BUSINESS & FINANCE

Scope Ratings: Με ρυθμούς ανάπτυξης 6,5% θα «πετάξει» φέτος η Ελλάδα

Ο οίκος αξιολόγησης αναβάθμισε τις προβλέψεις του για τους ρυθμούς ανάπτυξης της Ελλάδας φέτος κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες

Scope Ratings: Με ρυθμούς ανάπτυξης 6,5% θα «πετάξει» φέτος η Ελλάδα

Χρονιά πολύ υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και ενδεχομένως αναβαθμίσεων θα είναι το 2021 για την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις της Scope Ratings. Ο οίκος αξιολόγησης αναβαθμίζει τις προβλέψεις του για τους ρυθμούς ανάπτυξης της Ελλάδας φέτος κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες και πλέον αναμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά 6,5%. Παράλληλα, επισημαίνει ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική ανάμεσα στις 36 χώρες που αξιολογεί στην οποία δίνει αυτή τη στιγμή θετικές προοπτικές. Αυτό σημαίνει ότι στο επόμενο review του οίκου, που προγραμματίζεται για τις 10 Σεπτεμβρίου, μία αναβάθμιση της αξιολόγησης ΒΒ είναι πιθανή.

Η Scope επισημαίνει ότι το σοκ του κορωνοϊού υπήρξε ιδιαίτερα ισχυρό για την Ελλάδα, λόγω της σημαντικής εξάρτησης της οικονομίας από τον τουρισμό και του υψηλού ποσοστού των αυτοαπασχολούμενων.

Τονίζει, ωστόσο, ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και οι τράπεζες ωφελήθηκαν από τα μέτρα στήριξης των ευρωπαϊκών θεσμών, όπως η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να κάνει αποδεκτά τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ως εγγύηση (τουλάχιστον έως τον Ιούνιο του 2022) και στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς τίτλων PEPP (τουλάχιστον έως τον Μάρτιο του 2022). Μάλιστα, η Scope δεν αποκλείει να επεκταθούν οι διευκολύνσεις της ΕΚΤ που στηρίζουν τα ελληνικά ομόλογα, ακόμα και καθώς η κεντρική τράπεζα θα κινείται προς την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής της.

Την ίδια ώρα, τα κονδύλια που θα λάβει η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης, σε συνδυασμό με τα μέτρα που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση, εκτιμάται ότι θα δώσουν ώθηση στην ανάκαμψη.

Μετά το 6,5% το 2021, η Scope περιμένει ανάπτυξη 3,6% για το 2022.

Στο δημοσιονομικό μέτωπο, αναμένει έλλειμμα 8,9% φέτος, τονίζοντας ότι οι εστίες δημοσιονομικού κινδύνου σχετίζονται με ένα νέο κύμα από κόκκινα δάνεια και με το πρόγραμμα των κρατικών εγγυήσεων. Για το 2022 το έλλειμμα προβλέπεται στο 5%.

Θετικά για την Ελλάδα επιδρά η βελτιούμενη πρόσβαση στις αγορές, με δεδομένο ότι το spread του 10ετούς έχει πέσει κάτω από τις 100 μονάδες βάσης και είναι το χαμηλότερο από την έναρξη της κρίσης χρέους.  

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Scope, το ελληνικό χρέος θα διαμορφωθεί στο 208% του ΑΕΠ φέτος και θα έχει πέσει στο 188% το 2026. Η ανεργία προβλέπεται στο 16,1% για το 2022 και το 2023.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News