Business & Finance Πέμπτη 30/09/2021, 15:36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πισσαρίδης: Η Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες δουλεύει περισσότερο και παράγει λιγότερο

Πισσαρίδης: Η Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες δουλεύει περισσότερο και παράγει λιγότερο

Ενώ στην Ελλάδα δουλεύουμε περισσότερο παράγουμε λιγότερο και αν συγκρίνουμε την Ελλάδα με άλλες 10 με 12 ίδιου μεγέθους ευρωπαϊκές χώρες θα δούμε ότι η παραγωγικότητά τους βρίσκεται σε υψηλότερα επίπεδα.

Αυτό επισήμανε επισήμανε ο οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης, στην τοποθέτησή του στο διαδικτυακό συνέδριο της Κομισιόν σε συνεργασία με το ΙΟΒΕ, αναφορικά με τη Διευκόλυνση για την Ανθεκτικότητα και την Ανάκαμψη της Ελλάδας, ενώ όπως επισήμανε η παραγωγικότητα στην Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελέσει έναν πιθανό λόγο για αποτυχία του Σχεδίου Ανθεκτικότητας και Ανάπτυξης.

Η παραγωγικότητα είναι το κλειδί για τους εργαζόμενους, τους εργοδότες και για ένα περιβάλλον που θέλει να προσελκύσει επενδύσεις, τόνισε ο βραβευμένος με Νόμπελ Οικονομικών οικονομολόγος. 

Στην αρχική του τοποθέτηση ο κ. Πισσαρίδης δήλωσε αισιόδοξος ότι στη χώρα μας θα συμβούν ωραία πράγματα καθώς έχει δυνατότητες, οι οποίες θα μπορούσαν να τη φέρουν στο επίπεδο της Ολλανδίας και της Γερμανίας, κάτι όμως που δεν ισχύει καθώς βρίσκεται πολύ χαμηλότερα. 

Παράλληλα ο κ. Πισσαρίδης επισήμανε ότι πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις, καθώς αυτές που έγιναν στο πλαίσιο των Μνημονίων δεν είχαν τον αντίκτυπο που αναμενόταν, αν τις μεταρρυθμίσεις δεν τις εφαρμόσεις ο ίδιος δεν έχουν το ίδιο αποτέλεσμα. 
«Αν δεν εφαρμόσεις ο ίδιος τις μεταρρυθμίσεις δεν έχουν το ίδιο αποτέλεσμα», ανέφερε.

Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις διότι πιστεύει ότι είναι καλές για την οικονομία και όχι γιατί τις επιβάλλει κάποιος άλλος.

Στο άνοιγμα της ενότητας ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, επικεντρώθηκε σε τέσσερις άξονες για να στεφθεί με επιτυχία το ελληνικό σχέδιο, το οποίο όπως τόνισε κατά γενική ομολογία είναι από τα καλύτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι τέσσερις αυτοί άξονες είναι:

Η πολιτική για το κλίμα  
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός 
Η ασυμμετρία στα προσόντα των πολιτών
Οι δημόσιες επενδύσεις να υποστηριχθούν από τον ιδιωτικό τομέα.

Για την Ελλάδα, όπως τόνισε, αυτή αποτελεί τη μοναδική ευκαιρία να εκμεταλλευθεί στο έπακρο τις δυνατότητές της. 

moneyreview.gr Ακολουθήστε το Money Review στο Google News