Business & Finance Πέμπτη 30/09/2021, 18:01
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Α. Πατέλης: Έτοιμο το τραπεζικό σύστημα να αναλάβει το «Ελλάδα 2.0»

Α. Πατέλης: Έτοιμο το τραπεζικό σύστημα να αναλάβει το «Ελλάδα 2.0»

Ο Αλέξης Πατέλης, επικεφαλής στο Οικονομικό Γραφείο του πρωθυπουργού, επιβεβαίωσε με σιγουριά ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μπορεί να διαχειριστεί το πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0», ενώ προσβλέπει ότι μέχρι το τέλος του προγράμματος το 2026 θα έχει ενισχυθεί η ελληνική οικονομία.
Σε τοποθέτησή του στο διαδικτυακό συνέδριο της Κομισιόν σε συνεργασία με το ΙΟΒΕ με θέμα τη Διευκόλυνση της Ανθεκτικότητας και της Ανάκαμψης στην Ελλάδα, ο κ. Πατέλης προχώρησε σε μία αναδρομή σχετικά με την έναρξη των συζητήσεων για το πρόγραμμα. Δήλωσε χαρακτηριστικά πως το οικονομικό επιτελείο ήξερε πως η Ελλάδα είχε σοβαρή έλλειψη στο κομμάτι των επενδύσεων, κενό δισεκατομμυρίων. Και συνεπώς η απόφαση ελήφθη γύρω από τις εστιασμένες ανάγκες της Ελλάδας, βάσει οικονομικών αρχών για την κάλυψη των αδυναμιών της ελληνικής οικονομίας. 

Επεσήμανε πως εξαρχής, η κυβέρνηση ήθελε να αξιοποιήσει τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 30,5 δισ. ευρώ, με εστίαση στη χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα. Μάλιστα, τόνισε πως το Δημόσιο έχει αποδειχθεί κακός εταίρος όσον αφορά αυτό τον τομέα και συνεπώς πρόθεση της κυβέρνησης ήταν η διοχέτευση των χρημάτων μέσω διεθνών φορέων, όπως η EBDR, και μέσω των ελληνικών τραπεζών.

Επίσης, δήλωσε πως υπήρχαν πέντε βασικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση των δανείων σε επιχειρήσεις, που ουσιαστικά υποδεικνύουν τους τομείς τους οποίους θέλει να ενισχύσει η κυβέρνηση: 

  • Να είναι βιώσιμες 
  • Να προωθούν την ψηφιοποίηση
  • Να έχουν εξαγωγικές ροπές
  • Ενίσχυση της R&D
  • Βάσει μεγέθους (για την ενίσχυση των συγχωνεύσεων και των εξαγορών)

Ο κ. Πατέλης επεσήμανε πως τα δάνεια χορηγούνται χωρίς κρατικές εγγυήσης, διότι οι εμπειρίες του παρελθόντος απέδειξαν ότι υπάρχει εκμετάλλευση και κακή αξιοποίηση, ώστε να εξασφαλιστούν δάνεια με χαλαρούς όρους. Επιπλέον, τόνισε ότι το μεγαλύτερο θετικό για τις επιχειρήσεις που θα λάβουν τα δάνεια είναι τα χαμηλά επιτόκια και τα χαμηλά ασφάλιστρα κινδύνου. 

moneyreview.gr Ακολουθήστε το Money Review στο Google News