Κοινωνία Πέμπτη 11/01/2024, 21:32
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι ΗΠΑ καταδικάζουν την κατάληψη πετρελαιοφόρου από το Ιράν και ζητούν απελευθέρωση του πληρώματος

Οι ΗΠΑ καταδικάζουν την κατάληψη πετρελαιοφόρου από το Ιράν και ζητούν απελευθέρωση του πληρώματος

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδίκασαν την κατάληψη από το Ιράν ενός πετρελαιοφόρου ελληνικών συμφερόντων στα ανοικτά των ακτών του Ομάν και ζήτησαν την άμεση απελευθέρωση του πλοίου και του πληρώματός του, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Λευκός Οίκος.

«Καμία απολύτως δικαιολογία για την κατάσχεσή του, καμία απολύτως. Πρέπει να το αφήσουν να φύγει», δήλωσε ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου John Kirby στους δημοσιογράφους την Πέμπτη.

Νωρίτερα ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Vedant Patel σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων είχε δηλώσει ότι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να διαβουλεύονται με τους περιφερειακούς εταίρους σχετικά με τα κατάλληλα βήματα για να καταστήσουν το Ιράν υπεύθυνο.

Υπενθυμίζεται ότι το Ιράν κατέσχεσε την Πέμπτη ένα δεξαμενόπλοιο με ιρακινό αργό πετρέλαιο που προοριζόταν για την Τουρκία σε αντίποινα για την κατάσχεση πέρυσι του ίδιου πλοίου και του πετρελαίου του από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε μια κίνηση που είναι πιθανό να πυροδοτήσει περιφερειακές εντάσεις.

Η κατάσχεση του υπό σημαία Νήσων Μάρσαλ πλοίου St Nikolas συμπίπτει με εβδομάδες επιθέσεων από τις υποστηριζόμενες από το Ιράν πολιτοφυλακές Χούθι της Υεμένης που στοχεύουν σε ναυτιλιακές διαδρομές στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Μετά την κλοπή ιρανικού πετρελαίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες πέρυσι, το δεξαμενόπλοιο St Nikolas κατασχέθηκε από το ιρανικό Πολεμικό Ναυτικό σήμερα το πρωί με δικαστική εντολή… βρίσκεται καθ’ οδόν προς ιρανικά λιμάνια», μετέδωσε το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars, επικαλούμενο ανακοίνωση του Πολεμικού Ναυτικού.

Το St Nikolas, είχε κατασχεθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες πέρυσι σε μια επιχείρηση επιβολής κυρώσεων, όταν έπλεε με διαφορετικό όνομα, Suez Rajan, με το Ιράν να προειδοποιεί τότε τις ΗΠΑ ότι η κίνηση αυτή δεν θα μείνει αναπάντητη..

Στο St Nikolas επιβιβάστηκαν ένοπλοι εισβολείς καθώς αυτό έπλεε κοντά στην πόλη Sohar του Ομάν, σύμφωνα με τη βρετανική εταιρεία ναυτικής ασφάλειας Ambrey, και το σύστημα εντοπισμού του AIS απενεργοποιήθηκε καθώς κατευθυνόταν προς το ιρανικό λιμάνι Bandar-e-Jask.

«Η επικοινωνία με το δεξαμενόπλοιο St Nikolas, υπό σημαία Νήσων Μάρσαλ και ιδιοκτησίας της ελληνικής πλοιοκτήτριας εταιρείας Empire Navigation, διακόπηκε γύρω στις 06:30 της 11ης Ιανουαρίου στα ύδατα του Ομάν», ανέφερε η τουρκική εταιρεία διύλισης πετρελαίου Tupras στο Reuters σε ανακοίνωση που έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, επιβεβαιώνοντας ότι είχε αγοράσει το φορτίο από τον ιρακινό κρατικό έμπορο SOMO.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Διαβάστε επίσης: 

Κόλπος του Ομάν: Κατάληψη πλοίου ελληνικών συμφερόντων από ενόπλους

Ερυθρά Θάλασσα: Δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας απέτρεψαν επίθεση των Χούθι

18 μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες αποφεύγουν πλέον την Ερυθρά Θάλασσα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News