Business & Finance Τετάρτη 31/01/2024, 08:43 ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΚΚΑΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φάρμακα: Με 850 εκατ. ευρώ ενισχύεται η δημόσια δαπάνη για τη διετία 2024-2025

Φάρμακα: Με 850 εκατ. ευρώ ενισχύεται η δημόσια δαπάνη για τη διετία 2024-2025

Σε σημαντική ενίσχυση του προϋπολογισμού για την κάλυψη των πολιτών σε φάρμακα προχωρά το Υπουργείο Υγείας, με βάση βέβαια και τις δεσμεύσεις που έχει απέναντι στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF). Έτσι σωρευτικά για τη διετία 2024 και 2025, η δημόσια δαπάνη για φάρμακα πρόκειται να αυξηθεί κατά 850 εκατ. ευρώ και να ανέλθει στα 6,24 δισ. ευρώ (3,04 δισ. ευρώ το 2024 και περίπου 3,2 δισ. ευρώ το 2025).

Ειδικότερα μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης αναμένεται να ανακοινώσει την άμεση ενίσχυση του προϋπολογισμού φαρμάκων για την τρέχουσα χρονιά κατά 300 εκατ. ευρώ. Η ενίσχυση αυτή αφορά στην υποχρέωση του Δημοσίου απέναντι στο RRF για μείωση των επιβαρύνσεων των φαρμακευτικών εταιρειών λόγω υπέρβασης της δημόσιας δαπάνης για θεραπευτικά σκευάσματα (clawback). Επί της ουσίας τα χρήματα αυτά δίνονται νωρίτερα ενισχύοντας τον προϋπολογισμό, ενώ με βάση τη δέσμευση απέναντι στο RRF θα μπορούσαν να δοθούν μέσα στο 2025 με τη μορφή συμψηφισμού.

Επίσης όπως ανακοίνωσε και ο Υπουργός σε συνάντηση που είχε με τα μέλη της Φαρμακευτικής Επιτροπής του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, η δαπάνη για το 2024 αυξάνεται και κατά 70 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο της σύνδεσής της με την άνοδο του ΑΕΠ. Αυτό βέβαια έχει ήδη αποτυπωθεί στον Προϋπολογισμό του Κράτους, όπου προβλέπεται πως: «το επιτρεπόμενο όριο της φαρμακευτικής δαπάνης των δημόσιων νοσοκομείων σε δεδουλευμένη βάση είναι αυξημένο για το έτος 2024 σε σχέση με το 2023, καθώς έχει αναπροσαρμοστεί βάσει της προβλεπόμενης κατ’ έτος μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ σε σταθερές τιμές (άρθρο 25 του ν.4549/2018, Α’ 105) και διαμορφώνεται σε 553 εκατ. ευρώ (έναντι 537 εκατ. ευρώ για το 2023)». Επίσης αντίστοιχα για τον ΕΟΠΥΥ αναφέρεται ότι: «το όριο της φαρμακευτικής δαπάνης για το 2023 ανέρχεται σε 2.125 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2024 διαμορφώνεται σε 2.187 εκατ. ευρώ, ενδέχεται δε να αναπροσαρμοστεί με βάση τα προβλεπόμενα στην παρ.3 του άρθρου 25 του ν.4549/2018…».  

Αντίστοιχα λοιπόν και για το 2025 εκτιμάται ενίσχυση 470 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ, με τα 400 εκατ. ευρώ να αφορούν την υποχρέωση έναντι της ρήτρας του RRF για μείωση του clawback.

Σχετικά με το 2024 να σημειώσουμε ότι τα επιπλέον 300 εκατ. ευρώ στο μεγαλύτερο μέρος τους θα καλύψουν κυρίως νοσοκομειακά και λοιπά καινοτόμα φάρμακα. Μάλιστα μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Γεωργιάδης αναμένεται να ανακοινώσει την άμεση διάθεση 130 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των προϋπολογισμών των νοσοκομείων. Από τα υπόλοιπα, περίπου 50-60 εκατ. ευρώ θα δοθούν για την αύξηση του προϋπολογισμού για τα ιδιωτικά φαρμακεία ενώ το υπόλοιπο μέρος θα κρατηθεί σε ένα ποσοστό ως «αποταμίευση» και θα διατίθεται με βάση την πορεία της δαπάνης, στοχεύοντας κυρίως στην τόνωση των καινοτόμων φαρμάκων που διακινούνται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Ενέργειες για τον εξορθολογισμό της δαπάνης

Πέραν των παραπάνω το Υπουργείο αναμένεται να προχωρήσει και σε άλλες ενέργειες για τον έλεγχο των φαρμακευτικών δαπανών. Μία παρέμβαση που θα σχετίζεται με τον έλεγχο της πορείας του clawback, αφορά στη σύσταση Διυπουργικής Ομάδας με στελέχη των Υπουργείων Υγείας και Οικονομικών, που θα αναλάβει την παρακολούθηση της υπέρβασης για να γίνονται οι απαραίτητες άμεσες κινήσεις.

Άλλη μια σημαντική κίνηση ελάφρυνσης της δαπάνης αναμένεται να έρθει από την απενεργοποίηση των λεγόμενων «μη ενεργών» ΑΜΚΑ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, άμεσα θα απενεργοποιηθούν 172.000 «μη ενεργά» ΑΜΚΑ, που αφορούν κυρίως παλαιότερους μετανάστες γειτονικών χωρών που δεν κατοικούν όμως πλέον στην Ελλάδα, αλλά φαίνεται να διατηρούν δικαίωμα να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες υγείας. Αυτή και μόνο η κίνηση εκτιμάται ότι θα μείωση τη φαρμακευτική δαπάνη σταδιακά κατά 140 εκατ. ευρώ.

Αλλαγές αναμένονται και στην τιμολόγηση των βιοομοειδών, ενώ αναμένεται να δοθεί η δυνατότητα εξόδου από τη Θετική Λίστα, δηλαδή τον κατάλογο των φαρμάκων που αποζημιώνει η κοινωνική ασφάλιση, φαρμάκων με χαμηλή τιμή παράλληλη αύξηση της τιμής τους έως 15%, μια κίνηση που είχε προαναγγελθεί από τον Θάνο Πλεύρη.

Στο στόχαστρο μπαίνει και το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), το οποία προχωρά κάθε χρόνο σε έκτακτες εισαγωγές φαρμάκων αξίας άνω των 200 εκατ. ευρώ καθώς ο Αδωνις Γεωργιάδης αναμένεται σύντομα να ανακοινώσει μέτρα για τον έλεγχο της δαπάνης του ινστιτούτου.

Μια ακόμη παρέμβαση που έχει συζητηθεί, αφορά στα οικονομικότερα συνταγογραφούμενα φάρμακα που διατίθενται στα νοσοκομεία. Η ηγεσία του υπουργείου υγείας φαίνεται να εξετάζει,  το ενδεχόμενο να περιορίσει την προστασία που ισχύει για τα εν λόγω φάρμακα έναντι του clawback. Τα σκευάσματα με τιμή χαμηλότερη των 30 ευρώ είτε απαλλάσσονται από το clawback είτε αποδίδουν μικρότερο ποσοστό, με το υπόλοιπο ποσό της υπέρβασης να επιμερίζεται και πάλι στα υπόλοιπα φάρμακα. Αναμένεται αυτή η ευνοϊκή ρύθμιση να αφορά μόνο σε σκευάσματα με τιμή έως 15 ευρώ.

Τέλος στο σχεδιασμό του Υπουργείου για το φάρμακα στα νοσοκομεία περιλαμβάνεται και η διενέργεια διαγωνισμών για Μη Συνταγογραφούμενα Σκευάσματα. Αυτά μέχρι τώρα δεν φαίνεται να απασχολούσαν ιδιαίτερα καθώς αποτελούσαν ένα σχετικά περιορισμένο ποσοστό στον νοσοκομειακό προϋπολογισμό. Όμως αυτό δεν ήταν αμελητέο με αποτέλεσμα η δαπάνη τους να καλύπτεται μέσω του clawback το οποίο πλήρωναν μάλιστα εταιρείες που δεν τα διακινούσαν.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News