Κοινωνία Δευτέρα 12/02/2024, 16:17
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεμιστοκλέους: Χωρίς επιβάρυνση τα απογευματινά χειρουργεία για ασθενείς που είναι στη λίστα αναμονής

Θεμιστοκλέους: Χωρίς επιβάρυνση τα απογευματινά χειρουργεία για ασθενείς που είναι στη λίστα αναμονής

Μέσω του e-gov θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι πολίτες για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ από τον Ιούλιο, τόνισε ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. Αναφερόμενος στην ενιαία λίστα χειρουργείων τόνισε ότι άρχισε να εφαρμόζεται από την 1η Φεβρουαρίου. 

Όπως είπε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, στη χώρα μας έχουμε 102.000 περιστατικά σε αναμονή για χειρουργείο. Από αυτά τα 45.000 είναι σε αναμονή λιγότερο από τέσσερις μήνες, ωστόσο 55.000 πολίτες περιμένουν από τέσσερις έως 12 μήνες ενώ υπάρχουν και περιστατικά που περιμένουν πάνω από 12 μήνες για χειρουργείο.

Ο Υφυπουργός Υγείας υπογράμμισε πως έχει εξασφαλιστεί ένα κονδύλι από το Ταμείο Ανάκαμψης περίπου 60 εκατ. ευρώ για τα απογευματινά χειρουργεία, προκειμένου να μειωθούν τα περιστατικά που είναι στη λίστα αναμονής χωρίς καμία επιβάρυνση του πολίτη. 

«Όποιος είναι στη λίστα χειρουργείου θα εξυπηρετηθεί με σειρά προτεραιότητας και δεν θα πληρώσει τίποτα», τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους.

Διευκρίνισε πως θα αρχίσει η προτεραιοποίηση των περιστατικών από τα παλαιότερα, δηλαδή πρώτα θα εξυπηρετηθούν τα περιστατικά που είναι σε αναμονή πάνω από 12 μήνες. 

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, στα απογευματινά χειρουργεία πέρα από τη λίστα αναμονής, ο πολίτης θα καταβάλλει ένα αντίτιμο το οποίο θα είναι σίγουρα πολύ φθηνότερο αν έκανε το χειρουργείο σε ιδιωτική κλινική. 

Σημείωσε πως κανένας ασθενής για ογκολογικό χειρουργείο δεν έχει αναμονή στη χώρα μας. 

Όπως δήλωσε μέσα στο Σαββατοκύριακο ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, μέσα στην εβδομάδα θα ανακοινωθεί το σχετικό σχέδιο και οι λεπτομέρειες για τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων που θα γίνονται επί πληρωμή στα δημόσια νοσοκομεία.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Γεωργιάδης: Δωρεάν 50.000 απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ

Εκτινάχθηκαν πάνω από το 1,5 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου στην Υγεία

Πρεμιέρα για την Ενιαία Ψηφιακή Λίστα Χειρουργείων – Οι 5 κατηγορίες περιστατικών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News