BUSINESS & FINANCE

ING: Καμπανάκι για χρεοκοπίες στην Ελλάδα

Η Ελλάδα αναμένεται στις χώρες που κινδυνεύουν να μείνουν πίσω στην ανάκαμψη

ING: Καμπανάκι για χρεοκοπίες στην Ελλάδα

Η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ελλάδα είναι οι χώρες που κινδυνεύουν περισσότερο να μείνουν πίσω καθώς οι οικονομίες της Ευρωζώνης θα ανακάμπτουν από τον κορωνοϊό, δείχνει σημερινή μελέτη της ING.  Οι χώρες της περιφέρειας, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, κινδυνεύουν με αύξηση των χρεοκοπιών, προειδοποιεί ο οίκος.

«Οι πιθανότητες μίας γρήγορης ανάκαμψης συνεχίζουν να ευνοούν τις παλιές χώρες του ‘πυρήνα’ της Ευρωζώνης, ενώ η περιφέρεια εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο μίας παρατεταμένης πτώσης», αναφέρουν οι οικονομολόγοι του επενδυτικού οίκου, Bert Colijn και  Carsten Brzeski.

Συνεκτιμώντας τους κλάδους που είναι πιο ευάλωτοι, την απόσυρση των δημοσιονομικών μέτρων στήριξης, τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας, τις διαρθρωτικές αδυναμίες και τη συσσώρευση των αποταμιεύσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η ING επιχείρησε να διαπιστώσει όχι ποιες χώρες θα ανακάμψουν γρηγορότερα όταν ανοίξουν οι οικονομίες, αλλά ποιες χώρες θα επιστρέψουν γρηγορότερα στα προ κρίσης επίπεδα.

ING: Καμπανάκι για χρεοκοπίες στην Ελλάδα-1

Τα αποτελέσματα της έρευνας επιβεβαιώνουν το παραδοσιακό χάσμα Βορρά-Νότου στην Ευρωζώνη. «Ενώ οι χώρες που υπέστησαν πιο απότομη πτώση του ΑΕΠ το 2020 θα μπορούσαν να βιώσουν μία ισχυρότερη ανάκαμψη βραχυπρόθεσμα, ο κίνδυνος μίας πιο παρατεταμένης φάσης ανάκαμψης προς τα προ-κρίσης επίπεδα, συνεπάγεται σημαντικές αρνητικές παρενέργειες», τονίζουν οι οικονομολόγοι.

Έτσι, ενώ χώρες όπως η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, η Φινλανδία και εκείνες της Βαλτικής έχουν καλύψει το χαμένο έδαφος ή βρίσκονται κοντά στα προ-πανδημίας επίπεδα, οι χώρες του Νότου παραμένουν κατά 6% χαμηλότερα από τα επίπεδα του 2019. «Ενώ ένα γρήγορο ριμπάουντ είναι πιθανό, ο κίνδυνος μιας πιο μακριάς ανάκαμψης και πιο μόνιμης ζημιάς στην οικονομία είναι πολύ μεγαλύτερος για τις χώρες που υπέστησαν βαθύτερη πτώση», σημειώνεται.

Κίνδυνος για χρεοκοπίες

Η ING προειδοποιεί για τον κίνδυνο αύξησης των χρεοκοπιών, ο οποίος είναι υψηλότερος στις περισσότερες από τις περιφερειακές οικονομίες και κυρίως σε Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Σλοβακία και Λετονία. Η κατανομή των κλάδων της οικονομίας λειτουργεί σε βάρος των χωρών αυτών, καθώς μεγαλύτερο μέρος του ΑΕΠ τους επηρεάζεται από το lockdown, σε σχέση με τις χώρες του πυρήνα.  

Υψηλότερο είναι επίσης το μερίδιο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ η οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων ήταν ασθενέστερη όταν ξεκίνησε η κρίση, κάτι που σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις σε αυτές τις χώρες ενδεχομένως να δυσκολευτούν περισσότερο με το άνοιγμα των οικονομικών.

Άλλωστε, σε αυτές τις χώρες υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος ανεργίας μόλις λήξουν τα προγράμματα στήριξης της απασχόλησης.

Θα είναι αρκετά τα μέτρα στήριξης;

Τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης αντισταθμίζουν τους κινδύνους στη φάση του ανοίγματος των οικονομιών, όμως σε όλη την Ευρωζώνη, τα σχέδια των προϋπολογισμών είναι πιο μετριοπαθή για το 2021 και το 2022 από ό,τι ήταν το 2020, επισημαίνει η ING. «Αυτό σημαίνει ότι η Ευρωζώνη κινδυνεύει να μείνει πίσω από χώρες όπως οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν άπλετα μέτρα στήριξης για τη φάση της ανάκαμψης», αναφέρουν οι αναλυτές.

Από την άλλη, αναγνωρίζουν ότι τόσο τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης όσο και τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης εστιάζουν περισσότερο στις ασθενέστερες οικονομίες. «Επομένως, αυτός ο μηχανισμός αναμένεται να φέρει κάποια σύγκλιση στις προοπτικές ανάκαμψης», σημειώνουν.

ING: Καμπανάκι για χρεοκοπίες στην Ελλάδα-2

Συνολικά, πάντως, οι πιθανότητες να επιστρέψουμε στην παλιά κανονικότητα είναι χαμηλές για την ώρα. Μία μεταβατική φάση είναι πιθανή, και αυτό λειτουργεί σε βάρος των οικονομιών της περιφέρειας, οι οποίες έχουν χαμηλότερη ψηφιακή ετοιμότητα. Επιπλέον, ο τουρισμός δεν αναμένεται να ανακάμψει πλήρως φέτος το καλοκαίρι, όπως εξηγεί  η ING. «Ξεκάθαρα, αυτό είναι πιο σημαντικό για τις οικονομίες της περιφέρειας και εκείνες που εξαρτώνται περισσότερο από τις καλοκαιρινές διακοπές, σε σχέση με εκείνες που ποντάρουν στις χειμερινές διακοπές, όπως η Αυστρία», επισημαίνεται. Σε κάθε περίπτωση, όλες οι τουριστικές δραστηριότητες αναμένεται να παραμείνουν αβέβαιες για καιρό, εντείνοντας τους κινδύνους και την παρατεταμένη οικονομική αδυναμία.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News