ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τριπλέτα deals στα αναψυκτικά – μη αλκοολούχα ποτά

Τριπλέτα deals στα αναψυκτικά – μη αλκοολούχα ποτά

Ακόμη και μες στην εβδομάδα είναι πιθανό να γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις για την πώληση της Three Cents στην Coca – Cola HBC, καθώς οι σχετικές συζητήσεις βρίσκονται σύμφωνα με πληροφορίες στο τελικό στάδιο. Αν μη τι άλλο η νέα αυτή συμφωνία δείχνει ότι υπάρχει έντονη κινητικότητα στον κλάδο των μη αλκοολούχων ποτών, καθώς ήδη τις τελευταίες εβδομάδες είχαμε δύο επιχειρηματικές συμφωνίες που σχετίζονται με αναψυκτικά και χυμούς. Και οι τρεις επιχειρηματικές συμφωνίες, μάλιστα, βλέπουν προοπτικές ανάπτυξης στην αγορά εκτός Ελλάδος. Ο λόγος; Η αγορά συνολικά των μη αλκοολούχων ποτών (χυμοί, αναψυκτικά και εμφιαλωμένο νερό) υπολογίζεται σε 1,25 τρισ. δολάρια με προβλεπόμενο μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 7% για την επόμενη πενταετία, καθώς ανταποκρίνεται στο πρότυπο της υγιεινής διατροφής που επικρατεί το τελευταίο διάστημα, ενώ βρίσκει πρόσφορο έδαφος σε πολυπληθείς χώρες στις οποίες δεν επιτρέπεται η κατανάλωση αλκοόλ. 

Η Three Cents ιδρύθηκε μόλις το 2014 από τέσσερις νέους με εμπειρία στον χώρο των μπαρ και του εμπορίου, τους Δημήτρη Νταφόπουλο, Γιώργο Μπάγκο, Γιώργο Τσιρίκο και Βασίλη Καλαντζή. Έχοντας βρεθεί στο επενδυτικό στόχαστρο του fund Virtus International Partners από τον Σεπτέμβριο του 2018, πέρασε τελικά το 51% αυτής στο fund στις αρχές του 2020 και στη συνέχεια το 100%. Πέρυσι το fund Virtus έγινε ο κύριος μέτοχος της εισηγμένης στο ΧΑ Ideal Holdings εισφέροντας σε αυτό τις μετοχές και της Three Cents. Καθώς η Ideal Holdings είναι στην ουσία private equity fund εισηγμένο στο ΧΑ, ήταν βέβαιο ότι αναζητούσε την καλύτερη προσφορά για να αποεπενδύσει, με κέρδος για τους μετόχους του, από την Three Cents. Οι πωλήσεις της Three Cents στο εξωτερικό αναμένεται να υπερβούν τις πωλήσεις της στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι αναμένεται φέτος ρεκόρ πωλήσεων στην εγχώρια αγορά. Η εταιρεία εξάγει τα προϊόντα της σε πάνω από 34 χώρες. 

Tο 2021 οι πωλήσεις της διαμορφώθηκαν σε 7,7 εκατ. ευρώ και τα EBITDA σε 1,5 εκατ. ευρώ. H Three Cents διατηρεί την έδρα της στο Λονδίνο, ενώ η εμφιάλωση των αναψυκτικών γίνεται στην Ελλάδα, στο εργοστάσιο του «Μεταξά» στην Κηφισιά. Αν και αρχικά τα προϊόντα ήταν διαθέσιμα μόνο στο κανάλι της εστίασης, η εταιρεία τον Νοέμβριο του 2020, αποφάσισε να τα διαθέσει και στο κανάλι του σούπερ μάρκετ, σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσει τις απώλειες που υπήρχαν λόγω της αναστολής λειτουργίας για πολλούς μήνες του κλάδου της εστίασης. 

Με την επικείμενη προσθήκη των Three Cents στο χαρτοφυλάκιό της η Coca – Cola HBC θα αποκτήσει τα δικά της προϊόντα στην κατηγορία των mixers και μάλιστα προϊόντων που θεωρούνται premium σε σύγκριση με τα υπόλοιπα που υπάρχουν στην αγορά, ενισχύοντας ταυτόχρονα τη στρατηγική της για την διάθεση ροφημάτων για όλες τις ώρες της ημέρας. Σήμερα η Coca – Cola HBC παράγει τα mixers Schweppes, σήμα όμως που ανήκει στην The Coca – Cola Company.  

Η άλλη επιχειρηματική συμφωνία που αποτελεί ήδη γεγονός είναι αυτή ανάμεσα στην «ΧΗΤΟΣ ΑΕΒΕ» (γνωστή από το νερό ΖΑΓΟΡΙ) και τη Green Cola για τη δημιουργία κοινής εταιρείες με έδρα στο Λονδίνο, την Green Beverages Group Plc. Οι δύο εταιρείες, οι οποίες έτσι κι αλλιώς είχαν ξεκινήσει συνεργασία από την 1η Ιανουαρίου 2022 με την ανάληψη της διανομής και εμπορίας των προϊόντων της Green Cola από την «ΧΗΤΟΣ ΑΕΒΕ», δημιούργησαν την κοινή εταιρεία με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξή τους στο εξωτερικό μέσω και της αναζήτησης διεθνών κεφαλαίων, ακόμη και μέσω της εισόδου του νέου εταιρικού σχήματος στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. 

Η τρίτη επιχειρηματική συμφωνία που έκλεισε -καθώς φέρεται να έχουν πέσει και οι τελικές υπογραφές – είναι αυτή για την εξαγορά της «Ελληνικοί Χυμοί ΑΕ» από τους Σπύρο Θεοδωρόπουλο και Απόστολο Ταμβακάκη. Πριν από λίγες ημέρες, άλλωστε, ιδρύθηκε και η Juice Invest μέσω της οποίας περνά ο έλεγχος της «Ελληνικοί Χυμοί ΑΕ» στους προαναφερθέντες επιχειρηματίες. Το 67,55% της Juice Invest κατέχει η Bespoke SGA Holdings, το νέο επενδυτικό όχημα του Σπ. Θεοδωρόπουλου και το 32,45% στο fund EOS Capital Partners με επικεφαλής τον Απ. Ταμβακάκη. 

Η εταιρεία «Ελληνικοί Χυμοί» ιδρύθηκε το 2003 και οι εγκαταστάσεις της βρίσκονται στη Βιομηχανική Περιοχή Λάρισας σε ιδιόκτητο χώρο 20 στρεμμάτων. Πρόκειται για εγκαταστάσεις 13.500 τ.μ., ενώ το εργοστάσιο καλύπτει επιφάνεια 5.600 τ.μ. Η εταιρεία είναι γνωστή στην αγορά για τους χυμούς Viva και Belo, ενώ έχει πολύ έντονη δραστηριότητα στην κατηγορία των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, συνεργαζόμενη με πολλές και μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Αυτή, άλλωστε, η δραστηριότητα θεωρείται και το δυνατό της σημείο. H εταιρεία δραστηριοποιείται, επίσης, και στην παραγωγή χυμού ντομάτας.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Ideal Holdings: Σε συζητήσεις με τη Coca-Cola HBC για την πώληση της Three Cents

Ελληνικοί Χυμοί: αυξημένος τζίρος, μειωμένα κέρδη και στο βάθος…Juice Invest

Θεοδωρόπουλος – Ταμβακάκης αγοράζουν τους «Ελληνικούς Χυμούς» 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News