ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Χρ. Μεγάλου: Διαχειρίσιμες οι επιπτώσεις της κρίσης – Ανάπτυξη 6% εφέτος

Χρ. Μεγάλου: Διαχειρίσιμες οι επιπτώσεις της κρίσης – Ανάπτυξη 6% εφέτος

Ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 6%, διπλάσιο από το μέσο ευρωπαϊκό όρο, προβλέπει η διοίκηση της τράπεζα Πειραιώς για το τρέχον έτος, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε διαφορετικό σημείο του οικονομικού κύκλου σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Όπως επεσήμανε ο CEO του Ομίλου Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου στο πλαίσιο της ενημέρωσης των αναλυτών για τα αποτελέσματα του β’ τριμήνου «η Ελλάδα μετά την έξοδο από την 10ετή οικονομική κρίση βρίσκεται σε μια δυναμική συγκυρία κάλυψης του επενδυτικού κενού, αξιοποιώντας και τα κονδύλια του RRF» και παρά το γεγονός ότι «παραμένουμε σε εγρήγορση, τα σημερινά δεδομένα δεν παραπέμπουν σε επιδείνωση των βασικών οικονομικών μεγεθών, ενώ οι όποιες επιπτώσεις της κρίσης αναμένουμε ότι θα είναι διαχειρίσιμες.

 Έμφαση δόθηκε από την διοίκηση της Τράπεζας στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 9% στο τέλος του εξαμήνου με στόχο ο δείκτης NPE να μειωθεί στο 8% έως τα τέλη του χρόνου και να διαμορφωθεί στο μέσο ευρωπαϊκό όρο έως το 2024. Περαιτέρω «σκοπεύουμε σε αύξηση των εξυπηρετούμενων δανείων πάνω από τα 2 δισ. ευρώ το 2022, σε δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (fully loaded CET1) 11% από 10,2% στο τέλος μήνου και κέρδη ανά μετοχή 0,35 ευρώ», επεσήμανε ο κ. Μεγάλου, σημειώνοντας ότι ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώνεται στο 16,7% και ενσωματώνει μαξιλάρι 200 μονάδων βάσης. Η κεφαλαιακή βάση ενισχύθηκε από τις τρεις συνθετικές τιτλοποιήσεις που υλοποίησε η Τράπεζα αποφέροντας μείωση των RWA κατά 1,1 δισ. ευρώ, ενώ στο πρόγραμμα είναι άλλα 500 εκατ. ευρώ, που θα ενισχύσουν περαιτέρω την κεφαλαιακή βάση.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα 6μήνου η Τράπεζα πέτυχε καθαρή πιστωτική επέκταση 1,5 δισ. ευρώ από τα οποία το 1,2 δισ. ευρώ το β’ τρίμηνο του 2022, ενώ ο στόχος για το σύνολο του έτους αναθεωρείται προς τα πάνω στα 2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς τα στοιχεία του β’ τριμήνου δείχνουν αρνητική επίδοση νέων NPEs κατά 250 εκατ. ευρώ, ενώ για το σύνολο του έτους η πρόβλεψη είναι ότι δεν θα υπάρξουν νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. 

Σημειώνεται ότι το προ φόρων αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε κέρδη 93 εκατ. ευρώ το β’ τρίμηνο του 2022 και κέρδη 635 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο. Το προ φόρων αποτέλεσμα σε εξομαλυμένη βάση διαμορφώθηκε σε κέρδη 119 εκατ. ευρώ το β’ τρίμηνο του 2022 και κέρδη 306 εκατ. το εξάμηνο του τρέχοντος. Τα κέρδη ανά μετοχή, εξομαλυμένα για μη επαναλαμβανόμενα στοιχεία, αυξήθηκαν σε 0,21 το α’ εξάμηνο του 2022, σημαντικά υψηλότερα σε σύγκριση με 0,10 ευρώ το α’ εξάμηνο 2021. Το καθαρό αποτέλεσμα μετόχων του Ομίλου ανήλθε σε κέρδος 92 εκατ. ευρώ το β’ τρίμηνο του 2022 και 614 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε 0,47 το α’ εξάμηνο του 2022.

Ως αποτέλεσμα των θετικών αποτελεσμάτων του β’ τριμήνου η διοίκηση της Πειραιώς αναθεωρεί προς τα πάνω τους στόχους του επιχειρησιακού πλάνου, προσδοκώντας

  • Εξομαλυμένα κέρδη ανά μετοχή περίπου 0,35 ευρώ, από 0,05 προηγουμένως-
  • Δείκτη CET1 (fully loaded) 11% περίπου, από 10% προηγουμένως
  • Aύξηση των καθαρών εξυπηρετούμενων δανείων κατά περίπου 2 δισ. ευρώ, από 1,2 δισ. ευρώ προηγουμένως
  • Δείκτης NPE στο 8% από 9% προηγουμένως
  • Απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων σε εξομαλυμένη βάση περίπου 8% από1% προηγουμένως

 Η επίτευξη των αναθεωρημένων στόχων βασίζεται στην πρόβλεψη για αύξηση των εσόδων στο 1,8 δισ. ευρώ από 1,5 δισ. ευρώ, μείωση του κόστους κατά 800 εκατ. ευρώ, μειωμένες προβλέψεις στα 400 εκατ. ευρώ από 500 εκατ. ευρώ πριν, κέρδη μετά από φόρους 500 εκατ. ευρώ από 100 εκατ. ευρώ πριν και κέρδη ανά μετοχή 0,35 ευρώ από 0,05 ευρώ. 

Διαβάστε επίσης:

Τρ. Πειραιώς: Κέρδη ανά μετοχή 0,21 ευρώ το α’ εξάμηνο – Βελτιώνει τους στόχους για το έτος

Athens Heart: Σχέδια για επέκταση και νέες χρήσεις

ΕΥ: Δραματική μείωση των IPOs το 2022 σε όλο τον κόσμο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News