ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπ. Υγείας: «Επενδύει» 103 εκατ. ευρώ στον προληπτικό έλεγχο καρκίνου τραχήλου της μήτρας

Υπ. Υγείας: «Επενδύει» 103 εκατ. ευρώ στον προληπτικό έλεγχο καρκίνου τραχήλου της μήτρας

Νέες καθυστερήσεις προκλήθηκαν στην έναρξη στην υλοποίηση της Δράσης για τη Δημόσια Υγεία «Προληπτικές Διαγνωστικές Εξετάσεις για τον Καρκίνο του Τραχήλου της Μήτρας», η οποία αναμένεται να ξεκινήσει λίγο πριν το Πάσχα. Πλέον η διαδικασία μπαίνει στην τελική ευθεία και μάλιστα το Υπουργείο Υγείας μέσω της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης Ανώνυμη Εταιρείας (Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.) προχώρησε σε σχετική πρόσκληση προς τις δομές υγείας για τη συμμετοχή τους στη διενέργεια εξετάσεων. Μάλιστα η ΗΔΙΚΑ επιχορηγείται με 103.195.355,24€ ποσό το οποίο αποτελεί Δημόσια Δαπάνη χρηματοδοτούμενη κυρίως από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Σύμφωνα με την πρόσκληση που δημοσίευσε το Υπουργείο Υγείας και η ΗΔΙΚΑ καλούνται για την υλοποίηση του έργου Προληπτικές Διαγνωστικές Εξετάσεις για τον Καρκίνο του Τραχήλου της Μήτρας στο πλαίσιο της Δράσης Υλοποίηση Προγράμματος Πρόληψης της Δημόσιας Υγείας «ΣΠΥΡΟΣ ΔΟΞΙΑΔΗΣ» του Άξονα 3.3 «Ενίσχυση της προσβασιμότητας, της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας του συστήματος υγείας», του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0:

  1. Δημόσιες και ιδιωτικές Μονάδες Φροντίδας Υγείας να δηλώσουν συμμετοχή
  2. Δημόσια και ιδιωτικά εργαστήρια ανάλυσης HPV-DNA TEST να ενταχθούν στη λίστα εγκεκριμένων εργαστηρίων ανάλυσης HPV DNA TEST

Ως Μονάδες Φροντίδας Υγείας νοούνται οι νομίμως αδειοδοτημένες Μονάδες οι οποίες παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, όπως ενδεικτικά:

Δημόσια:

  • τα Κέντρα Υγείας,
  • τα Περιφερειακά Ιατρεία,
  • τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων,

Ιδιωτικά:

  • τα ιδιωτικά ιατρεία, τα πολυϊατρεία,
  • τα διαγνωστικά εργαστήρια,
  • οι ιδιωτικές κλινικές που λειτουργούν εξωτερικά τμήματα εκτέλεσης των ιατρικών πράξεων και εξετάσεων που περιλαμβάνονται στην παρούσα Δράση, και
  • κάθε άλλη δομή που αναγνωρίζει το κράτος και παρέχει νόμιμα ιατρικές υπηρεσίες

Αποζημίωση

Σύμφωνα με την τελευταία Κοινή Υπουργική Απόφαση προβλέπονται οι κάτωθι αποζημιώσεις ιατρικών πράξεων της Δράσης:

  1. Το κόστος της ιατρικής επίσκεψης για την δειγματοληψία ορίζεται σε 25,00 ευρώ, σύμφωνα με το άρθρο 36 του ν. 4958/2022 (Α’ 142).
  2. Η τιμή αποζημίωσης HPV-DNA TEST, ορίζεται σε 80,00 ευρώ και καταβάλλεται στον πάροχο που εκτελεί το παραπεμπτικό εξέτασης HPV-DNA TEST, σύμφωνα με την παρ. Δ’ του άρθρου μόνου της υπό στοιχεία Α3(γ)/οικ. 76492/13.10.2016 (Β’ 3458) κοινής απόφασης των Υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Υγείας και Οικονομικών, περί της κοστολόγησης και ανακοστολόγησης ιατρικών πράξεων.
  3. Η τιμή αποζημίωσης PAP-TEST ορίζεται σε 13,32 ευρώ, σύμφωνα με το άρθρο 4 του π.δ. 157/1991 (Α’ 62), και καταβάλλεται στον πάροχο που εκτελεί το παραπεμπτικό εξέτασης PAP-TEST.
  4. Η τιμή της αποζημίωσης της κολποσκόπησης ορίζεται σε 40,00 ευρώ, σύμφωνα με το άρθρο 36 του ν. 4958/2022 (Α’ 142).
  5. Η τιμή της αποζημίωσης της βιοψίας ορίζεται σε 30,00 ευρώ, σύμφωνα με το άρθρο 36 του ν. 4958/2022 (Α’ 142).

Επισημαίνεται ότι οι Μονάδες Φροντίδας Υγείας (πάροχοι) συμμετέχουν στη Δράση μέσω της ειδικής για τη Δράση πλατφόρμας της ΗΔΙΚΑ Α.Ε. Μέχρι την ενεργοποίηση της ειδικής πλατφόρμας υποβολής Αίτησης Συμμετοχής στη Δράση, οι αιτήσεις των παρόχων δύναται να αποσταλούν ηλεκτρονικά στην ΗΔΙΚΑ ΑΕ, οι οποίες θα μετασχηματιστούν με την ενεργοποίηση της ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας. Προς τον σκοπό αυτόν μέχρι την ενεργοποίηση της ειδικής πλατφόρμας υποβολής Αίτησης Συμμετοχής στη Δράση, οι ενδιαφερόμενοι πάροχοι υποβάλλουν τις αιτήσεις συμμετοχής τους στη Δράση μόνο μέσω email στο [email protected].

Η Πρόσκληση προς τις Μονάδες Φροντίδας Υγείας (πάροχοι) παραμένει ανοικτή για όσο χρονικό διάστημα υλοποιείται η Δράση. Όλοι οι ως άνω ενδιαφερόμενοι Φορείς θα καταγραφούν σε ένα ενιαίο Μητρώο, το οποίο θα παραμένει ανοικτό, καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης, έτσι ώστε κάθε ενδιαφερόμενος να μπορεί να συμμετάσχει οποιαδήποτε στιγμή από την έναρξή έως και τη λήξη της Δράσης.

Διαβάστε επίσης:

Έρχεται το Healthflix – Τι είναι η τηλεόραση για την υγεία

ΕΟΠΥΥ: Διαθέτει 76 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση υπηρεσιών και για οικονομικούς ελέγχους

Τι συζητούν στην Αθήνα οι CEOs των φαρμακευτικών – Η καινοτομία στο επίκεντρο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News