Business & Finance Τρίτη 6/07/2021, 13:55
BUSINESS & FINANCE

ΙΟΒΕ: Ανεβάζει τον πήχη για την ανάπτυξη – Έως και 5,5% το 2021

Μία ακόμη επί τα βελτίω αναθεώρηση

ΙΟΒΕ: Ανεβάζει τον πήχη για την ανάπτυξη – Έως και 5,5% το 2021

Στην αισθητή αναβάθμιση των προβλέψεων για την ελληνική οικονομία προχώρησε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), το οποίο πλέον «βλέπει» ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 5% έως 5,5% για το 2021.

Η συγκεκριμένη εκτίμηση είναι σημαντικά υψηλότερη σε σχέση με την πρόβλεψη του περασμένου Απριλίου, όταν το ΑΕΠ αναμενόταν να αναπτυχθεί φέτος κατά 3,5% έως 4%. 

«Η ελληνική οικονομία μπορεί να αξιοποιήσει το ισχυρό αναπτυξιακό κύμα της παγκόσμιας οικονομίας, αλλά πρέπει να διατηρήσει την προσοχή της» σχολίασε, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής του Ιδρύματος, Νίκος Βέττας. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΙΟΒΕ συγκαταλέγεται πλέον στους οργανισμούς, οι οποίοι έχουν προχωρήσει σε επί τα βελτίω αναθεώρηση των προβλέψεων για τη φετινή επίδοση της οικονομίας, προσδοκώντας ισχυρή ανάκαμψη στο β’ εξάμηνο. 

Η βελτίωση των εκτιμήσεων του Ιδρύματος, συγκεκριμένα, εδράζεται κυρίως στην υπόθεση ότι δεν θα υπάρξει νέα έξαρση της πανδημίας στο β’ εξάμηνο και ότι ο τουρισμός θα ανακάμψει σταδιακά αλλά έντονα.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, μάλιστα, ο κ. Βέττας εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα τουριστικά έσοδα θα φθάσουν στο 40% έως 45% των επιπέδων του 2019, δηλαδή σχεδόν διπλάσια σε σχέση με το 2020.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, το ΙΟΒΕ δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει και για το ενδεχόμενο επικράτησης του δυσμενούς σεναρίου, το οποίο περιλαμβάνει νέα έξαρση της πανδημίας, τουριστικά έσοδα στο 35% των επιπέδων του 2019 και ανάπτυξη 2,5% έως 3%.

«Εάν έχουμε περιοριστικά μέτρα τον Σεπτέμβριο, δεν θα μπορούμε να έχουμε τουρισμό» προειδοποίησε χαρακτηριστικά ο κ. Βέττας.

Οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη του 2021

  • ΚΕΠΕ 4,7%
  • Κομισιόν 4,1%
  • ΟΣΣΑ 3,8%
  • Τράπεζα της Ελλάδος 4,2%
  • Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής 3,6% έως 4,8%
  • Προϋπολογισμός 3,6%

Διαβάστε ΕΔΩ όλη την έκθεση του ΙΟΒΕ

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News