Business & Finance Σάββατο 12/02/2022, 14:48
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μπουτάρης: Σανίδα σωτηρίας από τη σουηδική Sterner Stenhus

Μπουτάρης: Σανίδα σωτηρίας από τη σουηδική Sterner Stenhus

Ρόλο «λευκού ιππότη» για τη διάσωση της ιστορικής οινοποιίας «Ι. Μπουτάρης & Υιός», με τη συνδρομή και της Premia Properties, επιχειρεί να αναλάβει η σουηδική Sterner Stenhus του ομογενούς επιχειρηματία κ. Ηλία Γεωργιάδη. Εφόσον οι σχετικές συζητήσεις στεφθούν με επιτυχία, η μεν Sterner Stenhus θα αποκτήσει μετοχική συμμετοχή και διοικητικό ρόλο στην «Μπουτάρης», η δε Premia Properties θα αποκτήσει το σύνολο των ακινήτων της οινοποιίας. Υπενθυμίζεται ότι η Sterner Stenhus είναι ο βασικός μέτοχος της Premia Properties.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Νίκου Ρουσάνογλου στην «Κ», πηγές που έχουν γνώση των σχετικών συζητήσεων σημειώνουν ότι η Premia θα εισπράττει ενοίκια από την εταιρεία που θα προκύψει μετά τη διαδικασία εξυγίανσης της «Μπουτάρης», τα οποία ετησίως υπολογίζεται ότι θα μπορούσαν να διαμορφωθούν σε επίπεδο μεγαλύτερο του 1 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, θα αποκτήσει πρόσβαση και σε ακίνητα σημαντικού τουριστικού ενδιαφέροντος, όπως, για παράδειγμα, εκτάσεις στη Σαντορίνη και στην Κρήτη. Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζουν και άλλα ακίνητα της εταιρείας, όπως π.χ. η έδρα της στο Πικέρμι και το οινοποιείο της Νάουσας, που είναι από τα μεγαλύτερα του είδους του. Η «Μπουτάρης» διαθέτει επίσης ακίνητο και στην περιοχή της Νεμέας.

Αντιστοίχως, αντικείμενο των συζητήσεων με την doValue, που είναι ο βασικός πιστωτής, και στελέχη της οινοποιίας είναι και το σχέδιο διάσωσης της «Μπουτάρης», στην οποία η Sterner Stenhus επιθυμεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, μαζί με ομάδα επενδυτών. Ακολουθώντας το μοντέλο που εφαρμόστηκε και στην Premia Properties (τότε Pasal Development), ο κ. Γεωργιάδης έχει επεξεργαστεί ένα συγκεκριμένο πλάνο δράσεων, το οποίο περιλαμβάνει την αναμόρφωση του μοντέλου λειτουργίας της «Μπουτάρης», εστιάζοντας ιδιαίτερα στον τομέα των εξαγωγών. Η όποια συμφωνία επιτευχθεί θα πρέπει ασφαλώς να λάβει και το πράσινο φως από το Πρωτοδικείο Αθηνών.

Σε χθεσινή απάντησή της σε επιστολή της Επ. Κεφαλαιαγοράς, η Premia επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται σε διερευνητικές συζητήσεις με την «Μπουτάρης» και τους πιστωτές της (doValue) «για ενδεχόμενη συναλλαγή που αφορά την απόκτηση της ακίνητης περιουσίας της “Μπουτάρης”». Συμπλήρωσε όμως ότι «μέχρι σήμερα δεν υπάρχει δεσμευτική συμφωνία με τους βασικούς πιστωτές και σε κάθε περίπτωση επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει βεβαιότητα για την έκβαση των συζητήσεων». Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, τα ακίνητα της «Μπουτάρης» εντάσσονται στους στρατηγικούς κλάδους ενδιαφέροντος της Premia, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και τα βιομηχανικά ακίνητα ελαφράς όχλησης (light industrial), ιδιαίτερα όσα πληρούν και κριτήρια βιωσιμότητας, όπως τα συγκεκριμένα. Τις σχετικές διαπραγματεύσεις επιβεβαίωσε με έτερη ανακοίνωση χθες και η πλευρά της «Μπουτάρης».

Υπενθυμίζεται ότι η Premia έχει ήδη συνεργαστεί με την doValue, με αντικείμενο την απόκτηση τριών συγκροτημάτων διαμερισμάτων (serviced apartments), τα οποία αξιοποιούνται ως φοιτητικές κατοικίες. Η Premia απέκτησε συνολικά 153 διαμερίσματα επιφάνειας 7.700 τ.μ. σε Αθήνα (Κυψέλη), Πάτρα και Θεσσαλονίκη, τα οποία μισθώνονται από τη Hamlet Student Flats, η οποία έχει αναλάβει και τη λειτουργία τους. Πρόκειται για την εταιρεία στην οποία ανήκαν τα ακίνητα πριν μεταβιβαστούν στην Premia έναντι διαγραφής ισόποσου ύψους τραπεζικού δανεισμού. Οι συμβάσεις μίσθωσης είναι 20ετούς διάρκειας και αποφέρουν στην εισηγμένη ετήσια έσοδα ύψους 640.000 ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Συμφωνία Allianz για την εξαγορά της Ευρωπαϊκής Πίστης

Μειώνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη ΛΑΡΚΟ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News