Business & Finance Τετάρτη 20/10/2021, 13:40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΙΟΒΕ: Ανεβάζει στο 8,5% τον πήχυ για το 2021 – Ποιοι κίνδυνοι απειλούν την ανάπτυξη

Στο 4% η πρόβλεψη για το 2022

ΙΟΒΕ: Ανεβάζει στο 8,5% τον πήχυ για το 2021 – Ποιοι κίνδυνοι απειλούν την ανάπτυξη

Στην αισθητή αναθεώρηση των προβλέψεων για τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας προχωράει το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), το οποίο εκτιμά ότι ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 8% έως 8,5% το 2021 έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης για 5% έως 5,5%. 

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση για την ελληνική οικονομία, η ανάπτυξη της οικονομίας το 2022 θα καθοριστεί στο 4% του ΑΕΠ, εκτός αν υπάρξει νέα έξαρση της πανδημίας ή προκύψουν εμπόδια στην χρηματοδότηση της οικονομίας. Σε αυτό το σενάριο, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ δεν θα ξεπεράσει το 2,5%.  

Ειδική αναφορά κάνει και στις μεσοπρόθεσμες προοπτικές, στις οποίες θα πρέπει να στραφεί η προσοχή ενόσω η δυναμική της εξόδου από την πανδημία καθίσταται ασθενέστερη. Σε αυτό το πλαίσιο, το ΙΟΒΕ επισημαίνει ότι για να πετύχουμε ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 3% κατά μέσο όρο την επόμενη 10ετία, θα πρέπει να πληρούνται δύο προϋποθέσεις: 

  • Αύξηση της παραγωγικότητας 
  • Περαιτέρω προσέλκυση παραγωγικών συντελεστών, κάτι που σχετίζεται με τις ευρύτερες μεταρρυθμίσεις στις αγορές και τον δημόσιο τομέα. 

Βέβαια, η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας ελλοχεύει και ορισμένους κινδύνους, οι οποίοι μπορούν να επηρεάσουν ανάκαμψη. Ποιοι είναι αυτοί; 

  • Παράταση της πανδημίας 
  • Επιταχυνόμενες αυξήσεις στις τιμές ενέργειας και εισαγόμενων πρώτων υλών 
  • Διαταραχές στις αγορές που θα αυξήσουν το κόστος χρηματοδότησης στις πιο ευάλωτες οικονομίες, όπως η Ελλάδα 

Παράλληλα, στους παραπάνω κινδύνους θα πρέπει να προστεθεί και ο φόβος το εν εξελίξει κύμα ανάκαμψης και ρευστότητας να μην οδηγήσει στη δημιουργία σταθερών θεμελίων για ισχυρή μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη. 

Διαβάστε επίσης: Ολοταχώς για μεγαλύτερη ανάπτυξη;

Όσον αφορά το δημοσιονομικό επίπεδο, το Ίδρυμα υπογραμμίζει την ανάγκη εξισορρόπησης, με αντιστροφή των πολιτικών στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, ώστε η χώρα να κινηθεί προς μηδενικό έλλειμμα το 2022 και λελογισμένα πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 1% τα επόμενα χρόνια. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ανάπτυξη 6,1% για το 2021 και 4,5% για το 2022, με πρωτογενές έλλειμμα 7,4% φέτος και 1,1% του χρόνου. 

Διαβάστε επίσης: ΔΝΤ για Ελλάδα: Επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News