ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξετάζονται νέα μέτρα στήριξης για εμπόριο και εστίαση

Εξετάζονται νέα μέτρα στήριξης για εμπόριο και εστίαση

Για άλλη μια φορά η εστίαση και το εμπόριο βρίσκονται  στο επίκεντρο της πανδημίας, αφού από το προηγούμενο Σάββατο είναι αυτοί που πρέπει να εφαρμόζουν τα αυστηρότερα μέτρα κατά του κορωνοϊού

Σε ανακοίνωση του το προηγούμενο διάστημα ο κλάδος της εστίασης ανέφερε πως δοκιμάζεται, για μια ακόμη φορά και  στοχοποιείται καθώς  λαμβάνονται από την Κυβέρνηση μέτρα που ισοδυναμούν με κλείσιμο των επιχειρήσεών του. Οι έμποροι από την πλευρά τους υποστηρίζουν πως η  υποχρέωση επίδειξης rapid test για την είσοδο στο κατάστημα συνιστά ανασταλτικό παράγοντα που οπωσδήποτε θα μειώσει την αγοραστική κίνηση και μάλιστα σε μία περίοδο που οι πληθωριστικές πιέσεις και το ενεργειακό κόστος πλήττουν ήδη όλα ανεξαιρέτως τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. 

Στην συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι του κλάδου με τον πρωθυπουργό, σύμφωνα με πληροφορίες του «MR», είχαν δύο συγκεκριμένα αιτήματα. Πρώτον, ζήτησαν οριζόντια τήρηση των μέτρων κατά του κορωνοϊού. Να  μην εξαιρούνται δηλαδή ούτε τα σούπερ μάρκετ από τα νέα μέτρα. Το ενδεχόμενο αυτό, πάντως, δηλαδή να μπουν περιορισμοί στη λειτουργία των σούπερ μάρκετ, άφησε ανοιχτό ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, καθώς όπως ανέφερε,  πολύ συχνά υπάρχουν εικόνες συνωστισμού. 

Παράταση πληρωμής της επιστρεπτέας 

Σε δεύτερη φάση, οι εκπρόσωποι των δύο κλάδων ζήτησαν επιπλέον οικονομική στήριξη λόγω των νέων μέτρων. Σύμφωνα με πληροφορίες του «MR», δόθηκε το μήνυμα πως η κυβέρνηση θα στηρίξει τους κλάδους με όποιο διαθέσιμο τρόπο μπορεί. 

Για τον κλάδο της εστίασης, μάλιστα, ζητήθηκε να υπάρξει παράταση για την αποπληρωμή των επιστρεπτέων προκαταβολών. Υπενθυμίζεται πως μέσα στο Νοέμβριο αναμένεται να έρθει ο «λογαριασμός» των επιστρεπτέων προκαταβολών, καθώς αναμένεται να αναρτηθούν τα σχετικά ποσά στο σύστημα TAXIS.

Το θέμα αφορά σε περίπου 700.000 ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που θα πρέπει να μπουν στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ – aade.gr με τους κωδικούς του TAXIS.

Οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη έως 31/12/2018 θα πρέπει να επιστρέψουν το 25% εφόσον έχει μειωθεί ο τζίρος τους περισσότερο  του 70% ή το 33,3% εφόσον  εμφανίζουν μείωση τζίρου από 30% έως 70%. Οι υπόλοιπες επιχειρήσεις θα πρέπει να επιστρέψουν το 50%. Οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις που έκαναν έναρξη  μετά την 01/1/2019 θα πρέπει να επιστρέψουν το 25%, εφόσον παρουσιάζουν πτώση εσόδων άνω του 30% ενώ οι υπόλοιπες επιχειρήσεις θα πρέπει να επιστρέψουν το 33,3%. 

Νέα οικονομική ενίσχυση 

Για το λιανεμπόριο φαίνεται πως τα πράγματα θα είναι λίγο πιο ευνοϊκά καθώς για τον κλάδο, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει η συζήτηση  και γίνεται η προσπάθεια να δοθεί νέα οικονομική στήριξη, μέσω ενός νέου μηχανισμού.

Βέβαια, και τα δύο μέτρα, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχουν κλειδώσει  ακόμη  και βρίσκονται υπό επεξεργασία. 

Διαβάστε επίσης: 

Εστίαση: Κινητοποιήσεις εξετάζουν οι επιχειρηματίες

Νέα περιοριστικά μέτρα: Τα 3 οικονομικά αντίμετρα που ζητά η αγορά

Κ. Μητσοτάκης προς επιχειρηματίες: Μικρή η αναστάτωση μπροστά στα οφέλη από τα μέτρα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News