Business & Finance Πέμπτη 8/02/2024, 08:01 ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΚΚΑΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκτινάχθηκαν πάνω από το 1,5 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου στην Υγεία

2 ευρώ από τα 3 ευρώ που χρωστάει το Ελληνικό Δημόσιο, τα χρωστά σε εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες και προμήθειες για το ΕΣΥ και τον ΕΟΠΥΥ

Εκτινάχθηκαν πάνω από το 1,5 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου στην Υγεία

Με συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές στα 1.509 εκατ. ευρώ από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ και τον ΕΟΠΥΥ, ο κλάδος της υγείας για μια ακόμη αφορά αποτελεί τον πιο «αδικημένο» όσον αφορά στο πεδίο των τακτικών εξοφλήσεων του Δημοσίου. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιοποίησε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, τα χρέη των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους, εκτινάχθηκαν στα 1.319 εκατ. ευρώ το τέλος του Δεκεμβρίου 2023, έναντι 907 εκατ. ευρώ το τέλος του 2022 ήτοι αύξηση 45,4%. Επίσης στον ΕΟΠΥΥ τα αντίστοιχα ληξιπρόθεσμα χρέη διαμορφώθηκαν στα 190 εκατ. ευρώ έναντι 145 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν.

Όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία του ΓΛΚ, την τελευταία διετία, τα συνολικά ληξιπρόθεσμα προς τους προμηθευτές υγείας έχουν σχεδόν διπλασιαστεί. Συγκεκριμένα το ληξιπρόθεσμα των Νοσοκομείων από 606 εκατ. ευρώ το τέλος του 2021, έφτασαν όπως είπαμε στα 1.319 εκατ. ευρώ στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς. Όσον αφορά στον ΕΟΠΥΥ, τα πράγματα δείχνουν πιο ελεγχόμενα και παρουσιάζουν καλύτερη εικόνα, καθώς αυξήθηκαν στη διετία κατά μόλις 21 εκατ. ευρώ. 

Από τα στοιχεία αποδεικνύεται επίσης ότι τα ληξιπρόθεσμα στον χώρο της υγείας αποτελούν και το μεγαλύτερο χρέος της Κυβέρνησης. Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΓΛΚ, στο τέλος του 2023, οι συνολικές ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Κράτους ήταν της τάξης των 2.243 εκατ. ευρώ, μειωμένες μάλιστα σε σχέση με το τέλος του 2022. Η συμμετοχή στο ποσό αυτό του κλάδου της υγείας έφτασε στο 67%. 

Δηλαδή 2 ευρώ από τα 3 ευρώ που χρωστάει το Ελληνικό Δημόσιο, τα χρωστά σε εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες και προμήθειες για το ΕΣΥ και τον ΕΟΠΥΥ. Μάλιστα αυτά τα χρέη φρενάρουν και την μεγαλύτερη αποκλιμάκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, την ώρα που η Οικονομία κινείται ανοδικά.  

Όπως επισημαίνει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, στα ποσά συμπεριλαμβάνονται τα rebate (υποχρεωτικές εκπτώσεις) και clawbak (υποχρεωτικές επιστροφές) από την πλευρά των προμηθευτών, τα οποία δεν έχουν ακόμα συμψηφιστεί.

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη των νοσοκομείων συνιστούν έναν χρόνιο βραχνά για την Πολιτεία, με δεδομένες και τις δεσμεύσεις απέναντι στους Θεσμούς, τον καιρό των μνημονίων και της ενισχυμένης εποπτείας που ακολούθησε. Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην πρόσφατη έκθεση μεταπρογραμματικής εποπτείας για την Ελλάδα εξέφρασε αυξημένη ανησυχία για το ζήτημα, για το οποίο έχει παραπέμψει τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.  

Να αναφέρουμε ακόμη ότι οι δύο κλάδοι οι οποίοι πλήττονται περισσότερο από τις καθυστερήσεις αποπληρωμής, είναι οι φαρμακευτικές εταιρείες και οι εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων. Μάλιστα τα νοσοκομεία φαίνεται να χρωστούν πάνω από 1 δισ. ευρώ στις εταιρείες αυτές, με τις εταιρείες των ιατροτεχνολογικών να τονίζουν την κρισιμότητα της κατάστασης. 

Από την πλευρά των φαρμακευτικών, η κατάσταση των οφειλών των νοσοκομείων θα αποκλιμακωθεί, αλλά εξ αιτίας των επιστροφών (clawback) μέσω των οποίων οι ίδιες οι φαρμακευτικές «σβήνουν» συνήθως το μεγαλύτερο μέρος των χρεών. 

Στόχος της Κυβέρνησης είναι μέσα από την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων, να εξορθολογιστεί η νοσοκομειακή δαπάνη και να μειωθεί δραστικά ο χρόνος αποπληρωμής των προμηθευτών. Τα μέτρα που εφαρμόζονται ήδη είναι η κεντρικοποίηση των προμηθειών από την ΕΚΑΠΥ (Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας), η καθιέρωση των DRGs, η σύσταση των προϋπολογισμών των νοσοκομείων από την αρχή της χρονιάς, αλλά και η επέκταση των διαπραγματεύσεων και των διαγωνισμών για φαρμακευτικά σκευάσματα.  

Διαβάστε επίσης:

Πού κατευθύνονται οι δημόσιοι πόροι – Υστερεί η Ελλάδα στην υγεία και την εκπαίδευση

Φαρμακευτικές: Στα 3,6 δισ. ευρώ οι επιβαρύνσεις το 2023 – Τα 13 μέτρα αντιμετώπισης

Γιατί συνεχίζεται η απάτη και η διαφθορά στον χώρο της υγείας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News