφειλές έως και τον Μάρτιο του 2022.

Σημειώνεται πως μέσω των vouchers-κουπονιών οι δικαιούχοι μπορούν να πληρώσουν οφειλές φορολογικές και ασφαλιστικές, που καθίστανται πληρωτέες από 1ης Ιουλίου 2021 έως 31 Δεκεμβρίου 2021:

α) Από φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων ή από φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων / νομικών οντοτήτων.

β) Από ΕΝΦΙΑ.

γ) Από ΦΠΑ.

δ) Από κάθε άλλο φόρο, εισφορά ή χρηματική κύρωση που εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας

ε)για τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές.

Διαβάστε ακόμη:

Απεργία στην εστίαση την Πέμπτη – Γιατί αντιδρά και τι ζητά

Εξετάζονται νέα μέτρα στήριξης για εμπόριο και εστίαση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News