ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες: Μπαράζ νέων ομολογιακών εκδόσεων – Στα 15,5 δισ. ευρώ οι ανάγκες

Κάθε τράπεζα στο πλαίσιο των υποχρεώσεων MREL έχει συγκεκριμένο όριο εκδόσεων, ανά κατηγορία ομολόγων

Τράπεζες: Μπαράζ νέων ομολογιακών εκδόσεων – Στα 15,5 δισ. ευρώ οι ανάγκες

Στα 15,5 δισ. ευρώ ανεβάζει ο SRB (Single Resolution Board) τις ανάγκες των τεσσάρων συστημικών τραπεζών προκειμένου να πιάσουν τους στόχους για τις ελάχιστες απαιτήσεις για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις (Minimum Requirements for Own Funds and Eligible Liabilities – MREL) έως και το 2024. Πρόκειται για κεφάλαια που θα αντληθούν μέσω senior prefered ομολόγων (υψηλής εξασφάλισης ), Tier II (μειωμένης εξασφάλισης ομόλογα) ή AT1 τίτλους προκειμένου οι ελληνικές τράπεζες να πιάσουν το στόχο που έχει θέσει ο SRB για ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις ύψους 25,93%. 

Οι επικαιροποιημένες κεφαλαιακές ανάγκες στο πλαίσιο των υποχρεώσεων MREL δημοσιοποιήθηκαν σήμερα από τον SRB και έχουν ανακοινωθεί στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες προγραμματίζουν μπαράζ νέων εκδόσεων εντός του 2022 προκειμένου να συμμορφωθούν με τις σχετικές υποχρεώσεις. Πρόκειται για εκδόσεις που δεν έχουν να κάνουν με τις εποπτικές ανάγκες, τις οποίες οι ελληνικές τράπεζες έχουν υπερκαλύψει, αλλά το κεφαλαιακό μαξιλάρι που πρέπει να διαθέτουν για την περίπτωση αναδιάρθρωσης. 

Οι τραπεζικοί τίτλοι είναι στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, καθώς εξασφαλίζουν ικανοποιητικές αποδόσεις από 2,5% έως 8% περίπου ανάλογα με την κατηγορία, δηλαδή εάν πρόκειται για senior prefered, Tier II ή AT1 τίτλους. Πιο ακριβές είναι οι AT1 εκδόσεις, καθώς πρόκειται για την αμέσως επόμενη κατηγορία κεφαλαίων που συμμετέχει σε ένα ενδεχόμενο bail in, μετά τις μετοχές. Αν και οι τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν τέτοιο ενδεχόμενο, οι AT1 εκδόσεις τιμολογούνται από την επενδυτική κοινότητα τόσο σε σχέση με τα ομόλογα της κατηγορίας Tier II όπως και τα τα senior preferred notes, που ακολουθούν στην κατάταξη ενός ενδεχόμενου bail in. 

Κάθε τράπεζα στο πλαίσιο των υποχρεώσεων MREL έχει συγκεκριμένο όριο εκδόσεων, ανά κατηγορία ομολόγων, και με βάση την προέλευση των κεφαλαίων της και την έκθεση στον πιστωτικό κίνδυνο, διαμορφώνει το δικό της πρόγραμμα εκδόσεων. Έτσι η τράπεζα Πειραιώς έχει εξαντλήσει το περιθώριο εκδόσεων AT1 και Tier II και με αυτό το δεδομένο προσανατολίζεται για το 2022 σε senior prefered εκδόσεις ύψους έως 1 δισ. ευρώ περίπου. 

Στον αντίποδα κινούνται Alpha Bank, Eurobank και Εθνική, που θα προσφύγουν στις αγορές κυρίως με ΑΤ1. Όπως ανακοίνωσε η διοίκηση της Eurobank το πρόγραμμα εκδόσεων του 2022 προβλέπει έως 600 εκατ. ευρώ AT1 κεφάλαια και 200 εκατ. ευρώ περίπου Tier II. Έμφαση θα δοθεί στην πρώτη κατηγορία εν αναμονή και των αποφάσεων στις αρχές του 2023 για την ανάκληση του Tier II ομολόγου που η Τράπεζα είχε εκδώσει το 2018 και το οποίο καλύφθηκε από το ελληνικό δημόσιο με επιτόκιο 6,4% την περίοδο εκείνη, το οποίο σήμερα με βάση τις συνθήκες της αγοράς, θεωρείται ακριβό. 

Ομόλογα έως 1 δισ. ευρώ της κατηγορίας Tier II και ΑΤ1 προγραμματίζει η Εθνική τράπεζα εντός του 2022, η οποία με εξαίρεση τον τίτλο Tier II τον Ιούλιο του 2019 δεν προχώρησε σε αντίστοιχη έκδοση το 2021, καλύπτοντας από άλλες πηγές τις υποχρεώσεις σε MREL. Τέλος η Alpha Bank προσανατολίζεται σε senior preferred κυρίως εκδόσεις και ΑΤ1 ομολόγων έως και 800 εκατ. ευρώ.

Ήδη με βάση και τις τελευταίες εκδόσεις του 2021 οι ελληνικές τράπεζες έχουν αντλήσει από το 2019 μέχρι σήμερα κεφάλαια 5,4 δισ. ευρώ, αλλά οι συνολικές ανάγκες είναι πολλαπλάσιες και υπολογίζονται σε 4 δισ. ευρώ κάθε χρόνο έως και το 2024, δηλαδή πάνω από 1 δισ. ευρώ περίπου κάθε χρόνο για κάθε τράπεζα. 

Στις εκδόσεις που έχουν γίνει μέχρι έχει πρωτοστατήσει η Τράπεζα Πειραιώς που είχε τις μεγαλύτερες κεφαλαιακές ανάγκες, προχωρώντας με τέσσερις εκδόσεις και συγκεκριμένα:

• Τον Ιούνιο του 2019 με την έκδοση Tier II ύψους 400 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 9,75%

• Τον Φεβρουάριο του 2020 με την έκδοση Tier II ύψους 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 5,50%

• Τον Ιούνιο του 2021 με την έκδοση AT1 ύψους 600 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 8,75%

• Τον Οκτώβριο του 2021 με την έκδοση Senior Preferred πράσινου ομολόγου ύψους 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 3,875%

Σε όγκους άντλησης κεφαλαίων ύψους 1,5 δισ. ευρώ ακολουθεί η Alpha Bank, η οποία:

• Τον Φεβρουάριο του 2020 προχώρησε στην έκδοση Tier II ύψους 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 4,25%

• Τον Μάρτιο του 2021 στην έκδοση Tier II ύψους 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 5,5%

• Τον Σεπτέμβριο του 2021 στην έκδοση Senior Preferred ύψους 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 2,5%

Η Eurobank ακολουθεί με εκδόσεις ύψους 1 δισ. ευρώ και συγκεκριμένα:

• τον Απρίλιο του 2021 με την έκδοση Senior Preferred ύψους 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 2,125%

• τον Σεπτέμβριο του 2021 με την έκδοση Senior Preferred ύψους 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 2,375%

Τέλος η Εθνική τράπεζα άντλησε έως τώρα 900 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα:

• τον Ιούλιο του 2019 με την έκδοση Tier II ύψους 400 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 8,25%

• τον Οκτώβριο του 2020 με την έκδοση Senior Preferred (πράσινου ομολόγου) ύψους 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 2,75%

Να σημειωθεί ότι ο στόχος των πρόσθετων κεφαλαιακών απαιτήσεων δεν είναι στατικός. Αποτελεί έναν κινούμενο στόχο που επηρεάζεται από την πιστωτική επέκταση, δηλαδή τα νέα δάνεια που θα δώσουν οι τράπεζες τα προσεχή χρόνια, καθώς είναι συνάρτηση του πιστωτικού κινδύνου που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους, δηλαδή των κινδύνων σταθμισμένου ενεργητικού (Risk Weight Assets). 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Τράπεζες: Γυρίζουν σελίδα – Με σημαντικό discount οι μετοχές

HSBC: Σύσταση αγοράς για τις ελληνικές τράπεζες – Οι νέες τιμές-στόχοι

Moody’s: Σήμα για αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News