Business & Finance Πέμπτη 10/02/2022, 16:21
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μειώνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη ΛΑΡΚΟ

Εξετάζουν αν θα συνεχίσουν στον διαγωνισμό οι δύο διεκδικητές που απέμειναν

Μειώνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη ΛΑΡΚΟ

Eξασθενεί το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη ΛΑΡΚΟ, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση δραστηριοποιείται έντονα για την επίλυση κρίσιμων ζητημάτων, όπως το εργασιακό και το περιβαλλοντικό, και ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίησή της εισέρχεται στο στάδιο της υποβολής δεσμευτικών προσφορών.

Αν και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, τόνισε χθες στη Βουλή ότι είναι «τρία τα σχήματα που ενδιαφέρονται αυτή τη στιγμή για τη ΛΑΡΚΟ», στην τελική κούρσα φαίνεται να έχουν απομείνει δύο, εκ των οποίων το ένα έχει ήδη βάλει την όπισθεν και το άλλο έχει τραβήξει χειρόφρενο αναμένοντας «κάποια ορατότητα» για να πάει προς τα εμπρός.

Από πολλές πλευρές, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Χρύσας Λιάγγου στην «Κ», επιβεβαιώνεται η υπαναχώρηση από τον διαγωνισμό της Commodity and Mining Insight Ireland Limited (εξειδικευμένη εταιρεία παροχής συμβουλών και διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, με εξειδίκευση στον τομέα των μετάλλων και ορυκτών), που σημαίνει ότι η έκβαση του διαγωνισμού θα κριθεί από το κατά πόσο θα παραμείνουν οι δύο ελληνικές εταιρείες, η Mytilineos και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που συμμετέχει σε κοινοπραξία με την AD Holdings AG, εταιρεία συμμετοχών με έδρα την Ελβετία.

Η Mytilineos, σύμφωνα με κύκλους της εταιρείας, δεν ενδιαφέρεται πλέον για τη ΛΑΡΚΟ, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί η οριστική επενδυτική απόφαση σχετικά με τη συνέχιση της συμμετοχής της στον διαγωνισμό. «Δεν είμαστε 100% σίγουροι ότι έχουμε την ορατότητα για να συμμετάσχουμε στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, αν και το ενδιαφέρον μας για τη ΛΑΡΚΟ είναι πάγιο», δηλώνουν στην «Κ» κύκλοι της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Οι ίδιοι κύκλοι εστιάζουν στο ζήτημα του εργασιακού και του περιβαλλοντικού, για τα οποία αναγνωρίζουν ότι η κυβέρνηση έχει επιδείξει έντονη δραστηριότητα το τελευταίο διάστημα. Το πώς θα διαχειριστεί η κυβέρνηση το εργασιακό, παρά τις προθέσεις επίλυσής του που έχει επιδείξει το τελευταίο διάστημα, μετά τις αντιδράσεις που έχουν ξεσπάσει σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, παραμένει ασαφές για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, όπως αντίστοιχα και το περιβαλλοντικό. Τα ζητήματα συμμόρφωσης των δραστηριοτήτων της ΛΑΡΚΟ με την περιβαλλοντική νομοθεσία δεν επιλύονται με τη διασφάλιση πενταετούς προσαρμογής, εκτιμούν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές. Οπως επισημαίνουν, το βάρος του κόστους προσαρμογής μεταφέρεται στον ιδιώτη, όπως και το βάρος από παραβάσεις που μπορεί να μην απασχόλησαν όσο η εταιρεία ήταν υπό δημόσιο έλεγχο, αλλά υπό το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς μπορεί να εξελιχθούν σε μείζονα προβλήματα.

Ο σκεπτικισμός των εναπομεινάντων επενδυτών εκφράζεται μόλις λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της διαδικασίας δεσμευτικών προσφορών, που σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται μέσα στον Μάρτιο. Εάν μέχρι τότε δεν δοθεί οριστική και βιώσιμη λύση στο εργασιακό και το περιβαλλοντικό, το ενδεχόμενο ο διαγωνισμός να καταστεί άγονος είναι μεγάλο και σύμφωνα με πληροφορίες προβληματίζει ήδη τα συναρμόδια υπουργεία, αφού κάτι τέτοιο μεταφράζεται σε οριστικό λουκέτο. Σε μια προσπάθεια να επισπεύσουν τις διαδικασίες και να ολοκληρωθεί με επιτυχία το εγχείρημα, οι συναρμόδιοι υπουργοί κοινοποίησαν στα συνδικάτα τις προηγούμενες ημέρες το σχέδιο απόλυσης των 1.080 εργαζομένων, ενώ το ΥΠΕΝ κατέθεσε στη Βουλή τροπολογία που προβλέπει τη νομιμοποίηση όλων των αυθαίρετων κτισμάτων της εταιρείας.

Σύμφωνα με την τροπολογία, για τα συγκεκριμένα αυθαίρετα δεν θα καταβάλλονται από τον επενδυτή παράβολα και πρόστιμα, ενώ δεν θα ισχύει η απαγόρευση για τις μισθώσεις και τις παραχωρήσεις. Για τις πρόχειρες και προσωρινές κατασκευές θα εφαρμόζεται η διαδικασία της οικειοθελούς κατεδάφισης ή απομάκρυνσης.

Διαβάστε επίσης:

Το «take it or leave it» για τη ΛΑΡΚΟ και η καταγγελία της Μυτιληναίος για την Imerys

Δεύτερη ευκαιρία με τον νέο πτωχευτικό: Οι περιπτώσεις πέντε μεγάλων επιχειρήσεων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News