Business & Finance Τετάρτη 5/05/2021, 12:33
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε υψηλό 12 μηνών το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα

Σχεδόν καθολική η άνοδος

Σε υψηλό 12 μηνών το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα

Περαιτέρω βελτίωση εμφάνισε το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα, με τον σχετικό δείκτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) να εκτινάσσεται τον Απρίλιο στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, ο δείκτης οικονομικού κλίματος ενισχύθηκε στις 97,9 μονάδες τον προηγούμενο μήνα έναντι 96,9 μονάδων τον Μάρτιο του 2021. Είναι χαρακτηριστικό ότι σ’ όλους τους τομείς της οικονομίας καταγράφηκε βελτίωση των προσδοκιών, με εξαίρεση τη βιομηχανία, όπου υπήρξε ανεπαίσθητη υποχώρησης.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η σχεδόν καθολική άνοδος οφείλεται στα πρώτα οφέλη από την επανέναρξη των δραστηριοτήτων και την επαναλειτουργία των φυσικών καταστημάτων, καθώς και στην προσδοκία για το άνοιγμα του τουρισμού.

Σημαντική βελτίωση εμφάνισε και η καταναλωτική εμπιστοσύνη, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η άμβλυνση της απαισιοδοξίας, ενόσω γίνονται βήματα σταδιακής επανεκκίνησης τμημάτων της οικονομίας αλλά και της κοινωνικής ζωής.

«Η επιταχυνόμενη πρόοδος στη διαδικασία εμβολιασμού, οι διευρυμένες δυνατότητες ανίχνευσης του ιού, τα ηπιότερα επιδημιολογικά δεδομένα από το δεύτερο δεκαήμερο του Απριλίου, και η αναμενόμενη μερική ή πλήρης άρση περιορισμών στην κατανάλωση και την επιχειρηματική λειτουργία στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου (τουρισμός, διαπεριφερειακές μετακινήσεις, εστίαση), δημιουργούν ένα σαφώς θετικότερο κλίμα στην οικονομία, ενισχύοντας τις προσδοκίες επιστροφής τους επόμενους μήνες σε συνθήκες “κανονικότητας”» ανέφερε, μεταξύ άλλων, το ΙΟΒΕ.

Πρόσθεσε πάντως, ότι το πώς ακριβώς θα εξελιχθούν οι προσδοκίες στην οικονομία στο επόμενο διάστημα, θα εξαρτηθεί από τον ρυθμό και τα χαρακτηριστικά της ανάκαμψης μαζί με τη σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης που ισχύουν εδώ και περίπου ένα έτος.

«Η επαναφορά σημαντικών τομέων της οικονομίας στα επίπεδα πριν από την πανδημία δεν θα είναι αυτόματη, ούτε σίγουρη, και σε αυτή την πορεία εξεύρεσης νέας ισορροπίας πολλές θέσεις εργασίας και επιχειρήσεις δεν θα επιβιώσουν, ενώ και οι αποφάσεις οικονομικής πολιτικής θα αποκτούν μεγάλη κρισιμότητα. Συνολικά, το στοίχημα για την ελληνική οικονομία θα είναι η ανάκαμψη που αναμένεται καθώς θα υποχωρεί η πανδημία να μετουσιωθεί σε μεσοπρόθεσμα ισχυρή ανάπτυξη» κατέληξε το ΙΟΒΕ.

Αναλυτικότερα:

  • στη Βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση ενισχύθηκε ήπια, οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα διογκώθηκαν και οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες βελτιώθηκαν ήπια.
  • στις Κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για την παραγωγή αμβλύνθηκαν ελαφρά, ενώ παράλληλα οι προβλέψεις για την απασχόληση ενισχύθηκαν.
  • στο Λιανικό Εμπόριο, οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις ενισχύονται, με το ύψος των αποθεμάτων να παραμένει σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, όμως οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή των πωλήσεων είναι πολύ αισιόδοξες.
  • στις Υπηρεσίες, οι αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων και τη ζήτηση παραμένουν αρνητικές, παρά τη μικρή αποκλιμάκωση, όμως οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της ζήτησης είναι ακόμα πιο θετικές
  • στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι αρνητικές προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας αμβλύνονται σημαντικά, όπως και οι αντίστοιχες για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους, ενώ παράλληλα βελτιώνονται οι εκτιμήσεις για μείζονες αγορές και ενισχύεται η πρόθεση για αποταμίευση.

Διαβάστε ΕΔΩ όλη την έρευνα

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News