ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΗΔΙΚΑ: Νέες παρεμβάσεις για μείωση της υπερσυνταγογράφησης φαρμάκων

ΗΔΙΚΑ: Νέες παρεμβάσεις για μείωση της υπερσυνταγογράφησης φαρμάκων

Την επιβολή και νέου κόφτη στις συνταγογραφήσεις φαρμάκων, εξήγγειλε χθες ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος ανέφερε ότι στο άμεσο μέλλον για να χορηγηθεί ένα φάρμακο θα πρέπει να φαίνεται ξεκάθαρα στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης η διαγνωστική εξέταση η οποία θα επιβεβαιώνει την ανάγκη αυτή. Ουσιαστικά ο Υπουργός αναφέρθηκε στο αυτονόητο, όμως η μέχρι σήμερα πρακτική έδειχνε ότι αυτό δεν τηρούνταν. Κι αυτό γιατί αν και μέσω της ΗΔΙΚΑ εκδίδονται τόσο τα παραπεμπτικά για εξετάσεις όσο και οι συνταγές για φάρμακα, τα δύο παράλληλα συστήματα δεν «επικοινωνούσαν» ηλεκτρονικά.

Πιο συγκεκριμένα ο Υπουργός μιλώντας χθες σε συνέδριο για την υγεία ανέφερε:

«Δεν παραγγέλνει η Κυβέρνηση φάρμακα. Οι γιατροί παραγγέλνουν. Εκείνοι γράφουν και η αλήθεια είναι ότι μερικές φορές γράφουν όχι πολύ σύμφωνα με τα πρωτόκολλα. Αυτή δεν είναι δική μου δουλειά, αυτή είναι δουλειά της ιατρικής κοινότητας. Όποιοι μας δίνουν θεραπευτικά πρωτόκολλα, εμείς τα εφαρμόζουμε. Από την αρχή του Ιουνίου που θα είναι, καλώς εχόντων των πραγμάτων, όλες οι εξετάσεις σε ψηφιακή μορφή στην ΗΔΙΚΑ, θα μπορούμε να κλειδώνουμε και τα πρωτόκολλα και να ελέγχουμε καλύτερα και τη δαπάνη».

Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό το οποία αναμένεται να υλοποιηθεί στους επόμενους μήνες είναι η δημιουργία ενός πλαισίου όπου ένας γιατρός δεν θα μπορεί να συνταγογραφήσει ένα φάρμακο σε έναν ασθενή, αν δεν έχει ενημερωθεί προηγουμένως το σύστημα της συνταγογράφηση με τα αποτελέσματα σχετικών διαγνωστικών εξετάσεων.

Για να αναφέρουμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, από το 2022 ήδη, γιατροί συνταγογραφούσαν αντιδιαβητικό σκεύασμα το οποίο καταπολεμούσε επίσης και την παχυσαρκία, δηλώνοντας πλασματικά ότι το σκεύασμα χορηγείται σε διαβητικό. Πλέον αυτό δεν θα μπορεί να γίνει καθώς θα πρέπει να έχει εκτελεστεί η σχετική εξέταση η οποία να επιβεβαιώνει ότι όντως ο ασθενής έχει διαβήτη, κάτι το οποίο θα φαίνεται άμεσα στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Εάν το σύστημα δεν «διαβάζει» ηλεκτρονικά τα αποτελέσματα της εξέτασης θα υπάρχει κόφτης στη συνταγογράφηση.

Θα λέγαμε ότι αυτό είναι ένα μικρό πρώτο βήμα της ενημέρωσης του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας και σχετίζεται με ανακοίνωση του υπουργείου ότι μέσα στο 2024 τα αποτελέσματα των εξετάσεων θα μπορούσαν αν εμφανιστούν στον ψηφιακό φάκελο του κάθε πολίτη.

Η ΗΔΙΚΑ αναμένει λοιπόν από τις επιστημονικές επιτροπές του Υπουργείου Υγείας για κατευθύνσεις σχετικά με το ποια νοσήματα θα ενταχθούν σε αυτή τη διαδικασία και ποιοι θα είναι οι απαιτούμενοι εργαστηριακοί δείκτες διάγνωσης. Φυσικά πάρα πολλές ασθένειες δεν θα ενταχθούν στη διαδικασία αυτή καθώς για τη χορήγηση φαρμάκων δεν είναι απαραίτητη έτσι κι αλλιώς η διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων και αρκεί μόνο η κλινική εξέταση του γιατρού. Επίσης σε πρώτη φάση μιλάμε μόνο για εργαστηριακές εξετάσεις (μικροβιολογικές) και όχι για απεικονιστικές.

Καινοτόμα φάρμακα

Ο υπουργός αναφέρθηκε ακόμη και στα καινοτόμα φάρμακα σημειώνοντας ότι:

«Το 2025, θα φτιάξουμε ένα ξεχωριστό κανάλι καινοτομίας μέσα στον προϋπολογισμό μας, έτσι ώστε να μπορούν οι εταιρείες που θα ενδιαφερθούν να φέρουν κάποια φάρμακα στην Ελλάδα, να ξέρουν ότι αν έρθουν στην Ελλάδα, αυτά είναι τα λεφτά που έχει η Ελλάδα να διαθέσει για αυτό το κομμάτι, τόσα είναι τα καινούργια φάρμακα που έχουν κάνει αίτηση να μπουν, άρα περίπου τόσο θα είναι αυτό που θα έχουν ως επιστροφή. Για να μπορούν να είναι προστατευμένοι από την υπόλοιπη αγορά, όπου καμιά φορά το clawback φτάνει σε πραγματικά πολύ υψηλά επίπεδα. Σε μερικά φάρμακα, το 2023, πήγε σε μη βιώσιμα επίπεδα. Άρα λοιπόν, ναι, πιστεύουμε αυτό το μοντέλο, το θεωρώ σωστό, παρότι επιβαρύνει τον προϋπολογισμό, γιατί τα καινούργια φάρμακα που μπαίνουν μέσα καταλαμβάνουν μεγάλο δημοσιονομικό χώρο στη δαπάνη, διότι είναι ακριβά φάρμακα. Υπάρχουν θεραπείες που είναι πραγματικά πάρα πολύ ακριβές».

Συμπλήρωσε ακόμη ότι: «Εγώ θέλω να φτιάξω ένα σύστημα πολύ διαφανές που να συμφωνούμε όλοι, το οποίο θα οδηγήσει σε μία δαπάνη που θα ξέρει περίπου η κάθε πλευρά της βιομηχανίας τι να περιμένει την επόμενη χρονιά. Έτσι θα μπορούμε και να πείσουμε τις εταιρείες να φέρουν τα καινοτόμα φάρμακα, χωρίς να βλάψουμε την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία, την οποία χρειαζόμαστε. Τη χρειαζόμαστε και ως χώρα, με την έννοια των εξαγωγών και των θέσεων εργασίας, τη χρειαζόμαστε και επί της ουσίας, γιατί παράγουν καλά φάρμακα που καταναλώνουν οι ασθενείς μας».

Τέλος για τον ψηφιακό φάκελο υγείας σημείωσε:

«Σε έναν χρόνο από σήμερα, θα έχουμε σε πλήρη εφαρμογή τον ψηφιακό φάκελο ασθενούς. Άρα, θα έχουμε για πρώτη φορά στ’ αλήθεια στη διάθεσή μας τεράστιο όγκο δεδομένων, που θα μας επιτρέψει να εφαρμόζουμε πολιτικές με πολύ διαφορετικό τρόπο απ’ ό,τι το κάνουμε μέχρι σήμερα».

Διαβάστε επίσης:

Εντείνεται η διαμάχη ΕΟΠΥΥ και διαγνωστικών εργαστηρίων

ΕΟΠΥΥ: Διαθέτει 76 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση υπηρεσιών και για οικονομικούς ελέγχους

Α. Γεωργιάδης: Εξορθολογισμός φαρμακευτικής δαπάνης και αλλαγές στα φθηνά φάρμακα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News