Business & Finance Παρασκευή 11/06/2021, 21:04
BUSINESS & FINANCE

Άρχισαν οι αναβαθμίσεις: Ανάπτυξη 4,7% βλέπει η ΙΝG για το 2021

Αισθητά καλύτερες οι προβλέψεις για το 2021 αλλά και «καμπανάκι» για χρεοκοπίες

Άρχισαν οι αναβαθμίσεις: Ανάπτυξη 4,7% βλέπει η ΙΝG για το 2021

Σε αισθητή αναβάθμιση των εκτιμήσεών της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2021 προχωρά η ING, έπειτα από τη θετική έκπληξη των στοιχείων του ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο. Συγκεκριμένα, ο επενδυτικός οίκος προβλέπει ότι το 2021 θα κλείσει με ρυθμούς ανάπτυξης 4,7% για την Ελλάδα, έναντι 3,2% που περίμενε πριν από έναν μήνα.

Από τη στιγμή που ανακοινώθηκαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου, φάνηκε ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας κινείται σε υψηλότερη τροχιά από ό,τι περίμεναν Έλληνες και ξένοι αναλυτές. Τα ελληνικά τμήματα ανάλυσης αντέδρασαν πρώτα, με την Εθνική Τράπεζα να αναβαθμίζει σήμερα κατά μία ποσοστιαία μονάδα την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη του 2021, στο 5,7% από 4,7%. Η Alpha Bank επίσης έχει προαναγγείλει αναβαθμίσεις

Αντίθετα, σε έκθεση της Deutsche Bank με χθεσινή ημερομηνία, ο οίκος κρατά ακόμα συντηρητικές εκτιμήσεις για το 2021 (για ανάπτυξη 2%) και ποντάρει στο 2022 (όταν βλέπει ανάπτυξη 6,1%). Μένει να φανεί εάν και αυτές οι εκτιμήσεις θα αναθεωρηθούν στο επόμενο διάστημα.

Για το 2022, η ING περιμένει ρυθμούς 3,3% (έναντι 4,8% προηγουμένως) και 2,5% για το 2023 (έναντι 2,3%).

Μάλιστα, η ING θεωρεί ότι η ελληνική οικονομία έχει ήδη «απογειωθεί», καθώς προβλέπει ότι το τρίμηνο που λήγει στα τέλη του μήνα θα εμφανίσει ανάπτυξη 8,5%. Για το τρίτο τρίμηνο αναμένεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 7,4% και κατά 6% για το τέταρτο τρίμηνο. 

Παρά τις προβλέψεις της για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, η ING προειδοποιεί ότι η Ελλάδα δεν μπορεί παρά να βρεθεί αντιμέτωπη με πολλές χρεοκοπίες, καθώς εξηγεί ότι για τις χώρες που επλήγησαν ισχυρότερα από την πανδημία (Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα), η χαμένη οικονομική δραστηριότητα υπήρξε σχεδόν διπλάσια σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο της χρηματοοικονομικής κρίσης.

Άρχισαν οι αναβαθμίσεις: Ανάπτυξη 4,7% βλέπει η ΙΝG για το 2021-1

Τα μέτρα στήριξης που εφάρμοσε η κυβέρνηση βοήθησαν ώστε η απώλεια εισοδήματος να είναι πολύ περιορισμένη για τα ελληνικά νοικοκυριά, όμως ήταν μεγαλύτερη για τις επιχειρήσεις, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο χρεοκοπιών, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές.

Άρχισαν οι αναβαθμίσεις: Ανάπτυξη 4,7% βλέπει η ΙΝG για το 2021-2

Από την άλλη πλευρά, η ING περιμένει μεγάλη ώθηση στο ΑΕΠ εξαιτίας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης. Όπως έχει επισημάνει και στο παρελθόν, η συνολική δημοσιονομική στήριξη προς την ελληνική οικονομία υπολογίζεται στο 32,1% του ΑΕΠ, κάτι που σημαίνει ότι ξεπερνά ακόμα και τα μέτρα στήριξης που έχουν παρθεί για την αμερικανική οικονομία.

Άρχισαν οι αναβαθμίσεις: Ανάπτυξη 4,7% βλέπει η ΙΝG για το 2021-3

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News