BUSINESS & FINANCE

HSBC: Ανεβάζει ρυθμούς στους εμβολιασμούς η Ελλάδα – Τι σημαίνει για την οικονομία

Κρούσματα, εμβόλια δείχνουν τον δρόμο σε τουρισμό, ανάπτυξη

HSBC: Ανεβάζει ρυθμούς στους εμβολιασμούς η Ελλάδα – Τι σημαίνει για την οικονομία

Την περαιτέρω πτώση των κρουσμάτων κορωνοϊού, αλλά και την έτι περισσότερο βελτίωση των εμβολιαστικών ρυθμών στην Ελλάδα επιβεβαιώνει το νέο report της HSBC για την Ευρώπη, το οποίο γεννά» προσδοκίες για έναν καλύτερο Ιούλιο και Αύγουστο σε επίπεδο τουρισμού και οικονομίας.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, η επενδυτική τράπεζα δεν παραλείπει να επισημάνει τον κίνδυνο της μετάλλαξης «Δέλτα», η οποία κατακτά ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος στη Γηραιά Ήπειρο, με τις πρώτες ενδείξεις επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης να παρατηρούνται ήδη σε Βρετανία και ιβηρική χερσόνησο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την εβδομάδα 23 – 29 Ιουνίου, καταγράφηκε αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο (από 15 σε 28 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους), στην Ισπανία (από 8 σε 16 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους), στην Πορτογαλία (από 11 σε 13 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους), στο Βέλγιο (από 4 σε 8 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους) και στη Νορβηγία (από 4 σε 5 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους).

Αντίθετα, πτωτική ήταν η πορεία των ημερήσιων περιστατικών Covid-19 σε Ιρλανδία, Ολλανδία, Γαλλία, Σουηδία, Ελβετία, Ιταλία, Γερμανία και φυσικά στην Ελλάδα, η οποία από περίπου πέντε κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους την εβδομάδα 16 – 22 Ιουνίου έφθασε σε περίπου τέσσερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους την εβδομάδα 23 – 29 Ιουνίου.

HSBC: Ανεβάζει ρυθμούς στους εμβολιασμούς η Ελλάδα – Τι σημαίνει για την οικονομία-1

Την ίδια ώρα, θετικές είναι οι εξελίξεις για την Ελλάδα και στο μέτωπο των εμβολιασμών, με τη χώρα μας να φθάνει έως τις 29 Ιουνίου τις 80 δόσεις ανά 100.000 κατοίκους έναντι 40 δόσεων ανά 100.000 κατοίκους στα τέλη Μαΐου. Δηλαδή ακριβώς διπλάσιος αριθμός.

Μάλιστα, την «πλάτη» της Ελλάδας βλέπουν μια σειρά κρατών, όπως η Γαλλία, η Σουηδία, η Πολωνία, η Φινλανδία, η Ιρλανδία, η Νορβηγία και η Βουλγαρία. Στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας «φιγουράρει» η Μάλτα με σχεδόν 160 δόσεις ανά 100.000 κατοίκους. Ακολουθούν η Ισλανδία, το Ην. Βασίλειο, η Γερμανία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία.

HSBC: Ανεβάζει ρυθμούς στους εμβολιασμούς η Ελλάδα – Τι σημαίνει για την οικονομία-2

Τι θα γίνει με τουρισμό, οικονομία

Όπως είναι εύλογο, τα παραπάνω στοιχεία καθιστούν συγκρατημένα αισιόδοξους τους αναλυτές για την Ελλάδα, οι οποίοι θεωρούν ότι η άρση των περιοριστικών μέτρων, η απελευθέρωση των οικονομικών δραστηριοτήτων και η εκταμίευση των πρώτων χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης θα οδηγήσουν σε ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στο β’ εξάμηνο.

Ειδική μνεία πρέπει να γίνει και στον τουριστικό κλάδο, καθώς παρότι «χάσαμε» τους πρώτους μήνες του καλοκαιριού, η καλή -μέχρι στιγμής- επιδημιολογική εικόνα δημιουργεί χαραμάδα ελπίδας για σημαντική ενίσχυση των τουριστικών ροών και των τουριστικών εσόδων κατά το β’ μισό του Ιουλίου και κυρίως, τον Αύγουστο.

Το μεγάλο στοίχημα δε, είναι ο μήνας Σεπτέμβριος, καθώς αν αποφευχθεί μια έξαρση της πανδημίας, τότε η Ελλάδα θα μπορούσε να επιμηκύνει την τουριστική περίοδο, προσεγγίζοντας με καλύτερες προϋποθέσεις τον στόχο για περίπου 15 εκατομμύρια αφίξεις (αριθμός που ισούται με το 45% των προ-κορωνοϊού επιπέδων).

Σ’ αυτόν ακριβώς τον παράγοντα, άλλωστε, εδράζονται και οι εκτιμήσεις μιας σειράς επενδυτικών οίκων, οι οποίοι αναμένουν δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας από φέτος, με την HSBC, για παράδειγμα, να διπλασιάζει την πρόβλεψη για το 2021 από 2,2% στο 4,5%.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, οι προκλήσεις παραμένουν παρούσες, κάτι που καθιστά αρκετά επιφυλακτικούς κυβέρνηση και αναλυτές, καθώς ενδεχόμενη επικράτηση της παραλλαγής Δέλτα, σε συνδυασμό με ενδεχόμενη κάμψη του εμβολιαστικού ρυθμού, θα μπορούσε να αντιστρέψει τις προοπτικές.

Γι’ αυτόν τον λόγο, εξάλλου, το υπουργείο Οικονομικών εξακολουθεί να διατηρεί τον στόχο για την ανάπτυξη του 2021 στο αρκετά φειδωλό 3,6% του ΑΕΠ, με την Τράπεζα της Ελλάδας να είναι ελαφρώς πιο αισιόδοξη, προσδοκώντας ανάπτυξη 4,2% του ΑΕΠ.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News