ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Φαρμακοβιομηχανία: Επενδύσεις 180 εκατ. και 1.000 νέες θέσεις εργασίας στην Τρίπολη από 3 εταιρείες

Φαρμακοβιομηχανία: Επενδύσεις 180 εκατ.  και  1.000 νέες θέσεις εργασίας στην Τρίπολη από 3 εταιρείες

Την εξέλιξη της περιοχής της Τρίπολης σε ένα κέντρο έρευνας και παραγωγής φαρμάκων για όλη της Ευρώπη, μέσα από επενδύσεις άνω των 180 εκατ. ευρώ κατά τα επόμενα 2-3 χρόνια, προανήγγειλαν εκπρόσωποι της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και της κυβέρνησης, το Σάββατο 30 Μαρτίου. Στην περιοχή ήδη έχουν ξεκινήσει επενδύσεις συνολικού ύψους 130 εκατ. ευρώ οι φαρμακοβιομηχανίες Demo και Winmedica ενώ σύντομα θα προστεθεί και μία ακόμη επένδυση από την εταιρεία Faran. Η ολοκλήρωση των επενδύσεων αυτών αναμένεται να δημιουργήσει άμεσες νέες θέσεις εργασίες πάνω από 1000, ενώ οι νέες έμμεσες θέσεις απασχόλησης εκτιμώνται σε 2.500-3.500.

Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν σε ενημερωτική εκδήλωση στην Τρίπολη με θέμα «Επενδύσεις, Έρευνα και Καινοτομία από την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας»

Άδωνις Γεωργιάδης

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι Η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διατηρήσει το εργαλείο επενδυτικού clawback, δηλαδή του συμψηφισμού επενδύσεων των εταιρειών με ποσά clawback, ήτοι το ποσό της υπέρβασης της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, τα οποία καλούνται να πληρώσουν οι φαρμακευτικές. Σημειώνεται ότι για το διάστημα από το 2020 έως και το 2025 οι εταιρείες μπορούν να συμψηφίσουν ποσά της τάξης των 470 εκατ. ευρώ τα οποία επενδύουν σε παραγωγική διαδικασία αλλά και Έρευνα & Ανάπτυξη προϊόντων.

«Ξεκινήσαμε την εφαρμογή του επενδυτικού clawback, από πόρους του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. Έφερε καρπούς αμέσως. Η ζωτικότητα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας αποδεικνύεται από το πόσο γρήγορα ανταποκρίθηκαν», ανέφερε και πρόσθεσε:

«Η επόμενη φάση αφορούσε την ένταξη του μέτρου στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) και πλέον εξετάζεται το ενδεχόμενο το επενδυτικό clawback να συνεχιστεί και μετά το 2025, μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων».

«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε και σε επόμενη φάση με πόρους από τον εθνικό προϋπολογισμό καθώς τα χρήματα που επενδύονται από τον κρατικό προϋπολογισμό στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία επιστρέφουν υπερπολλαπλάσια στον προϋπολογισμό, μέσω των ασφαλιστικών εισφορών από τους εργαζόμενους, μέσω των φόρων, λόγω της αύξησης των εξαγωγών. Σημαίνει κέρδος για την ελληνική οικονομία, μείωση του εμπορικού ελλείμματος, φόροι, θέσεις εργασίας, οικονομική ανάπτυξη».

Φαρμακοβιομήχανοι

Από την πλευρά του ο κ. Θεόδωρος Τρύφων, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου, Medicines for Europe και Συνδιευθύνων Σύμβουλος του ομίλου ELPEN παρουσίασε τη θεματική «Επενδύσεις και Κάλυψη Ασθενών», τονίζοντας ότι: «Στην σημερινή εκδήλωση αναδεικνύεται η μεγάλη προστιθέμενη αξία της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας στην Ελληνική Οικονομία και Κοινωνία. Μια Βιομηχανική Περιοχή, μια ολόκληρη πόλη, η Τρίπολη και ο νομός Αρκαδίας αναζωογονούνται από τις μεγάλες επενδύσεις της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας. Δημιουργούμε σε όλη τη χώρα χιλιάδες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας και καλύπτουμε εκατομμύρια Έλληνες με εγχώρια παραγόμενα φάρμακα. Mε την ολοκλήρωση των επενδύσεων αυτών αντιμετωπίζουμε ελλείψεις σε πολλά βασικά φάρμακα. Δίνουμε ελπίδα και προοπτική σε χιλιάδες νέες και νέους. Αποδεικνύουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι κέντρο παραγωγής φαρμάκων για όλη την Ευρώπη».

Ο κ. Δημήτρης Δέμος, Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Αντιπρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος της εταιρείας DEMO, προχώρησε με τη σειρά του σε μια παρουσίαση αναφορικά με τη συνεισφορά της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην έρευνα και την καινοτομία, σημειώνοντας ότι: «Πολλές φορές θεωρούμε ότι η υγεία προάγεται μέσω της καινοτομίας, και αυτό είναι γεγονός γιατί μέσα από την καινοτομία δημιουργούνται νέες θεραπευτικές λύσεις. Η εξάπλωση, όμως, των λύσεων αυτών σε παγκόσμιο επίπεδο και ειδικά σε χώρες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν φάρμακα, που ολοένα και ακριβαίνουν, έρχεται μέσα από τη βιομηχανία γενοσήμων, η οποία δεν εξασφαλίζει απλώς προσιτό φάρμακο σε μεγάλο μέρος του πλανήτη μετά τη λήξη καθεστώτος προστασίας αλλά μέσα από ενέργειες οριακής καινοτομίας βελτιώνει το αρχικό προϊόν, ώστε να δημιουργήσει ευκολία στη χρήση και αύξηση της συμμόρφωσης του ασθενή».

Η Γενική Διευθύντρια της ΠΕΦ, κα Φαίη Κοσμοπούλου, παρουσίασε τις σημαντικές επενδύσεις της εγχώριας βιομηχανίας φαρμάκου που ήδη υλοποιούνται για την περίοδο 2020-2026, ύψους 1,2 δισ. ευρώ και περιλαμβάνουν 10 νέα εργοστάσια, 22 νέες μονάδες παραγωγής και 14 νέες ερευνητικές δομές. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε οι επενδύσεις της φαρμακοβιομηχανίας συμβάλλουν στην κάλυψη του επενδυτικού κενού που μας χωρίζει από τις χώρες της Ευρωζώνης και ανοίγουν το δρόμο στην οικοδόμηση μιας ισχυρής ελληνικής οικονομίας που θα παράγει και δεν θα εξαρτάται σε απόλυτο βαθμό από τις εισαγωγές προϊόντων.

Κατά την παρουσίαση των επενδύσεων της DEMO στην Τρίπολη, ο κ. Αριστοτέλης Λυμπερόπουλος, Director of Industrial Development της εταιρείας DEMO, ανέφερε ότι στο παραγωγικό campus της φαρμακοβιομηχανίας DEMO στην Τρίπολη θα παράγονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα πρώτες ύλες φαρμάκων αλλά και τελικά φαρμακευτικά προϊόντα χημικής προέλευσης. Με την ολοκλήρωσή της, θα συγκαταλέγεται στις 3 μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής πενικιλινούχων & ογκολογικών φαρμάκων της Ευρώπης. Με τα προϊόντα που θα παράγονται εκεί, η DEMO θα μπορεί να καλύπτει το 34% των αναγκών της ΕΕ σε πενικιλινούχα και το 35% σε ογκολογικά φάρμακα. Με την επένδυση αυτή, η DEMO συμβάλλει στην αναβάθμιση της περιοχής της Αρκαδίας, αφού θα δημιουργηθούν σε βάθος δεκαετίας πάνω από 1.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. Επιπλέον, η Τρίπολη προάγεται σε σημαντικό Ευρωπαϊκό κέντρο της Φαρμακοβιομηχανίας ενώ ταυτόχρονα, με την ανάπτυξη και παραγωγή πρώτων υλών σε ευρωπαϊκό έδαφος, η Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας, αποκτά τις προϋποθέσεις να αποκτήσει σταδιακά επάρκεια και αυτονομία από τρίτες χώρες στο νευραλγικό τομέα της υγείας.

Ο κ. Χρήστος Σωτηρίου, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας WIN MEDICA επικεντρώθηκε στην επένδυση της WIN MEDICA στην περιοχή και δήλωσε ότι: «Η Win Medica με την κατασκευή της νέας παραγωγικής μονάδας στην Τρίπολη μετασχηματίζεται από αμιγώς εμπορική και σε παραγωγική Εταιρεία. Η νέα παραγωγική μονάδα θα είναι συνολικής επένδυσης 50 εκατ. ευρώ και θα δημιουργήσει 250 νέες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. Τα πολλαπλασιαστικά οφέλη της συνολικής επένδυσης αναμένεται να ξεπεράσουν τα 100 εκατ. ευρώ. Με τα ογκολογικά φάρμακα που θα παράγει η νέα μονάδα, θα μπορεί να καλυφθεί το 50% των αναγκών των ελλήνων ασθενών, σε 11 βασικά ογκολογικά φάρμακα. Παράλληλα, η εταιρεία μας έχει συνάψει ήδη συμφωνίες και σχεδιάζει να εξάγει τα φαρμακευτικά σκευάσματα σε περισσότερες από 40 χώρες στην Ευρώπη και την Ασία. Η Win Medica στοχεύει να παρέχει στο κράτος και στην ιατρική κοινότητα εξαιρετικής ποιότητας εγχώρια παραγόμενα φάρμακα που θωρακίζουν τους ασθενείς, προσφέρουν εξοικονομήσεις στη φαρμακευτική δαπάνη και ενισχύουν την Ελληνική οικονομία».

Ο κ. Παναγιώτης Κουκουλομάτης, Γενικός Διευθυντή της FARAN, ανακοίνωσε τη νέα επένδυση της FARAN στην περιοχή της Τρίπολης, τονίζοντας πως «παραμένοντας πιστοί στο όραμά μας, συνεχίζουμε να πρωτοπορούμε και να αναπτυσσόμαστε, έχοντας επιδείξει μία εντυπωσιακή ανάπτυξη πενταπλασιάζοντας τον κύκλο εργασιών της τα τελευταία πέντε χρόνια, προχωράει στα επόμενα επιχειρηματικά της πλάνα. Σχεδιάζουμε πλέον μία σημαντική επένδυση σε μια νέα σύγχρονη ερευνητική και παραγωγική μονάδα ενέσιμων και μελλοντικά και βιοτεχνολογικών φαρμάκων, συνολικής επιφάνειας 12.000τ.μ., η οποία θα κτιστεί επί οικοπέδου 36.000τ.μ. στην ΒΙΠΕ Τριπόλεως. Στην μονάδα θα αναπτυχθούν αρχικά γραμμές στείρας πλήρωσης και συσκευασίας (fill/finish) παρεντερικών σκευασμάτων μικρού όγκου σε υγρή και λυοφιλοποιημένη μορφή, σε φιαλίδια, φυσίγγια και προγεμισμένες σύριγγες και επιπλέον στην ίδια εγκατάσταση προγραμματίζεται μελλοντικά να παράγονται και βιοτεχνολογικά φάρμακα. Η παραγωγική μονάδα θα ακολουθεί τα υψηλοτέρα πρότυπα εισάγοντας νέα standards στον τεχνολογικό εξοπλισμό και στις διαδικασίες παραγωγής και σχεδιάζεται να πιστοποιηθεί από την EMA και από τον FDA, ώστε να μπορεί να διαθέτει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της στην διεθνή αγορά».

Διαβάστε επίσης:

EY: Αλμα 34% των συγχωνεύσεων – εξαγορών στον κλάδο επιστημών υγείας

Ελλείψεις φαρμάκων: Λουκέτο και πρόστιμο έως 250 χιλ. ευρώ στις επιχειρήσεις που δεν δίνουν στοιχεία

Φαρμακευτικές: Προβληματισμός για την νέα ευρωπαϊκή φαρμακευτική πολιτική

Γεωργιάδης: Σοβαρή αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης το 2024

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News