BUSINESS & FINANCE

Τι συζητούν στην Αθήνα οι CEOs των φαρμακευτικών – Η καινοτομία στο επίκεντρο

Τι συζητούν στην Αθήνα οι  CEOs των φαρμακευτικών – Η καινοτομία στο επίκεντρο

Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για το χώρο τη Ευρωπαϊκής Φαρμακοβιομηχανίας, λαμβάνει χώρα αυτές τις μέρες στην Αθήνα, το ετήσιο διεθνές φόρουμ που διοργανώνει η IFPMA, η Διεθνής Ομοσπονδία Φαρμακοβιομηχανίας και Ενώσεων (International Federation of Pharmaceutical Manufacturers & Associations – IFPMA). Στο πλαίσιο του φόρουμ τα IFPMA που δραστηριοποιούνται ως επικεφαλής πολυεθνικών φαρμακευτικών κολοσσών καθώς και διεθνών ενώσεων, πραγματοποίησαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, αλλά και στελέχη της κυβέρνησης σήμερα 3 Απριλίου στο Μέγαρο Μαξίμου.

Το BCR (Biopharmaceutical CEO Roundtable), όπως ονομάζεται η συνάντηση των επικεφαλής των βιοφαρμακευτικών εταιρειών και των διεθνών ενώσεων φαρμακευτικών εταιρειών (πχ ΣΦΕΕ από Ελλάδα και EFPIA για την Ε.Ε.), λαμβάνει χώρα δύο φορές ετησίως, μια στην Ευρώπη και μια στις ΗΠΑ ή την Ιαπωνία. Φέτος επιλέχθηκε η Αθήνα, με τις εργασίες να ξεκινούν χθες, Τρίτη 2 Απριλίου, και να συνεχίζουν έως και την Πέμπτη 4 Απριλίου.

Κυρίαρχο θέμα στις συζητήσεις τόσο μεταξύ των μελών του IFPMA όσο και στη συνάντηση στο Μαξίμου είναι η καινοτομία και δη η ενίσχυση της έρευνας για νέες θεραπείες μέσα σε ένα περιβάλλον προκλήσεων, με τις ανάγκες των πληθυσμών να αυξάνονται.

«Ένας από τους λόγους για τους οποίους ερχόμαστε στην Ελλάδα είναι ότι η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά την καινοτομία. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι μία από τις χώρες που θεωρούμε ότι παίρνει πολύ σαφείς θέσεις όσον αφορά σημαντικές πτυχές της προώθησης της καινοτομίας, όπως η πνευματική ιδιοκτησία, η πρόσβαση στα φάρμακα. Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα με την επίσκεψή μας εδώ, σε αυτή τη χώρα, πόσο ευχαριστημένοι είμαστε και πόσο θα θέλαμε να συνεργαστούμε μαζί σας», είπε ο CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά κατά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό. «Είμαστε έτοιμοι να εισέλθουμε σε μια περίοδο ‘επιστημονικής αναγέννησης’, όπου λόγω των εξελίξεων στη βιολογία και ταυτόχρονα των εξελίξεων στην τεχνολογία, θα δούμε σημαντικές ιατρικές καινοτομίες τα επόμενα δέκα χρόνια. Βέβαια, αυτό μεταφράζεται σε σημαντικό αριθμό επενδύσεων».

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα δίνει μεγάλη έμφαση στην καινοτομία. «Ζούμε σε ένα αρκετά περίπλοκο περιβάλλον. Κάποιες φορές αισθανόμαστε ότι πρέπει να τετραγωνίσουμε τον κύκλο στην προσπάθεια παροχής στους πολίτες μας σε καινοτόμα φάρμακα αλλά και σε γενόσημα στην καλύτερη δυνατή τιμή, διασφαλίζοντας ότι προστατεύουμε τους πολίτες μας από διακοπές στην εφοδιαστική αλυσίδα ενώ προσπαθούμε να στηρίζουμε την καινοτομία και τις εταιρείες για την ανακάλυψη νέων φαρμάκων», είπε μεταξύ άλλων.

 Η ατζέντα

Συνολικά η ατζέντα των συζητήσεων περιλαμβάνει 7 θέματα πολιτικής υγείας σε διεθνές επίπεδο, με κυρίαρχα τις επόμενες πανδημίες και τους τρόπους προστασίας των εθνικών συστημάτων υγείας του πλανήτη, τη μάχη κατά της μικροβιακής αντοχής (AMR), αλλά και τα δεδομένα που φέρνει η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ).

Ακόμη θα συζητηθούν τα θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας (IP) και των ρυθμιστικών τους πλαισίων, αλλά και η αναθεώρηση της ευρωπαϊκής φαρμακευτικής πολιτικής. Μέρος της συζήτησης θα αφορά και στο ελληνικό πλαίσιο για την καινοτομία και συγκεκριμένα πως η χώρα μας αξιοποιεί και προωθεί την καινοτομία, οι προκλήσεις, τα εμπόδια και οι ευκαιρίες.

Οι 5 τομείς ανάπτυξης για την Ελλάδα 

Σχετικά με την συνάντηση στο μέγαρο Μαξίμου ο πρώην αναπληρωτής υπουργός υγείας και σύμβουλος του πρωθυπουργού σε θέματα υγείας κύριος Βασίλης Κοντοζαμάνης ανέφερε τα εξής:  Ήταν μία εποικοδομητική συνάντηση, όπου παρουσιάσαμε το επιχειρηματικό περιβάλλον και τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα. Συζητήσαμε δε για τις δυνατότητες συνεργασίας και την προώθηση της έρευνας, καινοτομίας και τεχνολογίας στον τομέα των βιοεπιστημών. Στην εισήγηση μου τόνισα, μεταξύ άλλων, ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, που βρίσκονται σε εξέλιξη, δημιουργούν ένα ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον, με σημαντικό αριθμό διεθνών επενδυτών να έχουν ήδη ένα ισχυρό αποτύπωμα στη χώρα. 

Η Βιοτεχνολογία, η παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων, η ψηφιακή υγεία, οι κλινικές δοκιμές και οι βιοφαρμακευτικές υπηρεσίες είναι οι 5 τομείς που παρουσιάζουν δυνατότητες ανάπτυξης στη χώρα. Δημιουργούμε τις προϋποθέσεις, ώστε η Ελλάδα να πρωταγωνιστήσει σε αυτούς τους τομείς.

Χωρίς αμφιβολία, η Ελλάδα στηρίζει την καινοτομία. Η αναγνώριση της προσπάθειας αυτής, δια στόματος του Έλληνα CEO της Pfizer και Προέδρου της IFPMA, Αλβέρτου Μπουρλά, εκπέμπει το μήνυμα ότι η Ελλάδα αποτελεί επενδυτικό προορισμό. 

Τα μέλη του BCR

Στη διεθνή ομοσπονδία, συμμετέχουν οι επικεφαλής από κορυφαίες επιχειρήσεις του χώρου του φαρμάκου. Οι όμιλοι αυτοί ελέγχουν περί το 50% της παγκόσμιας αγοράς ενώ συμβάλλουν ενεργά στην ανάπτυξη νέων καινοτόμων τεχνολογιών στο χώρο επενδύοντας δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σε έρευνα.

Πρόεδρος του BCR, αλλά και της IFPMA, είναι ο Άλμπερτ Μπουρλά, CEO της Pfizer. Η Pfizer, υπό την καθοδήγηση του κ. Μπουρλά, ίδρυσε στη Θεσσαλονίκη, την πόλη όπου γεννήθηκε, μεγάλωσε και σπούδασε, διεθνές Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας (CDI), δημιουργώντας εκατοντάδες θέσεις εργασίας και προστιθέμενη αξία, καθιστώντας την πόλη διεθνές κέντρο καινοτομίας.

Τα υπόλοιπα μέλη είναι οι:

•             Hubertus von Baumbach της Boehringer-Ingelheim, της μοναδικής πολυεθνικής, που έχει αναπτύξει παραγωγικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα και η οποία πρόσφατα πραγματοποίησε νέα επένδυση ύψους 120 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία νέας πτέρυγας στο εργοστάσιο της γερμανικής φαρμακευτικής  στο Κορωπί.

•             Christopher Boerner της BMS, που ανέλαβε το τιμόνι της Bristol Myers Squibb μόλις τον περασμένο Νοέμβριο, αλλά είχε σημαντικές θέσεις ευθύνης στην εταιρεία για αρκετά χρόνια.

•             Elçin Barker Ergun της Menarini, ανέλαβε το τιμόνι της εταιρείας τον Σεπτέμβριο του 2019. Η μοναδική γυναίκα στο γκρουπ των 20 CEO, έχει μια μεγάλη καριέρα σε θέσεις κλειδιά σε μεγάλες εταιρείες στο χώρο του Φαρμάκου.

•             Robert Davis της MSD, ανέλαβε τη θέση του προέδρου τον Απρίλιο του 2021 και του CEO τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου.

•             Ο Joaquin Duato της Johnson & Johnson, έχει διπλή υπηκοότητα, από Ισπανία και ΗΠΑ, ζει όμως στην Pennsylvania των ΗΠΑ, με την οικογένεια του και δηλώνει οπαδός του ποδοσφαίρου και του τένις.

•             Charl van Zyl της Lundbeck

•             Richard Francis της TEVA, που ανέλαβε τον Ιανουάριο του 2023

•             Lars Fruergaard Jørgensen της Novo Nordisk, CEO από τις αρχές του 2021, είναι από πέρσι τον Ιούνιο και ο πρόεδρος της EFPIA, της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Εταιρειών και Ενώσεων. Χάρη στην ανάπτυξη της εταιρείας, η Δανία αποτελεί πλέον την τρίτη πιο ευημερούσα οικονομία στην Ευρώπη, όπως αναφέρει και το Fortune.

•             Ο Carlos Gallardo της Almirall

•             Ο Peter Guenter του Merck Group

•             Ο Hervé Hoppenot της Incyte

•             Ο Paul Hudson της Sanofi

•             Ο Daniel O’Day της Gilead

•             Ο Stefan Oelrich της Bayer, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Bayer AG και Πρόεδρος και CEO του Φαρμακευτικού Τομέα, θέση που ανέλαβε τον Νοέμβριο του 2018.  

•             Ο Osamu Okuda της Ιαπωνικής Chugai

•             Ο Dave Ricks της Eli Lilly

•             Ο Hiroaki Ueno της Mitsubishi Tanabe, από την Οσάκα της Ιαπωνίας

•             Ο Christopher Viehbacher της Biogen

•             Ο Christophe Weber της Ιαπωνικής Takeda

Οι επικεφαλής των Ενώσεων είναι οι:

Ο Thomas Cueni ο απερχόμενος Γενικός Διευθυντής της IFPMA

Ο David Reddyο νέος Γενικός Διευθυντής της IFPMA από αυτό τον μήνα

Ο Kenshi Kinoshita της JPMA (Japan Pharmaceuticals Manufacture Association), της Ιαπωνικής Ένωσης Φαρμακευτικών Εταιρειών

Η Nathalie Moll της EFPIA, η μοναδική γυναίκα μεταξύ των επικεφαλής των Ενώσεων, δεύτερη μεταξύ των μελών του BCR. Είναι η Γενική Διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Εταιρειών και Ενώσεων.

Ο Steve Ubl πρόεδρος και CEO του PhRMA, του φόρουμ Φαρμακευτικής Έρευνας και Παραγωγών της Αμερικής (Pharmaceutical Research and Manufacturers of America), που εκπροσωπεί της κορυφαίες εταιρείες βιοφαρμακευτικής έρευνας των ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης: 

Μητσοτάκης για φάρμακα: Στηρίζουμε την καινοτομία – Προστατεύουμε τους πολίτες

Στην Αθήνα οι CEO των 20 κορυφαίων φαρμακευτικών εταιρειών

Φαρμακοβιομηχανία: Επενδύσεις 180 εκατ. και 1.000 νέες θέσεις εργασίας στην Τρίπολη από 3 εταιρείες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News