Business & Finance Παρασκευή 11/06/2021, 10:43
BUSINESS & FINANCE

Deutsche Bank για Ελλάδα: Βλέπει ανάπτυξη 2% φέτος και άλμα 6,1% το 2022

Mε φόντο τις εκτιμήσεις του επενδυτικού οίκου για ανάπτυξη 4,6% φέτος και 4,8% το 2022 στην Ευρωζώνη

Deutsche Bank για Ελλάδα: Βλέπει ανάπτυξη 2% φέτος και άλμα 6,1% το 2022

Αύξηση του ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 2% περιμένει για το 2021 η Deutsche Bank, με τις προβλέψεις της να μιλούν για σημαντική επιτάχυνση της ανάπτυξης το 2022, όταν η ελληνική οικονομία αναμένεται να εμφανίσει ρυθμούς ανάπτυξης 6,1%.

Οι προβλέψεις αυτές γίνονται με φόντο τις εκτιμήσεις του επενδυτικού οίκου για ανάπτυξη 4,6% φέτος και 4,8% το 2022 στην Ευρωζώνη και πλέον μένει να φανεί εάν η θετική έκπληξη από το ΑΕΠ του α΄ τριμήνου θα οδηγήσει την Deutsche Bank σε μία αναβάθμιση των προσδοκιών της για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας το 2021, όπως έχουν ήδη προαναγγείλει οι οικονομολόγοι των ελληνικών τμημάτων ανάλυσης.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Deutsche Bank, το 2021 θα κλείσει με τον πληθωρισμό σε αρνητικό επίπεδο για την Ελλάδα (-0,6%), ενώ ο δείκτης τιμών καταναλωτή προβλέπεται μηδενικός για το 2022.

Ο οίκος περιμένει επίσης το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 7,2% του ΑΕΠ για το 2021 και στο 7,4% για το 2022, ενώ εκτιμά ότι το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών θα διαμορφωθεί στο 5,4% και στο 4,2% του ΑΕΠ αντίστοιχα.

Για τη γερμανική οικονομία, η Deutsche Bank επισημαίνει ότι η «απογείωση» την οποία περίμενε ήρθε, καθώς η άνοδος της θερμοκρασίας και η αύξηση του ποσοστού των εμβολιασμένων (πάνω από το 47% του πληθυσμού έχει κάνει την πρώτη δόση, περίπου 24% έχει πλήρη ανοσία) έριξαν τον αριθμό των κρουσμάτων.

Η ανάκαμψη αυτή, όμως, έχει πιο πολλά σκαμπανεβάσματα από ό,τι περίμεναν, σημειώνουν οι αναλυτές, γεγονός που αποδίδεται στις ελλείψεις στην παραγωγική αλυσίδα, οι οποίες επηρεάζουν κυρίως την αυτοκινητοβιομηχανία και τις κατασκευές. Είναι χαρακτηριστικό ότι η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία μειώθηκε τον Απρίλιο σε σχέση με τον περασμένο μήνα, λόγω της μείωσης κατά 3,3% στην παραγωγή αυτοκινήτων και κατά 4,3% στον τομέα των κατασκευών.

Πάντως, η Deutsche Bank δεν βλέπει λόγο να υποβαθμίσει τις εκτιμήσεις της για τη γερμανική οικονομία παρότι αυτή «σκόνταψε» λίγο τον Απρίλιο. Η ισχυρή εξωτερική ζήτηση και τα εξαντλημένα αποθέματα δείχνουν ότι θα υπάρξει ένα ισχυρό ριμπάουντ μόλις λυθούν τα προβλήματα στην αλυσίδα παραγωγής.

Ο οίκος εκτιμά ότι το 2021 θα κλείσει με ανάπτυξη 4% για τη γερμανική οικονομία.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News