Business & Finance Παρασκευή 5/11/2021, 19:23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας: Υπό προϋποθέσεις επιπλέον μέτρα στήριξης το 2022

Κλειδί ο δημοσιονομικός χώρος

Χρ. Σταϊκούρας: Υπό προϋποθέσεις επιπλέον μέτρα στήριξης το 2022

Το ενδεχόμενο λήψης επιπλέον μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης άφησε ανοιχτό ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος εξήγησε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τον δημοσιονομικό χώρο και την ένταση – έκταση του προβλήματος. 

«Αυτή τη στιγμή τα δεδομένα που έχουμε είναι ότι η ενεργειακή κρίση είναι οξύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις και ότι θα κρατήσει περισσότερο, αλλά θα είναι παροδική» σημείωσε, μεταξύ άλλων, από το βήμα του Thessaloniki Summit. 

Με αυτά τα δεδομένα, συνέχισε ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου, εκτός των μόνιμων παρεμβάσεων που υλοποιεί η κυβέρνηση, προκειμένου να ενισχύσει το διαθέσιμο εισόδημα νοικοκυριών και επιχειρήσεων, κάνουμε και τις κατάλληλες βραχυπρόθεσμες ενέργειες, για όσο κρατήσει αυτή η κρίση.  

Στο πλαίσιο αυτό, παρέπεμψε στο πακέτο των 500 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορά τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και στα 50 εκατ. ευρώ, τα οποία αφορούν την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.

«Ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο που υπάρχει και την ένταση και έκταση της ενεργειακής κρίσης, θα είμαστε κοντά στην κοινωνία και θα τη στηρίξουμε για όσο χρειαστεί» έσπευσε να προσθέσει.

Ερωτηθείς στη συνέχεια, αν οι πολίτες, ιδίως των οικονομικά ευάλωτων ομάδων, μπορούν να προσβλέπουν σε ένα κοινωνικό «μέρισμα ανάπτυξης», ο κ. Σταϊκούρας ξεκαθάρισε ότι παρότι οι πρόδρομοι δείκτες είναι θετικοί, υπάρχουν αβεβαιότητες, όπως η ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός, που μπορούν να φρενάρουν ή να περιορίσουν τον ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης, σε συνδυασμό και με την υγειονομική κρίση.

«Έχουμε καλούς πρόδρομους δείκτες σε ό,τι αφορά τα σημερινά δεδομένα, αλλά και σημαντικές ανοδικές αβεβαιότητες και κινδύνους για τους επόμενους μήνες, κυρίως ως απότοκο της ενεργειακής και υγειονομικής κρίσης. Εάν θεωρήσουμε ότι υπάρχει μια καλύτερη πρόβλεψη για τον ρυθμό μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας, θα πρέπει να δούμε αν αυτή η εκτίμηση έχει μόνιμα χαρακτηριστικά και άρα δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο».  

Αλλά, όπως κατέληξε, «σήμερα δεν μπορώ να καλλιεργήσω προσδοκίες για οτιδήποτε το 2021 ή το 2022, πέραν των όσων είπαμε στη Θεσσαλονίκη και όσων προσθέτουμε ως μέτρα πολιτικής μεταγενέστερα, όπως τα 50 εκατ. ευρώ για τους αγρότες».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου στους αγρότες – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι 

Επίδομα θέρμανσης: Μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου η πρώτη δόση

Λογαριασμοί ρεύματος: «Ηλεκτροπληξία» σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News