Κοινωνία Παρασκευή 16/02/2024, 07:52 ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΚΚΑΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επιπλέον 110 καινοτόμες θεραπείες κατά του καρκίνου στην Ελλάδα – Έλεγχοι για το κόστος

Επιπλέον 110 καινοτόμες θεραπείες κατά του καρκίνου στην Ελλάδα – Έλεγχοι για το κόστος

Στις 181 έφτασαν οι νέες θεραπείες οι οποίες εγκρίθηκαν την τελευταία τετραετία στην Ελλάδα και αφορούν στην αντιμετώπιση του καρκίνου. Από τις θεραπείες αυτές, περισσότερες από τις μισές αφορούν σε νέα καινοτόμα φάρμακα, το κόστος των οποίων όμως φαίνεται να πιέζει οικονομικά το σύστημα υγείας της χώρας.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες στην εκδήλωση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, η καθηγήτρια κ. Φλώρα Μπακοπούλου, πρόεδρος της Επιτροπής Αξιολόγησης Φαρμάκων, τα τελευταία χρόνια το Υπουργείο Υγείας, μέσω της επιτροπή Αξιολόγησης έχει εγκρίνει 181 ογκολογικά φάρμακα, εκ των οποίων τα                 110 αφορούν σε καινοτόμα και ορφανά φάρμακα (φάρμακα για σπάνιες παθήσεις),  49 σε γενόσημα προϊόντα, 14 βιοομοειδή, 7 σταθερούς συνδυασμούς και 1 υβριδικό.

Όπως επεσήμανε, από το 2020 έχει υποτετραπλασιαστεί ο χρόνος αξιολόγησης. Πλέον, από την ώρα που θα καταθέσει ένας Κάτοχος Άδειας Κυκλοφορίας (ΚΑΚ) φάκελο για αξιολόγηση, η διαδικασία έγκρισης και αποζημίωσης, έχει μειωθεί σήμερα στις 30 ημέρες από τις 120 μέρες το 2020.

 «Άρα η πρόσβαση στη θεραπεία έχει βελτιωθεί σημαντικά. Γνωρίζουμε ότι θα εφαρμοστεί ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός σε λιγότερο από έναν χρόνο, ο οποίος αναμένεται να βελτιώσει ακόμα περισσότερο την πρόσβαση των ασθενών στα καινοτόμα φάρμακα. Προτεραιότητα του Ευρωπαϊκού Κανονισμού είναι τα ογκολογικά φάρμακα. Τα τρία πρώτα χρόνια, που θα αξιολογηθούν αποκλειστικά ογκολογικά προϊόντα, άρα το θέμα της θεραπείας του καρκίνου, σε πολύ μεγάλο βαθμό, λύνεται. Ξέρουμε ότι η επιβίωση των ογκολογικών ασθενών είναι πάρα πολύ μεγάλη πλέον. Ειδικά των παιδιών, από το συχνότερο καρκίνο, που είναι η οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία, ξεπερνά το 80%. Άρα ίσως πρέπει να δοθεί πλέον έμφαση στον τέταρτο άξονα του Ευρωπαϊκού Σχεδίου για τον καρκίνο, που είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των επιβιωσάντων και των ασθενών, ενηλίκων αλλά και των παιδιών, κυρίως των επιβιωσάντων από παιδικό καρκίνο», τόνισε η κα Μπακοπούλου.

Τι ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης

Από την πλευρά του ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ανέφερε ότι το αυξανόμενο κόστος των ογκολογικών θεραπειών αναδεικνύεται σε κυρίαρχο θέμα για όλες τις κυβερνήσεις. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν, το 2017 δαπανιούνταν 111 δισ. δολάρια για ογκολογικές θεραπείες. Η δαπάνη ανήλθε σε 185 δισ. δολάρια το 2021, ενώ το 2026 προβλέπεται ότι θα φτάσει τα 307 δισ. δολάρια. Το 69% των ογκολογικών φαρμάκων που εισήλθαν στις ευρωπαϊκές χώρες την τελευταία πενταετία κοστίζουν περισσότερο από 100 χιλ. δολάρια ετησίως (ανά ασθενή), ενώ πριν από μία δεκαετία το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 51%.

«Ακόμα και οι πιο πλούσιες χώρες, που έχουν στη διάθεσή τους πολύ περισσότερους πόρους από μία χώρα σαν την Ελλάδα, είναι μπροστά σε μία πολύ μεγάλη πρόκληση: το πώς θα μπορέσουν να βρουν τους αναγκαίους πόρους για να συνεχίσουν να διαθέτουν αυτές τις θεραπείες στους ασθενείς τους», ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, παρουσιάζοντας τα διεθνή στοιχεία. Όπως ο ίδιος τόνισε, γίνεται προσπάθεια από το υπουργείο, σε συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ, να εξοικονομηθούν πόροι, ώστε να μπορούν να αποζημιώνονται ακριβότερα φάρμακα, τα οποία όμως είναι μοναδικά και απαραίτητα για τους ασθενείς».

Αυστηρός έλεγχος για εισαγωγές μέσω ΙΦΕΤ

Για το λόγο αυτό μεθοδεύεται η αυστηροποίηση του πλαισίου χορήγησης ακριβών σκευασμάτων, τα οποία χορηγούνται μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικής Προέγκρισης (ΣΗΠ) και πολλά από τα οποία εισάγονται εκτάκτως στην Ελλάδα μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).

Όπως έχει αναφέρει και ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας κ. Άρης Αγγελής, «Το ΙΦΕΤ στην ουσία είναι μια μαύρη τρύπα, έχει έναν προϋπολογισμό που δεν ελέγχεται, και τώρα θα επικεντρωθούμε σε διάφορα κομμάτια του. Το ΙΦΕΤ έχει εξελιχθεί σε ένα 4ο κανάλι διάθεσης νέων ακριβών θεραπειών που δεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα. Υπάρχουν δε δύο «υποκανάλια», που αφορούν το ένα φάρμακα για νοσοκομειακή χρήση και το δεύτερο σε φάρμακα σε επίπεδο ασθενή. Και τα δύο αυτά περνούν μέσα από το ΣΗΠ. Θα επικεντρωθούμε για να καταλάβουμε πως δουλεύει το ΣΗΠ και μια από τις παρεμβάσεις που θα γίνουν από πλευράς υπουργείου έχει να κάνει με μια πιο αυστηρή αξιολόγηση αυτού του συστήματος, για το πως αυτά τα φάρμακα εξωτερικού, τα οποία δεν έχουν πάρει έγκριση ούτε στην Ελλάδα ούτε στην Ευρώπη, αξιολογούνται στην Ελλάδα και πως επίσης για φάρμακα που είναι μεν στη Ελλάδα, αλλά χορηγούνται σε ασθενείς για ενδείξεις για τις οποίες δεν έχουν ακόμη εγκριθεί αυτά».

Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη έχει συσταθεί επιτροπή αξιολόγησης για τη διαδικασία αυτή η οποία θα αξιολογεί στο εξής όλες τις νέες θεραπείες οι οποίες έρχονται για να καλύψουν ανάγκες ασθενών. Στην ουσία πρόκειται για μια νέα επιτροπή (υποεπιτροπή HTA) η οποία όμως δεν θα έχει σχέση με την υπάρχουσα Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης (ΕΑΑΦΑΧ ή ΗΤΑ) και θα ασχολείται μόνο με νέα φάρμακα και νέους ασθενείς.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News