Business & Finance Πέμπτη 4/11/2021, 12:29
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

EBRD: Με 7% θα «τρέξει» η ελληνική οικονομία το 2021 

Σύμφωνα με την τράπεζα, η δημοσιονομική κανονικότητα αναμένεται να επιστρέψει από το 2022 και έπειτα. 

EBRD: Με 7% θα «τρέξει» η ελληνική οικονομία το 2021 

Με ισχυρό ρυθμό 7% αναμένει να τρέξει η ελληνική οικονομία το 2021 η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), με τις εκτιμήσεις της να προστίθενται στη λίστα με τις προβλέψεις που κάνουν λόγο για ισχυρή ανάκαμψη της Ελλάδας μετά την πανδημία. Η εκτίμηση αυτή περιλαμβάνεται στην έκθεση Regional Economic Prospects της EBRD, η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη. 

Για το 2022 η τράπεζα αναμένει ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα  αναπτυχθεί περαιτέρω κατά 3,9%, καθώς την επιτάχυνση της ανάκαμψης θα στηρίξουν τα σημαντικά έργα στις υποδομές τα οποία θα εξελίσσονται. Ωστόσο, οι αναλυτές της τράπεζας επισημαίνου, ότι οι καθοδικοί κίνδυνοι θα εξακολουθήσουν να υφίστανται, κίνδυνοι που θα έχουν να κάνουν με την εξέλιξη της πανδημίας και τον αντίκτυπό της στον τουρισμό και σε άλλους κλάδους. 

Τις εκτιμήσεις της για τον ισχυρό ρυθμό της ελληνικής οικονομίας, η EBRD τις στηρίζει στο γεγονός ότι η ελληνική οικονομία μετά την ύφεση 9% το 2020, επιταχύνθηκε κατά 4,5% σε τριμηνιαία βάση κατά τους τρεις πρώτους μήνες του 2021 και κατά 3,4% το β΄ τρίμηνο. 

Όπως επισημαίνει, οι επενδύσεις ανέβασαν ταχύτητα έντονα κατά το α΄ εξάμηνο του έτους, ενώ ενισχύθηκε επίσης και η κατανάλωση, εν μέσω ενός αισιόδοξου οικονομικού κλίματος. Τα προκαταρκτικά στοιχεία από τον τουριστικό κλάδο δείχνουν καλύτερη από το αναμενόμενο επίδοση μέχρι στιγμής φέτος, αν και ακόμη παραμένει πολύ κάτω από τα επίπεδα ρεκόρ του 2019.
Η δημοσιονομική πολιτική παραμένει προσανατολισμένη στα μέτρα αντιμετώπισης των κρίσεων, ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα φέτος. Σύμφωνα με την τράπεζα, η δημοσιονομική κανονικότητα αναμένεται να επιστρέψει από το 2022 και έπειτα. 

EBRD: Με 7% θα «τρέξει» η ελληνική οικονομία το 2021 -1

Παράλληλα, η ανάπτυξη του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία αναμένεται να συμβάλουν σημαντικά στην ανάπτυξη. 

Ο Πίτερ Σάνφεϊ, αναπληρωτής διευθυντής της EBRD, δήλωσε: «Η ταχεία ανάπτυξη της οικονομίας μέχρι στιγμής το 2021 είναι ένα πολύ θετικό σημάδι και είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε την εστίαση της ελληνικής κυβέρνησης στην πράσινη και ψηφιακή ατζέντα στο σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Ελλάδας, κάτι που αποτελεί καλό οιωνό για μια μελλοντική βιώσιμη ανάπτυξη».

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

DZ Bank: Στο 7,5% «σκαρφαλώνει» η πρόβλεψη για την ανάπτυξη της Ελλάδας

ΔΝΤ για Ελλάδα: Επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023

ΙΟΒΕ: Ανεβάζει στο 8,5% τον πήχυ για το 2021 – Ποιοι κίνδυνοι απειλούν την ανάπτυξη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News