ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Tα μέτρα στήριξης που θα ενεργοποιηθούν το επόμενο διάστημα

Tα μέτρα στήριξης που θα ενεργοποιηθούν το επόμενο διάστημα

Σειρά μέτρων στήριξης όπως αυτό των παγίων δαπανών αλλά και του πιστωτικού υπόλοιπου μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής έχουν ήδη ενεργοποιηθεί ή αναμένονται να ενεργοποιηθούν άμεσα το επόμενο διάστημα.

Πάγιες δαπάνες

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών σε τηλεοπτική του συνέντευξη, από αυτό το μήνα και τον επόμενο μήνα θα γίνονται συμψηφισμοί με φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις περίπου 10.000 επιχειρήσεων της εστίασης.Περίπου 31.000 επιχειρήσεις έχουν κριθεί ως επιλέξιμες.

Στην επόμενη φάση πιστωτικά κουπόνια για εξόφληση φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων θα υπάρξουν και  μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής. Όσοι πήραν επιστρεπτέα προκαταβολή έχουν τη δυνατότητα να μην επιλέξουν την διαγραφή του 50% του ποσού που έχουν λάβει αλλά να επιλέξουν την αποπληρωμή του 100% της ενίσχυσης και να κερδίσουν φορολογικά και ασφαλιστικά κουπόνια που θα ισοδυναμούν με το 35% του ποσού που έλαβαν,

ΓΕΦΥΡΑ 1 και 2

Ήδη έχει πραγματοποιηθεί η ένατη φάση πληρωμών της κρατικής επιδότησης από το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ 1» και η πρώτη φάση πληρωμών της κρατικής επιδότησης από το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ 2». Δεν αποκλείεται να υπάρξει 3μηνη παράταση του ΓΕΦΥΡΑ 1, που αφορά την επιδότηση στεγαστικών δανείων. 

Οι πληρωμές του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ 1» ανήλθαν συνολικά στα 20,4 εκατ. ευρώ και αντιστοιχούν στην επιδότηση 115.447 δανείων και 73.704 δικαιούχων. Συνυπολογίζοντας και τις προηγούμενες οκτώ φάσεις πληρωμών, των μηνών Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2020 και Ιανουαρίου – Ιουνίου 2021, το συνολικό ποσό της κρατικής επιδότησης που έχει καταβληθεί, μέχρι σήμερα, ανέρχεται στα 185,5 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά στο πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ 2», οι πρώτες πληρωμές ανήλθαν συνολικά στα 44,2 εκατ. ευρώ και αντιστοιχούν στην επιδότηση 19.201 δανείων και 7.774 δικαιούχων.

Το συνολικό ποσό της κρατικής επιδότησης που έχει καταβληθεί στα δυο προγράμματα , μέχρι σήμερα, ανέρχεται περίπου στα 230 εκατ. Ευρώ

Αποζημίωση μειωμένων ενοικίων

Μέχρι τέλος του μήνα θα αποζημιωθούν και οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έλαβαν και το μήνα Ιούλιο μειωμένα ενοίκια.

Για τα μηδενικά ενοίκια του Ιουλίου οι ιδιοκτήτες – φυσικά πρόσωπα θα αποζημιωθούν στο 80% του μισθώματος ενώ τα νομικά πρόσωπα θα λάβουν το 60% του ενοικίου. Οι ιδιοκτήτες που εισέπραξαν το 60% του  ενοικίου θα αποζημιωθούν για το 50% της ζημιάς.

Προγράμματα ΕΣΠΑ

Ήδη τρέχει το πρόγραμμα για τη στήριξη της εστίασης ενώ το αντίστοιχο πρόγραμμα για τον Τουρισμό 420 εκατ. € ,αναμένεται να ενεργοποιηθεί από τον Σεπτέμβριο ενώ το ίδιο διάστημα θα ενεργοποιηθούν και τα δύο μικρότερα προγράμματα  για τα γυμναστήρια και τους παιδότοπους..

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News