ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Φαρμάκων: Ξεπέρασαν τα 700 εκατ. ευρώ οι εξοικονομήσεις για το σύστημα υγείας το 2023

Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Φαρμάκων: Ξεπέρασαν τα 700 εκατ. ευρώ οι εξοικονομήσεις για το σύστημα υγείας το 2023

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζει να εργάζεται η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων, εξασφαλίζονται μειωμένες τιμές αποζημίωσης θεραπειών ώστε ο κάθε πολίτης να λαμβάνει την απαραίτητη θεραπεία του.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της, για το 2023 έχουν επιτευχθεί εξοικονομήσεις στη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη που προσεγγίζουν τα 700 εκατομμύρια ευρώ από τις συμφωνίες εμπιστευτικών εκπτώσεων αλλά και τους κλειστούς προϋπολογισμούς που ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ. Αξίζει να επισημανθεί ότι οι εξοικονομήσεις αυτές αφαιρούνται από το ποσό της υπέρβασης της δημόσια φαρμακευτικής δαπάνης, δηλαδή το clawback.

Οι δε φαρμακευτικές σημειώνουν από την πλευρά τους ότι ουσιαστικά προπληρώνουν το clawback που θα τους αναλογούσε έτσι κι αλλιώς, καθώς μετατρέπεται σε υποχρεωτική έκπτωση κατά τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, έχοντας σε κλειστούς προϋπολογισμούς περίπου το 39% της συνολικής δαπάνης για τα νοσοκομεία και τον ΕΟΠΠΥ, ενώ παράλληλα έχοντας πετύχει και ένα επιπλέον αρκετά μεγάλο ποσοστό της δαπάνης να περιέχεται σε συμφωνίες με εμπιστευτικές εκπτώσεις, αποτελεί τα τελευταία χρόνια το πιο ισχυρό εργαλείο του υπουργείου υγείας για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και την εξοικονόμηση πόρων.

Όπως αναφέρει η Μη Εκτελεστική Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ και Πρόεδρος της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων, Dr Κωνσταντίνα – Βασιλική Γκογκοζώτου, ως προς τον ΕΟΠΠΥ, για τον οποίο υπάρχουν ακριβή στοιχεία για την εξοικονόμηση, μέσω των συμφωνιών της Επιτροπής, τόσο από κλειστούς προϋπολογισμούς όσο και από τις εμπιστεύτηκες εκπτώσεις, το όφελος ανά έτος έχει διαμορφωθεί (έχοντας αφαιρέσει από το συνολικό όφελος το ποσό που θα αντιστοιχούσε στο rebate, που αποτελεί την νομοθετημένη έκπτωση):

  • 2020: 81 εκατ. ευρώ
  • 2021: 159 εκατ. ευρώ
  • 2022: 424 εκατ. ευρώ
  • 2023: (αρχική εκτίμηση 520 εκατ. ευρώ – προβλεπόμενη εξοικονόμηση άνω των 550 εκατ. ευρώ

Ως προς τα νοσοκομεία, για τα οποία δεν υπάρχουν ακόμα ακριβή στοιχεία, η εκτίμηση εξοικονόμησης από τους κλειστούς προϋπολογισμού ανά έτος είναι η εξής:

  • 2021: 22 εκατ. ευρώ
  • 2022: 104 εκατ. ευρώ
  • 2023: 140 εκατ. ευρώ

Βάσει δε των προϋπολογισμών που ισχύουν για την κατανομή του οφέλους στον ΕΟΠΥΥ, θα μπορούσε να γίνει μια ασφαλής πρόβλεψη για το πρόσθετο όφελος από τις εμπιστευτικές εκπτώσεις στην δαπάνη των νοσοκομείων, της τάξης των 3, 15, και 21 εκατ. ευρώ αντίστοιχα για τα έτη 2021, 2022 και 2023.

Ακριβή στοιχεία θα έχουμε όταν γίνει η πλήρης εκκαθάριση των ετών αυτών μετά την εφαρμογή των συμφωνιών από τη Διεύθυνση Οικονομικών του Υπουργείου Υγείας και την Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ).

Από τα παραπάνω διαπιστώνεται ότι η συνολική εξοικονόμηση διαμορφώνεται στα περίπου 710 εκατ. ευρώ για την περσινή χρονιά.

«Κατά τα έτη 2024 και 2025, θα προστεθούν κι άλλοι κλειστοί οι προϋπολογισμοί και ειδικά για τον ΕΟΠΠΥ (Φάρμακα Υψηλού Κόστους και ιδιωτικά φαρμακεία) καθώς συμφωνίες για σημαντικές κατηγορίες λήγουν 30 Ιουνίου 2024 και επίκειται επαναδιαπραγμάτευση. Ο στόχος που έχει τεθεί στην επιτροπή διαπραγματεύσεις τιμών φαρμάκων είναι να διαμορφωθούν κλειστοί προϋπολογισμοί για όσο το δυνατόν περισσότερες θεραπευτικές κατηγορίες. Άρα θα υπερβούν σίγουρα το ποσό του 1,1 δισεκατομμυρίου ευρώ. Επίσης, περίπου το 36% της συνολικής δαπάνης του ΕΟΠΠΥ, (ΦΥΚ και ιδιωτικά φαρμακεία) ήταν σε κλειστούς προϋπολογισμούς την προηγούμενη διετία, ενώ για τα νοσοκομεία από το περίπου 5% το 2020, πλέον σε κλειστούς προϋπολογισμούς αντιστοιχεί το περίπου 57% της συνολικής νοσοκομειακής δαπάνης».

Αναφέρει ακόμη η κ. Γκογκοζώτου ότι στην αρχή λειτουργίας της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων, ήταν πιο δύσκολο να εφαρμοστούν τέτοιου είδους συμφωνίες, αλλά πλέον είναι από τις πλέον επιθυμητές, καθώς εξορθολογίζουν την φαρμακευτική δαπάνη από τη μία, αλλά ταυτόχρονα αυξάνουν την προβλεψιμότητα για τις κατηγορίες που είναι σε κλειστούς προϋπολογισμούς τόσο για το Κράτος όσο και για τις εταιρείες. Πρέπει να τονιστεί ότι αυτό δε γίνεται εις βάρος των ασθενών, καθώς σε καμιά περίπτωση δεν μειώνει την διαθεσιμότητα αυτών των προϊόντων, ενώ ταυτόχρονα πολύ ακριβές θεραπείες γίνονται πλέον αρκετά οικονομικές για το Κράτος.

Διαβάστε επίσης:

Πετάμε πάνω από 40 εκατομμύρια κουτιά με φάρμακα κάθε χρόνο

Νοσοκομεία: Αυξήθηκαν κατά 4,3% οι δαπάνες το 2023 – Σε πτώση το κόστος φαρμάκου

Από ένα μόνο οργανισμό η διαχείριση νοσοκομειακών φαρμάκων 1,4 δισ. ευρώ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News