ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στο CVC Capital περνά η Εθνική Ασφαλιστική

Στο CVC Capital περνά η Εθνική Ασφαλιστική

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας και του CVC Capital Partners για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, έχοντας λάβει την έγκριση της DG Comp και της ΤτΕ, που ενέκρινε την μεταβίβαση του 100% της Εθνικής Ασφαλιστικής στη νεοσύστατη -από το CVC Partners- Ethniki Holding με έδρα το Λουξεμβούργο.

 Στο πλαίσιο της συμφωνίας, το CVC θα αποκτήσει το 90,1% της Εταιρείας μέσω 12 νομικών προσώπων και συγκεκριμένα τα: CVC NOMINEES,  CVC CAPITAL PARTNERS SICAV- FIS S.A.,  CVC CAPITAL PARTNERS 2013 PCC,  CVC MMXII LIMITED, CVC PORTFOLIO HOLDINGS LIMITED,  CVC MANAGEMENT HOLDINGS LIMITED,  CVC GROUP HOLDINGS L.P., CVC CAPITAL PARTNERS FUND HOLDINGS LIMITED, CVC CAPITAL PARTNERS VII, CVC CAPITAL PARTNERS VII (Α) L.P.,  CVC CAPITAL PARTNERS VII ASSOCIATES L.P. και CVC CAPITAL PARTNERS INVESTMENT EUROPE VII L.P. .. 

Η Εθνική Τράπεζα, η οποία θα αποκτήσει επίσης το 9,99% της Ethniki Holding.

Η μεταβίβαση έχει λάβει την αντίστοιχη έγκριση της εποπτικής αρχής της Κύπρου και έως τα τέλη της εβδομάδας αναμένεται και η έγκριση των ρουμανικών αρχών, που εποπτεύουν τις αντίστοιχες δραστηριότητες στις δύο χώρες στις οποίες η Εθνική Ασφαλιστική διατηρεί θυγατρικές και αποτελούν επίσης μέρος της συμφωνίας. 

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία με το CVC προβλέπει ότι το τίμημα που θα καταβάλλει άμεσα ανέρχεται σε 234 εκατ. ευρώ. Επιπλέον 125 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε πέντε χρόνια και άλλα 90 εκατ. ευρώ εφόσον επιτευχθούν συγκεκριμένοι στόχοι απόδοσης από την πώληση τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων από τη Εθνική Τράπεζα από το 2022 έως το 2026. Από αυτά τα 30 εκατ. ευρώ τελούν υπό την αίρεση ότι θα έχει επιτευχθεί η απόδοση την οποία έχει θέσει ως στόχο το CVC. 

Η διοίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής υπό την νέα μετοχική σύνθεση θα ασκείται υπό τον σημερινό διευθύνοντα σύμβουλος κ. Σταύρο Κωνσταντά, ενώ για τη θέση του προέδρου έχει προταθεί ο Πολωνός κ.Andrzej Klesyk. Ως εκτελεστικά μέλη προτείνονται οι κ. Καραγρηγορίου Σταύρος – CFO της Εθνικής Ασφαλιστικής και Αναστασίου Τάσος από την Hellas Direct, ενώ ως μη εκτελεστικά μέλη οι Peter Rutland, Άλεξ Φωτακίδης, Κωστής Ρόκας, ως εκπρόσωποι του CVC και η Χριστίνα Θεοφιλίδη από την πλευρά της Εθνικής τράπεζας, που θα συμμετέχει με έναν εκπρόσωπο στο Δ.Σ. 

 Η Εταιρεία ολοκλήρωσε πρόσφατα το δεύτερο – τα τελευταία δύο χρόνια – πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου στο οποίο συμμετείχαν 115 υπάλληλοι και έτσι το  προσωπικό μειώνεται  κοντά στα 550. Η διοίκηση της Εταιρείας όπως προκύπτει από επιστολή του διευθύνοντος συμβούλου κ. Σταύρου Κωνσταντά επιδιώκει την υπογραφή νέας επιχειρησιακής σύμβασης ετήσιας διάρκειας με ισχύ από την 1η Απριλίου και με πλήρη διατήρηση, όπως σημειώνει στην σχετική ανακοίνωσή της προς το προσωπικό «όλων των μισθολογικών παροχών των εργαζομένων, ως έχουν, χωρίς όμως το άρθρο 5 περί ομαδικών απολύσεων», προοπτική στην οποία εναντιώνεται ο Σύλλογος των υπαλλήλων. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News