ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΦΑΓΕ: Mείωση όγκου πωλήσεων και κερδών ελέω πληθωρισμού

ΦΑΓΕ: Mείωση όγκου πωλήσεων και κερδών ελέω πληθωρισμού

Με διψήφια μείωση όγκου πωλήσεων και σημαντική υποχώρηση της μεικτής και καθαρής κερδοφορίας της έκλεισε το α’ εξάμηνο του 2022 για τη ΦΑΓΕ με την επίδραση των πληθωριστικών πιέσεων και των αυξήσεων στις τιμές των πρώτων υλών να είναι κάτι παραπάνω από ορατές στα αποτελέσματα της γαλακτοβιομηχανίας.

Ο τζίρος της αυξήθηκε οριακά, απόρροια των ανατιμήσεων, ο όγκος πωλήσεων υποχώρησε σημαντικά σχεδόν σε όλες τις μεγάλες αγορές που δραστηριοποιείται, καθώς η κατανάλωση σε γιαούρτι και λοιπά γαλακτοκομικά υποχωρεί συνεχώς, ενώ η κερδοφορία της, μεικτή και καθαρή υπέστη σημαντικό πλήγμα εξαιτίας της μεγάλης αύξησης της τιμής της πρώτης ύλης, του γάλακτος, αύξηση που πλησιάζει το 60%, αλλά και εξαιτίας της ισχυροποίησης του δολαρίου έναντι του ευρώ. 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η γαλακτοβιομηχανία οι πωλήσεις της κατά το α΄ εξάμηνο του 2022 διαμορφώθηκαν σε 279,9 εκατ. δολάρια, αυξημένες μόλις κατά 1,5% σε σύγκριση με το α΄ εξάμηνο του 2021. Όπως και η ίδια η εταιρεία επισημαίνει στην οικονομική της έκθεση η αύξηση αυτή οφείλεται στην αύξηση της μέσης καθαρής τιμής πώλησης των προϊόντων της κατά 15,7% σε όλες τις αγορές που δραστηριοποιείται, η οποία όμως «εξανεμίστηκε» από τη μείωση του όγκου πωλήσεων κατά 10,1% το ίδιο διάστημα. Μάλιστα, η μείωση του όγκου πωλήσεων ήταν τέτοια στην Ελλάδα, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο που οι αυξημένες τιμές δεν μπόρεσαν να αντισταθμίσουν τις απώλειες από την κάμψη της κατανάλωσης με συνέπεια στις παραπάνω χώρες η ΦΑΓΕ να καταγράψει μείωση και του τζίρου.

Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα οι πωλήσεις της σε αξία υποχώρησαν το α’ εξάμηνο του 2022 κατά 9,7%, στην Ιταλία κατά 14,4% και στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά 14,1%. Στις ΗΠΑ η αξία πωλήσεων αυξήθηκε κατά 13,4%. Επιπλέον, αρνητική επίδραση της τάξης του 4,1% είχε στον τζίρο της ΦΑΓΕ η ισχυροποίηση του δολαρίου έναντι του ευρώ και της στερλίνας.  Ο όγκος πωλήσεων το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου 2022 υποχώρησε κατά 20% στο Ηνωμένο Βασίλειο, κατά 17,8% στην Ιταλία, κατά 16,3% στην Ελλάδα και κατά 4,2% στις ΗΠΑ. 

Τα μεικτά κέρδη της ΦΑΓΕ υποχώρησαν κατά 22,9% και διαμορφώθηκαν σε 83,2 εκατ. δολάρια έναντι 108 εκατ. δολαρίων το α’ εξάμηνο του 2021. Τα μεικτά κέρδη αντιστοιχούσαν στο 29,7% των πωλήσεων το α΄ εξάμηνο του 2022 έναντι 39,2% το α’ εξάμηνο του 2021, κάτι που σύμφωνα με τη ΦΑΓΕ οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η τιμή του γάλακτος που χρησιμοποιείται στις εγκαταστάσεις της στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 59,4% και 46,9% αντιστοίχως. 

Μείωση 34,9% κατέγραψαν τα λειτουργικά κέρδη και διαμορφώθηκαν σε 23,3 εκατ. δολάρια από 35,8 εκατ. δολάρια το α’ εξάμηνο του 2021. Τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 8,6 εκατ. δολάρια από 21,8 εκατ. δολάρια πέρυσι, ενώ τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν στα 8,9 εκατ. δολάρια από 22,8 εκατ. δολάρια, μείωση της τάξης του 61% περίπου. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Τριπλέτα deals στα αναψυκτικά – μη αλκοολούχα ποτά

Αύξηση τζίρου αλλά με μείωση πωλήσεων στο λιανεμπόριο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News