ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Από ένα μόνο οργανισμό η διαχείριση νοσοκομειακών φαρμάκων 1,4 δισ. ευρώ

Από ένα μόνο οργανισμό η διαχείριση νοσοκομειακών φαρμάκων 1,4 δισ. ευρώ

Στην Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) αναμένεται να περάσει άμεσα ο έλεγχος των προμηθειών για το σύνολο των νοσοκομειακών φαρμάκων, με βάση διάταξη η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα περιλαμβάνεται στο επικείμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας. Η συνολική αξία των φαρμάκων αυτών, υπολογίζεται στα περίπου 1,4-1,5 δισ. ευρώ και μέχρι σήμερα για τα περισσότερα σκευάσματα το κάθε νοσοκομείο προχωρούσε μόνο του σε παραγγελίες, προκαλώντας καθυστερήσεις, κόστη και μια χαοτική κατάσταση στα οικονομικά των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Σύμφωνα με νόμο που ψηφίστηκε την προηγούμενη χρονιά, η ΕΚΑΠΥ ανέλαβε τις διαδικασίες προμήθειας φαρμάκων, που διενεργούνται κατόπιν διαγωνισμών και φαρμάκων υψηλού κόστους που αφορούν τις συμφωνίες που συνάπτει η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων με τις φαρμακευτικές εταιρείες. Η τελευταία αυτή κατηγορία, περιλαμβάνει φάρμακα τα οποία βρίσκονται σε κλειστούς ή ανοιχτούς προϋπολογισμούς, για τον εφοδιασμό των νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας και του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου».

Σε ό,τι αφορά τις διαγωνιστικές διαδικασίες, η ΕΚΑΠΥ διενεργεί τους κεντρικούς διαγωνισμούς, οι οποίοι λειτουργούν για το σύνολο των αναγκών των νοσοκομείων της χώρας, ενώ οι εκτελεστικές συνάπτονται από την αρχή, αφαιρώντας ένα σημαντικό γραφειοκρατικό βάρος από τα Νοσοκομεία. Ουσιαστικά αντί να γίνονται οι συμβάσεις ανά νοσοκομείο (127 διαφορετικές συμφωνίες για κάθε δραστική ουσία) γίνεται από την ΕΚΑΠΥ κεντρικά μόνο μια σύμβαση.

Για το σκοπό αυτό υπάρχει ένα σύστημα κεντρικής παραγγελιοληψίας μέσω μίας σύγχρονης ψηφιακής πλατφόρμας, προκειμένου να επιτευχθούν δύο στόχοι:

  1. Να παρακολουθείται ο κανόνας 50%-30%-20%. Συγκεκριμένα σε κάθε διαγωνισμό φαρμάκου προκρίνονται 3 ανάδοχοι που είναι και οι τρεις πρώτοι μειοδότες. Αυτός με την καλύτερη οικονομική προσφορά θα πάρει 50% της ποσότητας που αιτούνται τα νοσοκομεία μέσω της ΕΚΑΠΥ, ο αμέσως επόμενος το 30% και ο τρίτος που ακολουθεί σε προσφορά το 20%. Μέσω της πλατφόρμας ρυθμίζεται αυτόματα η ποσόστωση, ούτως ώστε να κατοχυρώνονται και οι προμηθευτές αλλά και για να διασφαλίζεται η επάρκεια.
  2. Να παρακολουθείται η εκτέλεση των συμβάσεων και να επανα-προκηρύσσονται διαγωνισμοί στον κατάλληλο χρόνο.

Όσον αφορά στα σκευάσματα που έχει πετύχει συμφωνία η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης και για τα οποία υπάρχει εμπιστευτικότητα στους όρους και στις τιμές, η ΕΚΑΠΥ λειτουργεί καθοριστικά, εφαρμόζοντας κεντρικά τις εμπιστευτικές εκπτώσεις και λαμβάνοντας τα σχετικά πιστωτικά τιμολόγια, ανά μήνα. Τα νοσοκομεία, παράλληλα, δεν γνωρίζουν τις σχετικές εκπτώσεις, απλά παραγγέλνουν με βάση τις ανάγκες τους.

Το επόμενο βήμα λοιπόν, είναι να κεντρικοποιηθεί η προμήθεια για το σύνολο των νοσοκομειακών φαρμάκων, προκειμένου να υπάρχει μία πλήρης εικόνα και να γίνουν ευκολότερες όλες οι διαδικασίες που απορρέουν από αυτό (πχ υπολογισμός rebate, clawback κλπ). Η σχετική νομοθέτηση περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες, όπως αναφέραμε.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το Υπουργείο Υγείας επιδιώκει μέσω της ΕΚΑΠΥ να πετύχει τον εξορθολογισμό της δαπάνης για νοσοκομειακά φάρμακα η οποία πλέον έχει εκτιναχθεί σε επίπεδα άνω των 1,4 δισ. ευρώ προκαλώντας επιβαρύνσεις στις φαρμακευτικές που ξεπερνούν τα 800 εκατ. ευρώ.

Επίσης η ΕΚΑΠΥ μπορεί να προχωρά στην έγκαιρη έκδοση των σημειωμάτων για rebate και clawback φαρμάκων κι έτσι μπορεί να επιτευχθεί σημαντική εξοικονόμηση σε επίπεδο ταμειακών ροών κάτι που επηρεάζει τα δημοσιονομικά μεγέθη του έτους. Στην ουσία, από τη μία μεριά καταλογίζονται έγκαιρα οι εκπτώσεις, όπως προκύπτουν με βάση τις συμφωνίες της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, από την άλλη επιτυγχάνεται και η τήρηση στην εφαρμογή των διαγωνισμών, ώστε κανένας να μην μπορεί να αγοράσει ακριβότερα. Έτσι είναι διαθέσιμα όλα τα δεδομένα και υπολογίζεται πιο εύκολα και γρήγορα το rebate και το clawback, εντός τριμήνου.

Moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ξεπέρασε τα 4 δισ. ευρώ η αξία των συνταγογραφούμενων φαρμάκων στα ιδιωτικά φαρμακεία το 2023

ΕΟΦ: Μέχρι τις 18 Μαρτίου τα αιτήματα για αυξήσεις στις τιμές φτηνών φαρμάκων

ΕΟΦ: Αύξηση 40% των ελλείψεων φαρμάκων μέσα σε ένα μήνα

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News