ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα χρυσά deals στον κλάδο των τροφίμων

Τα χρυσά deals στον κλάδο των τροφίμων

Τουλάχιστον 20 μεγάλες και μικρότερες επιχειρηματικές συμφωνίες στον κλάδο των τροφίμων έγιναν μες στο 2021, δείχνοντας αν μη τι άλλο ότι ο εν λόγω κλάδος εξακολουθεί να είναι ένας από τους πλέον ισχυρούς της ελληνικής μεταποίησης και από τους πλέον δυναμικούς, αν και παραδοσιακός, εν γένει της επιχειρηματικής σκηνής.  

Το έτος χαρακτηρίστηκε από το πλέον εντυπωσιακό από πλευράς τιμήματος deal ανάμεσα στην Mondelez International και την Chipita, με τον αμερικανικό κολοσσό των σνακς να δίνει περίπου 2 δισ. δολάρια για την απόκτηση της ελληνικής εταιρείας, συμφωνία η οποία ολοκληρώθηκε τυπικά στις αρχές του νέου έτους και συγκεκριμένα μόλις την περασμένη Δευτέρα, 3 Ιανουαρίου 2022.  

Καθοριστικό ρόλο, πάντως, στις εξελίξεις στον κλάδο των τροφίμων διαδραμάτισαν τη χρονιά που πέρασε το αμερικανικών συμφερόντων fund CVC, αλλά και τα μικρότερα, αλλά ιδιαιτέρως δραστήρια ελληνικών συμφερόντων funds Decca Investments, Elikonos και EOS Capital Partners.  

Στις αρχές του 2021 το fund Elikonos Capital Partners επένδυσε 4 εκατ. ευρώ στη «Μέγας Γύρος», κατέχοντας πλέον το 20% του μετοχικού κεφαλαίου αυτής. Η δραστηριότητα του εν λόγω fund στον κλάδο των τροφίμων συνεχίστηκε μέσα στο 2021, καθώς τον Φεβρουάριο ανακοίνωσε ότι συνεπενδύει 11 εκατ. ευρώ με το fund EOS Capital Partners (εκ των οποίων τα 4 εκατ. ευρώ το Elikonos) για την εξαγορά μειοψηφικής συμμετοχής στην εταιρεία Eurocatering, γνωστή κυρίως από τις έτοιμες συσκευασμένες σαλάτες με την επωνυμία «Φρεσκούλης». Στα τέλη Ιουλίου η «Μινέρβα Ελαιουργική», μέτοχος της οποίας είναι το εν λόγω fund, όπως και η Decca εξαγόρασε την εταιρεία «Mediterranean Foods», γνωστή κυρίως από τη μουστάρδα Brava. Τον Μάρτιο προηγήθηκε η εξαγορά από τη «Μινέρβα» των σημάτων Pummaro και Pelargos από τη Unilever, καθώς και το εργοστάσιο παραγωγής τοματικών προϊόντων στη Γαστούνη. 

Ένα ακόμη fund, το το SMERemediumCap «SMERC» εισήλθε στον κλάδο των τροφίμων, αποκτώντας τον Μάρτιο του 2021 ποσοστό στην εξαγωγική εταιρεία φρέσκων φρούτων «Krop».  

Το fund CVC που επιδίδεται σε πολύ μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα και μάλιστα όχι μόνο στον κλάδο των τροφίμων ολοκλήρωσε μες στο 2021 την εξαγορά της Vivartia, ενώ προχώρησε και στην απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη».  

H ανάληψη του ελέγχου της Vivartia από το CVC πυροδότησε σειρά άλλων εξαγορών στον κλάδο των τροφίμων, πέραν αυτής που αφορά στη «Δωδώνη». Ο νέος ιδιοκτήτης της Vivartia αποφάσισε να αποδεσμευθεί από τη ΜΕΒΓΑΛ πουλώντας το ποσοστό που είχε η ΔΕΛΤΑ στην οικογένεια Χατζάκου και στον Σπύρο Θεοδωρόπουλο. Επίσης, το CVC αποφάσισε να ενισχύσει την παρουσία της Vivartia στον κλάδο των κατεψυγμένων ζυμών και αύξησε σε 75% το ποσοστό της στις εταιρείες «Ελληνική Ζύμη» και «Άλεσις», οι οποίες ήταν ήδη θυγατρικές της κατά 49% και 51% αντιστοίχως. Στα τέλη Νοεμβρίου η Vivartia προχώρησε επίσης στην εξαγορά του 100% της εισαγωγικής εταιρείας γαλακτοκομικών ειδών «Δανιήλ Σ Γκατένιο & Υιός Α.Ε.».  

Σημαντικές εξελίξεις υπήρχαν και από άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των ζυμών και του εμφιαλωμένου νερού. Η βελγική Lorraine Bakery εξαγόρασε το 50% της Bake Hellas, ενώ η SwitzGroup προχώρησε στην εξαγορά του 70% της γνωστής αλυσίδας παραγωγής και εμπορίας κουλουριών «Κουλουράδες». 

Μες στο 2021 εξάλλου η ΧΗΤΟΣ ΑΕΒΕ προχώρησε στην εξαγορά της εταιρείας εμφιάλωσης νερού Ζήρεια ΕΠΕ, ενώ η «Λουξ Μαρλαφέκας» εξαγόρασε το 42,34% της εταιρείας «Δίρφυς». Αίσθηση προκάλεσε εξάλλου και μένει να δούμε τη συνέχεια η εξαγορά των εγκαταστάσεων εμφιάλωσης νερού ΗΒΗ – Λουτράκι από την εταιρεία N.U. Aqua.  

Λίγο πριν τελειώσει η χρονιά η Μέλισσα – Κίκιζας ανακοίνωσε την εξαγορά της εταιρείας ελαιολάδου Terra Creta, ενώ το 2021 κατατέθηκε επιτέλους η περίφημη συμφωνία εξυγίανσης της «Καλλιμάνης» (πρόκειται να εκδικασθεί στις 18 Ιανουαρίου 2022) που προβλέπει την ανάληψη του ελέγχου της εταιρείας κατεψυγμένων αλιευμάτων από την τουρκική Dardanel. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News