Business & Finance Τρίτη 20/04/2021, 15:07
BUSINESS & FINANCE

ΙΟΒΕ: Ανάπτυξη 3,5-4% στο βασικό σενάριο για το 2021

Στο δυσμενές σενάριο, η ανάπτυξη αναμένεται να είναι της τάξης του 1,5-2,0%

ΙΟΒΕ: Ανάπτυξη 3,5-4% στο βασικό σενάριο για το 2021

Ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 3,5-4% προβλέπει το βασικό σενάριο του ΙΟΒΕ για το  2021. Εφόσον η υγειονομική κρίση υποχωρήσει βραδύτερα, περιορίζοντας την τουριστική περίοδο, και επανακάμψει το φθινόπωρο (δυσμενές σενάριο), με καθυστέρηση στην απορρόφηση κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης, η ανάπτυξη θα είναι ηπιότερη (1,5-2,0%).

Όπως σημειώνει η τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ για την ελληνική οικονομία, η εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης, εγχωρίως και διεθνώς, σε συνάρτηση με την πρόοδο στον  εμβολιασμό, την αξιοποίηση των νέων μέσων εντοπισμού του ιού (self-tests), τις παρεμβάσεις  ανάσχεσης των επιπτώσεων της πανδημίας εγχωρίως και την αξιοποίηση της αυξημένης  ρευστότητας (τραπεζικές χορηγήσεις-Ταμείο Ανάκαμψης), θα είναι οι πλέον καθοριστικοί παράγοντες του ΑΕΠ φέτος.

ΙΟΒΕ: Ανάπτυξη 3,5-4% στο βασικό σενάριο για το 2021-1

Το βασικό σενάριο

Από τα χαρακτηριστικά της πανδημίας θα εξαρτηθεί η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη, κύριο εξαγωγικό προορισμό της Ελλάδας, όπως και η διεθνής τουριστική  κίνηση. Υπό το βασικό σενάριο εξελίξεων, στο οποίο η πλειονότητα των υφιστάμενων μέτρων  προστασίας θα διατηρηθεί έως τα μέσα Μαΐου, οπότε θα ξεκινήσει η τουριστική περίοδος, δεν  θα σημειωθεί νέα ισχυρή έξαρση της πανδημίας το φθινόπωρο και θα προσεγγιστεί ο στόχος  απορρόφησης των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης, η αύξηση του ΑΕΠ φέτος θα προέλθει  κυρίως από άνοδο των εξαγωγών (+11% με +13%) και της ιδιωτικής κατανάλωσης (+2,5% με  +3,5%). Αύξηση θα σημειωθεί και στις επενδύσεις (+12% με +15%). Η ισχυρή εγχώρια ζήτηση θα αποτυπωθεί και στη ζήτηση για εισαγωγές (+8% με +11%). Η δημόσια κατανάλωση θα  συρρικνωθεί, από 3,0% έως 4,0%, αφού θα χρειαστούν λιγότερα μέτρα στήριξης από πέρυσι.   

Ανησυχία για τα διπλά ελλείμματα

«Tα όρια παρεμβάσεων της οικονομικής πολιτικής εξαντλούνται, η υπερχρέωση συσσωρεύεται σε ιδιωτικό και δημόσιο επίπεδο και μια σειρά νέων προκλήσεων απαιτούν επείγουσα αντιμετώπιση», τονίζει το ΙΟΒΕ.

Στην ελληνική οικονομία, η επαναφορά αυτή σε κατάσταση δίδυμων ελλειμμάτων, που χαρακτήρισαν και την προηγούμενη δεκαετή κρίση, αν και βέβαια για νέους εξωγενείς λόγους, δεν μπορεί παρά να προκαλεί ανησυχία, τονίζεται.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα, συνολικό και πρωτογενές, ήταν ιδιαίτερα υψηλό την περασμένη χρονιά. Αυτό συνέβη λόγω υποχώρησης των εσόδων αλλά ακόμη περισσότερο λόγω διευρυμένων μέτρων υποστήριξης, σε εργαζόμενους – επιχειρήσεις.

«Θα πρέπει να δρομολογηθεί πορεία της οικονομίας που να δείχνει πως βρίσκεται σε δημοσιονομική εξισορρόπηση», τονίζει το ΙΟΒΕ αν και αναγνωρίζει ότι αυτή θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο και επώδυνο να επιτευχθεί εάν δεν ενισχυθούν οι πραγματικοί ρυθμοί μεγέθυνσής μεσοπρόθεσμα. Τα ελλείμματα είναι κρίσιμο να περιορίζονται σταδιακά από φέτος με αυστηρότερη επιλογή για επιδοτήσεις και ευνοϊκή φορολογική αντιμετώπιση, όπως σημειώνει το ΙΟΒΕ.

Ταμείο Ανάκαμψης: Σημαντικό, αλλά δεν αρκεί

Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι υψηλής σημασίας, αναφέρεται, όμως οι πόροι που θα εισέλθουν, όσο σημαντικού ύψους και να είναι, δεν επαρκούν σε καμία περίπτωση για να καλύψουν το επενδυτικό κενό από μόνοι τους, αλλά είναι κρίσιμο να δημιουργήσουν πλαίσιο για κινητοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων.

«Η βαθύτερη δυσκολία του εγχειρήματος είναι πως μεγάλα τμήματα της ελληνικής δημόσιας διοίκησης και της επιχειρηματικότητας δεν είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν στην ολοκλήρωση απαιτητικών επενδυτικών σχεδίων», επισημαίνεται.

Η νέα κρίση δείχνει ξεκάθαρα την ανάγκη βελτίωσης της αποτελεσματικότητας του ευρύτερου δημόσιου τομέα, σημειώνει το ΙΟΒΕ, ενώ χαρακτηρίζει απαραίτητη την εφαρμογή μέτρων ενίσχυσης της εργασίας με συστηματική μείωση του  φορολογικού και ασφαλιστικού της βάρους, στοχευμένα προγράμματα ενεργητικών  πολιτικών και εφαρμογή καινοτόμων προγραμμάτων κατάρτισης.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News