ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έντονη ανησυχία στο Υπουργείο Υγείας λόγω της εκτόξευσης της δαπάνης για νοσοκομειακά φάρμακα

Έντονη ανησυχία στο Υπουργείο Υγείας λόγω της εκτόξευσης της δαπάνης για νοσοκομειακά φάρμακα

Τον εξορθολογισμό της δαπάνης των νοσοκομείων του ΕΣΥ για φαρμακευτικά σκευάσματα έχει θέσει σε προτεραιότητα την τρέχουσα περίοδο το Υπουργείο Υγείας όσον αφορά στο μέτωπο του εξορθολογισμού των οικονομικών της Υγείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά την ενίσχυση του εν λόγω προϋπολογισμού κατά 120 εκατ. ευρώ με πρόσφατη απόφαση του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, τα συνολικά περίπου 680 εκατ. ευρώ τα οποία είναι διαθέσιμα, δεν φτάνουν παρά για να καλύψουν λιγότερο από το 40% των συνολικών αναγκών.

Όπως είναι γνωστό, το κενό του υπόλοιπου ποσού το οποίο ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ, έρχεται να το καλύψει ο κλάδος των φαρμακευτικών εταιρειών, είτε δίνοντας μεγάλες εκπτώσεις που φτάνουν ακόμη και το 70% (και πλέον) μέσα από διαπραγματεύσεις, είτε μέσω υποχρεωτικών επιστροφών (clawback – rebate) που εκτιμώνται σε πάνω από 50-60% του ονομαστικού κόστους.

Λόγω της πορείας της φαρμακευτικής δαπάνης στα νοσοκομεία τον Απρίλιο, η οποία φαίνεται να αντέστρεψε δραματικά το ρυθμό αποκλιμάκωσης της δαπάνης κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, ήχησε «συναγερμός» στο Υπουργείο Υγείας, η ηγεσία του οποίου έθεσε το θέμα στο τραπέζι, στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης με τις διοικήσεις των νοσοκομείων πριν από μία εβδομάδα.

Οι διοικητές αποδίδουν την αύξηση της δαπάνης που σημειώθηκε στο γεγονός ότι τον Απρίλιο συνέπεσαν οι αργίες του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς, γεγονός που οδήγησε σε συσσωρευμένες παραγγελίες από τα φαρμακεία των νοσοκομείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος είναι και αρμόδιος για τα νοσοκομεία έχει ζητήσει από τους διοικητές να αποστείλουν τα στοιχεία για την κατανάλωση των περίπου 65 πιο δαπανηρών θεραπευτικών κατηγοριών, ανά μήνα για τα έτη 2023-2024 καθώς και τον αριθμό των ασθενών στους οποίους χορηγήθηκαν.

Παράλληλα οι διοικήσεις έχουν κληθεί να προχωρήσουν σε απογραφή της συγκεκριμένης ομάδας φαρμάκων. Το Υπουργείο αναμένει άμεσα τα στοιχεία αυτά ώστε να έχει μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα μια πλήρη εικόνα της κατάστασης, οπότε αναμένεται να ακολουθήσει νέα σύσκεψη των διοικητών με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, παρουσία του προέδρου της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ), Άρη Αποστόλου.

Υπενθυμίζεται ότι με πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις, η ΕΚΑΠΥ αναλαμβάνει την κεντρική διαχείριση του συνόλου των νοσοκομειακών φαρμάκων (έναντι του 20% της συνολικής δαπάνης) αλλά και την έκδοση των rebate (υποχρεωτικές εκπτώσεις) και clawback (υποχρεωτικές επιστροφές).

Βασικός λόγος ανησυχίας για την αύξηση της δαπάνης είναι φυσικά η αύξηση του clawback, δηλαδή της επιστροφής της υπέρβασης του προϋπολογισμού για φάρμακα από τη φαρμακοβιομηχανία στο κράτος. Οι φαρμακευτικές επισημαίνουν ότι με τέτοιες υψηλές επιστροφές δεν μπορούν να προβλέψουν την πορεία τους στην Ελλάδα και δυστυχώς δεν μπορούν να εγγυηθούν ότι δεν θα υπάρχει διαταραχή στην ομαλή προμήθεια με τα αναγκαία σκευάσματα των νοσοκομείων.

Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Υγείας έχει δρομολογήσει μία σειρά μέτρων για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, ορισμένα εκ των οποίων εφαρμόζονται ήδη και μένει να φανεί η αποτελεσματικότητά τους, έτσι όπως θα αποτυπωθεί στα νούμερα. Μέχρι στιγμής, στοιχεία για την εξέλιξη της φαρμακευτικής δαπάνης κατά τους πρώτους μήνες του έτους δεν έχουν γνωστοποιηθεί, ωστόσο, ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, έχει δηλώσει την πρόθεσή του να ενημερώσει σχετικά τις εταιρείες.

Διαβάστε επίσης:

Φαρμακευτικές: Εκτιμήσεις για επιβαρύνσεις άνω των 4 δισ. ευρώ το 2024

ΗΔΙΚΑ: Νέες παρεμβάσεις για μείωση της υπερσυνταγογράφησης φαρμάκων

Αυστηροποιούνται οι έλεγχοι στις συνταγογραφήσεις ακριβών φαρμάκων – Ποιοι θα τους κάνουν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News