ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με 545 εκατ. ευρώ συμβάλλουν στις αποζημιώσεις του ΕΟΠΥΥ οι συμβεβλημένοι ιδιώτες και εταιρείες εκτός φαρμάκου

Με 545 εκατ. ευρώ συμβάλλουν στις αποζημιώσεις του ΕΟΠΥΥ οι συμβεβλημένοι ιδιώτες και εταιρείες εκτός φαρμάκου

Το 25% της χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ για την κάλυψη των αποζημιώσεων για νοσηλείες, εξετάσεις, ιατροτεχνολογικά προϊόντα, σκευάσματα αλλά και ιατρικές πράξεις, βάζουν από τα ταμεία τους οι αντίστοιχοι συμβεβλημένοι ιδιώτες πάροχοι. Η συνεισφορά αυτή καταβάλλεται με τη μορφή clawback δηλαδή με την επιστροφή χρημάτων στην οποία υποχρεούνται οι συμβεβλημένοι, επειδή ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών όλων των ασφαλισμένων πολιτών. Να επισημάνουμε βέβαια ότι στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνεται το clawback που επιβαρύνει τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία από τις μηνιαίες λίστες που δημοσιεύει ο ΕΟΠΥΥ για τη μηνιαία προείσπραξη clawback, όπου καταγράφονται τα επιτρεπόμενα όρια δαπανών του οργανισμού για παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας και ιατροτεχνολογικά προϊόντα και συμπληρώματα ειδικής διατροφής αλλά και τα σχετικά αιτήματα για αποζημιώσεις, φαίνεται ότι ενώ οι ανάγκες κοστολογούνται από τους παρόχους στα 2.138 εκατ. ευρώ, ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει μέχρι τα 1.593 εκατ. ευρώ.

Τα υπόλοιπα 545 εκατ. ευρώ καλούνται να καταβάλουν λοιπόν οι συμβεβλημένοι πάροχοι από το δικό τους ταμείο.

Η όλη αυτή διαδικασία προκαλεί σημαντικά προβλήματα και στους ασφαλισμένους, διότι σε πολλές περιπτώσεις, ειδικά όσον αφορά σε διαγνωστικές εξετάσεις, οι παροχοι αρνούνται να κλείσουν ραντεβού στους ασφαλισμένους, παρά την έκδοση σχετικών παραπεμπτικών, διότι γνωρίζουν ότι έχουν υπερβεί τα όρια του προϋπολογισμού και άρα θα κάνουν τις εξετάσεις…. δωρεάν!

Ποιοι πληρώνουν τα περισσότερα

Σύμφωνα λοιπόν με τα συγκεντρωτικά στοιχεία, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στις διαγνωστικές εξετάσεις. Μάλιστα οι γνωστές σε όλους εξετάσεις όπως αίματος, ούρων κ.λπ, φαίνεται να πληρώνουν ιδιαίτερα υψηλό clawback.

Συγκεκριμένα το 2023 η υποβληθείσα δαπάνη για Εξετάσεις Βιολογικών Υλικών έφτασε κοντά στα 410 εκατ. ευρώ ενώ ο αντίστοιχος προϋπολογισμός ήταν περί τα 246 εκατ. ευρώ, Έτσι το clawback διαμορφώθηκε στα 164 εκατ. ευρώ.

Επίσης για Μαστογραφίες, όπου η συνολική δαπάνη έφτασε τα 13,7 εκατ. ευρώ η σχετική επιβάρυνση ήταν 4,7 εκατ. ευρώ και για Μέτρηση Οστικής Πυκνότητας 4 εκατ. ευρώ. Ακόμη μεγαλύτερο φαίνεται το πρόβλημα στις αξονικές καθώς τα διαγνωστικά απέστειλαν δαπάνη για εξετάσεις CTs 58 εκατ. ευρώ και η επιβάρυνση που προέκυψε ήταν 20 εκατ. ευρώ, ενώ για μαγνητικές η υποβληθείσα δαπάνη ήταν 102 εκατ. ευρώ με το clawback να διαμορφώνεται στα περίπου 29 εκατ. ευρώ.

Επίσης και στα Υπερηχογραφήματα Ακτινοδιαγνωστικών Εργαστηρίων, η δαπάνη που δηλώθηκε ήταν περίπου 70 εκατ. ευρώ και το clawback φτάνει στα 19 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή και οι ιδιωτικές κλινικές καταβάλουν μεγάλο clawback καθώς το 2023 η συνολική υποβληθείσα δαπάνη έφτασε συνολικά στα 517 εκατ. ευρώ με τον προϋπολογισμό να είναι της τάξης των 378 εκατ. ευρώ και το clawback να διαμορφώνεται στα 139 εκατ. ευρώ. Εδώ, μεγάλη είναι η επιβάρυνση για νοσηλεία Ειδικών Επεμβάσεων όπου η δαπάνες έφτασαν στα 74 εκατ. ευρώ με το clawback να φτάνει τα 12 εκατ. ευρώ, αλλά και για τις ψυχιατρικές κλινικές με το clawback να φτάνει τα 5 εκατ. ευρώ.

Παρεμβάσεις Υπουργείου Υγείας

Προκειμένου να μειωθεί η επιβάρυνση των διαγνωστικών το Υπουργείο Υγείας, στο σχετικό νομοσχέδιο που ψηφίζεται άμεσα με τίτλο «Δράσεις δημόσιας υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας», υπάρχει άρθρο (25) όπου προβλέπεται πως: «Από 1.1.2014 ορίζεται η εκ μέρους των ασθενών καταβολή υπέρ του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. του ποσού του ενός (1) ευρώ ανά συνταγή που εκτελείται από τον εκάστοτε φαρμακοποιό. Οι δικαιούχοι περίθαλψης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. καταβάλλουν από την 1η.4.2024 στα συμβεβλημένα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και στους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς ένα (1) ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων βιολογικών υλικών και τρία (3) ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση απεικονιστικών ελέγχων».

Επίσης στο ίδιο νομοσχέδιο στο άρθρο 17 εισέρχεται διάταξη όπου μέσω της «Επιτροπής Ελέγχου Συνταγογραφίας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.» η οποία αποτελείται από 13 μέλη, θα υπάρχουν συνεχείς έλεγχοι και θα επιβάλλονται πρόστιμα σε όσους γιατρούς κάνουν κατάχρηση στην έκδοση παραπεμπτικών για εξετάσεις.

Διαβάστε επίσης:

Τι συζητούν στην Αθήνα οι CEOs των φαρμακευτικών – Η καινοτομία στο επίκεντρο

Φαρμακοβιομηχανία: Επενδύσεις 180 εκατ. και 1.000 νέες θέσεις εργασίας στην Τρίπολη από 3 εταιρείες

Υποχρηματοδότηση των ιατροτεχνολογικών προϊόντων για το διαβήτη καταγγέλλει ο ΣΕΙΒ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News